Цацаров за Гешев: Не го чака лек мандат, но ще се справи

Изчезнаха думи като: Родина, срам, страх от Бога! Дай, Боже, да ги възстановим, каза още Гешев

Цацаров за Гешев пред студенти в УниБИТ: Не го чака лек мандат, но ще се справи!

11541 | 1 дек. 2019 | 20:27

През годините ние постигнахме чудеса в разделението, сега е време за мостове”, няколко пъти подчерта Иван Гешев пред студентите на УниБИТ,

Цацаров за Гешев: Не го чака лек мандат, но ще се справи-1575220193.png.Колективното ръководство на прокуратурата” представи на аудиторията председателят на Общото събрание на УниБИТ и бивш ректор проф. Стоян Денчев.-1575052681.jpg.Сотир Цацаров се спря на мястото на прокуратурата и застъпи тезата, че ако тя стане функция на изпънителната власт, това ще е зле от гледна точка на демократичните норми.-1575052662.jpg.„Изчезнаха думи като: Родина, срам, страх от Бога! Дай, Боже, да ги възстановим”, каза още Гешев.-1575052652.jpg.-1575052642.jpg.-1575052633.jpg

„Не го чака лек мандат, но ще се справи”.

Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров за наследника си Иван Гешев по време на тяхна съвместна лекция пред преподаватели и студенти в УниБИТ.

 

Двама главни прокурори - действащ и току-що назначен, събра голямата зала на Университета по билиотекознание и информационни технологии в петък след обяд - точно в деня на публикуването на указа за Иван Гешев. При изключителен интерес към изявата им, те представиха вижданията си за институцията и мястото на държавното обвинение в системата на правоохранителните и правораздавателни органи. Лекцията им бе в рамките на студентската програма "Образование чрез практика" в магистърски курс "Национална сигурност", където от години своя опит споделят всички ръководители на спецслужби и институции, чиято дейност се отнася към защита на националната сигурност 

 

Лекцията беше открита от ректора на УниБИТ проф. Ирена Петева. „Колективното ръководство на прокуратурата” представи на аудиторията председателят на Общото събрание на университетаа и бивш ректор проф. Стоян Денчев. Той поздрави Иван Гешев за назначението с „Честито!”, на което новият главен прокурор отговори с:„Не е за честитене!”.

След това проф. Денчев даде думата на гостите за кратки експозета.

 

ПРОКУРАТУРАТА В ЗАЩИТА НА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ

 

Сотир Цацаров се спря на мястото на прокуратурата и застъпи тезата, че ако тя стане функция на изпълнителната власт, това ще е зле от гледна точка на демократичните норми.

 

Иван Гешев направи обстоен обзор на състоянието на прокуратурата, посочи недостатъците в работата ѝ, спря се на  намеренията за нейното реформиране. Върна се в годините на началото на прехода, когато бяха разбити структурите и звената по защита на националната сигурност. Подчерта необходимостта от обединение на всички служби, които имат за задача борбата с престъпността.

Според него „кадравото разграждане на тези служби и прекъсване на информационният поток между тях, което се случи след 1989 година”, се е отразило върху тяхната ефективност в борбата с престъпността. Всяка служба работи сама за себе си и често прехвърля собствените си проблеми на останалите, поясни той.

 

Този процес на разграждане вече е стопиран, макар че сме далеч от желаните резултати. „В последните няколко години започна да се възстановява връзката между структури на правоохранителната система, особено в сектора за защита на националната сигурност”, заяви Гешев. И подчерта:„Няма как, ако някое звено не работи, системата да има резултат”. 

Една от целите в бъдещата му работа е създаване на център, който да обедини тези връзки и звена в сектора за противодействие на престъпността.  

„През годините ние постигнахме чудеса в разделението, сега е време за мостове”, няколко пъти подчерта Иван Гешев пред студентите на УниБИТ. „Изчезнаха думи като: "Родина", "срам", "страх от Бога". Дай, Боже, да ги възстановим!”, каза още Гешев.

 

Оттам нататък заваляха въпроси от преподавателите и студентите.

Питаха за всичко: за процедурата по избора на Иван Гешев; за съдийката, която се опака от него; за негативната медийна кампания; за протестите; за изтичането на информация от службата; за взаимодейсвието с останалите структури на националната сигурност, за олигарси и бъдещи подсъдими...  В продължение на близо два часа нищо не им беше спестено на гостите. А и те не избягаха от нито един отговор. Цацаров и Гешев споделиха личен опит, показаха тънко чувство за хумор и подчертаха най-важното - борбата с престъпността и корупцията не може да бъде отговорност само на прокуратурата, трябва да заработи цялата държавна система в тази насока. 

 

ЦАЦАРОВ: АЗ СЪМ НА 53, РАНО МИ Е ДА СЕ ПЕНСИОНИРАМ 

 

„Най-важното е  човек да работи енергично, никога да не се увлича по мисълта, че е най-великият, най-умният. Всяко нещо има начало и край, но има човешки неща, които определят живота и човек не бива да загубва човешкото си усещане за тях”, заяви Сотир Цацаров в отговор на въпрос за желанието му да се кандидатира за шеф на КПКОНП.

 

„Аз съм на 53 години, рано ми е да се пенсионирам, мога да работя в кантората на жена ми, която е перфекционалист, но това не е най-добрата перспектива за мен. Работи ми се! На всеки му се работи!”, не скри вътрешната си настройка да продължи активната си работа Сотир Цацаров.

 

Проф. Целков попита: „Как се отрязяват неспирните атаки върху тях лично, върху семействата им и върху институцията?”

 

"Личностно в един момент се свиква, в семейството не се свиква, а за институцията е лошо, защото ни сложиха клеймото като най-мракобесната институция", лаконично обясни Цацаров.

 

ГЕШЕВ: АТАКИТЕ СПЛОТЯВАТ ПРОКУРАТУРАТА

 

Гешев допълни, че атаките идват от една бизнесгрупировка, която използва медиите си, за да прокарва своите бизнесинтереси в името на политическите си кроежи.

„У нас отдавна е премината границата на нормалността и ако не се стигне до обединение на всички структури в системата, това ще продължи”, прогнозра Иван Гешев и подчерта, че атаките срещу институцията увреждат нейния имидж и в крайна сметка опират до накърняване на национарната сигурност.

„Уронването престижа на институцията засяга и националната сигурност”, убеден е новият главен прокурор. В същото време, подчерта той,  атаките сплотяват прокуратурата. Това е естествен ефект и трябва да бъде използван за позитивни цели, каза още Гешев.

 

Отговаряйки на въпроса за продължилото повече от 10 часа изслушване във връзка с неговото номиниране за главен прокурор, Гешев заяви, че целта е била да се провали процедурата - "направи се опит да се използват болшевишки методи за постигане на меншевишки резултати".

 

ОБЩЕСТВОТО ЩЕ ПОЛУЧАВА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДЕЛАТА ОТ ОБЩЕСТВЕН ИНТЕРЕС 

 

Гешев заяви, че и за в бъдеще ще се противопоставя на неверни твърдения в публичното пространство, както по отношение на прокуратурата, така и за проверките и разследванията, които тя прави: „Когато нещо се говори и то не е вярно, задължение на всеки е да заеме определена позиция. Българското общество трябва да знае, че има право да получава информация по делата от обществен интерес”, категоричен е той.

В същото време Гешев  призна, че вече е хрониен проблемът с изтичане на нерегламентирана информация от прокуратурата, и че някои подсъдими олигарси дават луди пари за такава информация с цел да влияят върху процеса.

 

По отношение на бъдещата си работа като главен прокурор Гешев заяви, че на много места прокуратурата се е превърнала в бюрокрация, затворила се е за хората и е прекъснала връзките си с другите структури. Неговата основна цел ще бъде – отваряне на прокурутурата към проблемите и болките на хората. Същото изискване ще важи и за прокуратурата по места.

Въпреки тези критични бележки към състоянието на прокуратурата в момента, Гешев заяви, че наследява Цацаров от добра стартова позиция.

 

От своя страна настоящият главен прокурор прогнозира: „Гешев не го чака лесен мандат, но ще се справи”.

 

На въпроса как ще работи с Кьовеши, новият главен прокурор отговори: „Нямам проблем с Кьовеши! Тя не може да реши нашите проблеми, трябва да си ги решим ние”.

 

Традиция в УниБИТ от 7 години е в магистърския курс по "национална сигурност" да се канят гост-преподаватели, експерти и специалисти, на принципа "учене чрез правене" на американския философ и реформатор в образованието Джон Дюи - един от основателите на движението на прагматизма, разкри проф. Стоян Денчев.

Тази година лекции пред студентите на УниБИТ са изнесли ген. Богданов, вицеадмирал Люцканов, шефът на ДАТО Цветан Китов, шефът на ДАНС Димитър Георгиев.

В следващите седмици с интерес се очакват лекциите на шефа на ДАР Атанас Атанасов,  шефа на митниците Георги Костов, на дипломата Милен Керемедчиев и особено на вътрешния министър Младен Маринов.

 


От категорията

Валерия Велева: Хайде, поне бъдете мъже!

-1495117440.jpg

Сякаш в ГЕРБ живеят по други морални закони, имат друга ценностна система, ...

30 юли 2020 | 23:35

Проф. Кьосев: Борисов явно не си дава сметка, че вече е предаден, записван и подслушван от свои хора

Проф. Кьосев: Борисов явно не си дава сметка, че вече е предаден, записван и подслушван от свои хора-1596063589.jpg

Този човек наистина живее в паралелна реалност, загубил е каквато и да било ...

30 юли 2020 | 01:58

Кеворк Кеворкян: Как си измислят. Терорът на слушалките

-1460633929.jpg

Повече няма да играя на паметлива скромност. Защото тя само подхранва ...

3 авг. 2020 | 12:20

Димитър Недков: Превръщаме се в юдите предаващи младенеца

-1546534547.jpg

Рухна цялата политическа конструкция, едва крепена досега от един видимо ...

3 авг. 2020 | 09:42