.

На 18 юли главният прокурор ще се яви на заседание на временната парламентарна комисия за НДК

Боршош с призовка за обвинение. Ще разпитват Рашидов и министрите Павлова и Дончев за НДК

2413 | 17 юли 2017 | 17:05

Наблюдаващият прокурор е изисквал всички договори с външни изпълнители, които г-н Боршош е сключвал. Налице готовност за начално работно обвинение по сигналната справка на ДАНС за нецелесъобразно разходване на средства, посочи Обвинител № 1


Министри ще бъдат извикани и разпитвани по казуса с НДК.

Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти във връзка със сигнала подаден от ДАНС до Прокуратурата за ремонта на НДК.

Цацаров посочи, че при всички случаи ще бъдат призовани министър Лиляна Павлова, министър Томислав Дончев, както и бившият министър на културата Вежди Рашидов заради негови твърдения, че той е поискал да смени Боршош, след като е установил източване на НДК, излязъл в отпуск и след като се върнал с решение на МС вече не бил принципал на Двореца. НДК бил даден на Томислав Дончев.  

 

"Ние работим по сигнал и справка на ДАНС. Всичко друго е добавено към справката на ДАНС", коментира Цацаров. Той увери, че наблюдаващият прокурор е изисквал почти всички сключени договори с външни изпълнители, които г-н Боршош е сключвал в качеството си на изпълнителен директор на НДК. Работи се в момента по всички възможни линии. Тази, за която в момента е налице готовност за начално работно обвинение е по сигналната справка на ДАНС. Запитан има ли във въпросната справка министри, Цацаров отговори утвърдително и изтъкна, че те присъстват във връзка с гласуването на решението за увеличаване капитала на НДК, но не и за злоупотреби.

 

На въпрос, какъв е статутът на Мирослав Боршош в момента, Цацаров коментира: "Статутът на Мирослав Боршош е на лице, което е получило призовка за явяване с цел повдигане на обвинение за престъпление". По думите му обвинението е това, с което е започнало досъдебното производство за нецелесъобразно разходване на средства.

 

Относно дейността на парламентарната комисия за НДК, Цацаров заяви, че утре 18 юли, ще уважи парламента и ще се яви на нейното заседание, за да бъде изслушан.

 

Припомняме, че след като на 28 юни прокуратурата съобщи, че са уведомени от ДАНС за нарушения с бюджетни пари, отпуснати за НДК, още през февруари месец, в парламента бе сформирана временна парламентарна комисия, която да провери случващото се в сградата, ремонтирана, за да приеме председателството на България на Съвета на ЕС през 2018 г.

 

Преди това скандалът около НДК се завъртя покрай уволнението на директора Мирослав Боршош от министър Лиляна Павлова, но връщането му само ден след това лично от премиера Бойко Борисов на поста. Тогава обаче управлението на НДК беше прехвърлено под контрола на Министерство на културата, а самият Мирослав Боршош подаде своята оставка

 

На въпрос за обвинението към Веселин Марешки Цацаров посочи, че производствата към него не са за отнемане на бизнеса му с бензиностанции. Той ще бъде питан кой е упражнявал такъв натиск срещу него. Ако не каже имена, ще се окаже, че е използвал това твърдение за защита. Упражняван е натиск върху хора от 3-4 аптеки, за да се разделят със своя бизнес. Тези досъдебни произвоства са започнали във Варна. Дайте да не спекулираме, че някой иска да отстрани Марешки от горивния бизнес или от другаде. 


От категорията

Прокуратурата е отказала да образува дело по доклада на ДАНС за БАЦИС

Румяна Арнаудова -1507727911.jpg

На 16 януари БСП обяви започване на инициатива за разсекретяване на доклада на ...

18 ян. 2018 | 17:36

Цацаров разпореди мащабна проверка за изпълнение на присъди, по които не са задържани осъдени лица

-1511460759.jpg

Проверката цели и установяване на затруднения, пропуски и нарушения, както и ...

18 ян. 2018 | 12:01

Окончателно отнеха допуска до класифицирана информация на Георги Гатев

Окончателно отнеха допуска до класифицирана информация на Георги Гатев-1516295118.jpg

Парламентът следва да избере нов член на Бюрото за контрол на подслушванията. С ...

18 ян. 2018 | 19:02

Прокуратурата подхваща газовите уредби в автомобилите

-1516268613.jpg

Има съмнения за неспазване на нормативно установени изисквания при ...

18 ян. 2018 | 11:41

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошко


17 юли 2017 | 18:14И какво излиза: мин.Рашидов иска да се проверят делата Боршови, но ББ прехвърля НДК към вицето Т.Дончев. Дончев научава какви ги върши седесара и иска разследване, но банкянският премиер прехвърля НДК на мин.Павлова. Тя пък след проверка за набързо похарчените 17 млн.лв освобождава Боршош, но на следващия ден БиБи прехвърля НДК, ,разбирай юнак Мирослав, пък на Боил Банов. Г н Биков, някакво обяснение по този въпрос? Иванчу, какво ще окнеш като коментар? Чакаме и Харизанов да тури точка над "и" то. Сигурно сега мисли над словото си.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


OFFche Welle


17 юли 2017 | 19:06Към тая шайка крадци добавете в затвора Цвъко Цифката и Боко Тиквата и България ще стане поне малко по добро място за живот


2018