Вицепремиерите от ВМРО и НФСБ - непоклатими пред фактите

Цецка Цачева натискала за Истанбулската конвенция заради председателството ни на ЕС

3128 | 5 ян. 2018 | 14:27

Вицепремиерът Красимир Каракачанов припомня, че в някои общности си бият жените, а някъде и жените бият мъжете


Енигматичният трети пол от Истанбулската конвенция е обявен от вицепремиера Валери Симеонов за "трети вид". Това става ясно от стенограмата на заседанието на Министерския съвет, проведено на 3 януари.

 

Пак от нея се разбира, че най-върлият защитник на конвенцията, за която министрите от Обединените патриоти натояват да бъде оттеглена, е правосъдната министърка Цецка Цачева. Нейният аргумент - заради българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Срещу нея скачат най-мощно Красимир Каракачанов и Валери Симеонов. Бойко Борисов не взема отношение, а и не става ясно накрая на обсъждането на точката как е гласувал самият той.

 

Каракачанов настоява Националната програма за превенция и защита от домашно насилие да не бъде приемана заради съмнения, че определени термини „могат да бъдат използвани впоследствие като опит да се налагат нетрадиционни разбирания по отношение на половете, като трети пол, оттам да се претендира за еднополови бракове и т. н. – неща, които сериозно тревожат нашето общество”.

 

Лидерът на ВМРО твърди и че 11 европейски държави не са я приели, като това става повод за остър коментар от страна на Цецка Цачева: „Самият Европейски съюз подписа конвенцията през юни месец 2017 година. Всичките държави членки са подписали, 17 от тях са я ратифицирали. Не е вярно твърдението, че 11 отказват. По тази логика, след като до днешното заседание не е било внесено за разглеждане, някой би се позовал отвън, че и България отказва да ратифицира”.

 

По-късно тя отново поправя Каракачанов по същата тема – без резултат. „Категорично няма да се променя Конституцията, категорично няма да се въвеждат различни бракове, освен тези между мъж и жена, така както е предвидено в Конституцията. Освен това, ползваме правото си, предвидено в самата конвенция, да предложим ратификация с редица резерви там, където текстовете не съответстват на нашето законодателство”, подчертава тя.

 

Според нея има „спекулативно” тълкуване на конвенцията и няма да е добър знак именно държавата начело на ЕС да отлага решението си, при положение, че вече се е провело обществено обсъждане.

 

Вицепремиерът Валери Симеонов обаче не е впечатлен: „По-скоро ме притеснява допускането на възможност за въвеждане в образованието на такива панели, текстове, които да разясняват на децата, че те не са той и тя, а са то. (…) България все пак е държава с традиции, слава Богу, имаме още традиции в тази област и не мисля, че трябва ние да бъдем причината те да бъдат променяни и да се даде някаква друга посока, най-малкото защото това няма да се приеме от обществеността и от българския народ”.

 

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева обяснява отново: „Конвенцията е за защита от домашното насилие и текстовете в нея за обучение от най-ранна детска възраст предвиждат точно създаване на толерантност между мъже и жени, разчупване на стереотипи в част от държавите, че жената може да бъде подлагана на домашно насилие и това да се приема за нормално. Там няма никакъв текст нито за признаване и задължения на държавите, които ще я ратифицират да признаят еднополови бракове, нито текстове, които противоречат на нашата Конституция”.

 

Тя отбелязва, че у нас домашното насилие далеч не е рядко срещано и целта на конвенцията е да въведат задължение на държавата да се грижи за жертвите.

 

Каракачанов обаче вижда нещата по-различно: „Равенството между половете е гарантирано с Конституцията на Република България, в която се казва, че не се прави разлика по отношение на правата на гражданите на база на пол, етнически произход, религиозна принадлежност, образование и т. н. Добре, да предположим, че има проблеми със семейното насилие – да, има в някои общности и това е факт, бият жените, а някъде и жените бият мъжете”.

 

В крайна сметка разбираме и кой в правителството е бил против ратификация на конвенцията: Красимир Каракачанов, Емил Караниколов, Красимир Вълчев, Нено Димов, Кирил Ананиев, Ивайло Московски, Владислав Горанов и Валери Симеонов. В крайна сметка текстовете бяха приети със забележката да се изчистят всички възможности за "интерпретация".


От категорията

"Господари на ефира" гонят Валери Симеонов със златен скункс, той рита статуетката (видео)

Кадър-1540281576.jpg

Според протестиращите майки и 100 скункса са малко, защото липсва морал, а ...

23 окт. 2018 | 10:55

След срещите на Борисов в Дубай: Правим Балкански хъб за износ на храни към Близкия изток

Снимка: МС-1540281236.jpg

Премиерът уточни, че може да инвестира в консервната промишленост и в ...

23 окт. 2018 | 10:53

В неделя местим стрелките на часовника с час назад

-1477729380.jpg

Ще спим с един час повече, което намалява сърдечносъдовата смъртност, казва ...

23 окт. 2018 | 15:30

Представиха "Визия за България" в Правец и Ботевград

Снимка Пресцентър на БСП-1540297711.jpg

Ние предлагаме един съвсем нов режим на управление на държавната собственост. ...

23 окт. 2018 | 15:13

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ruth


5 ян. 2018 | 16:11Тъпа крава!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошко


5 ян. 2018 | 15:53Цецка Цачева натискала за Истанбулската конвенция заради председателството ни на ЕС. Глупости: тя, Ангелкова и Лила Павлова май че за друго натискат: превенцията на домашното насилие да бъде входна врата за официализиране на третия пол. И двама министри, които си въртят палаво очите. Хайде някой мъж да набие жена си и тя да се оплаче в съда. Яка глоба и дори присъда не му мърдат. Само циганите бият жените си на публично място и не загазват, защото за мургав закон не важи.Тук целта е друга:да се подмажат на Брюксел, защото с корупция и мафиотизъм ще видят Шенген през крив макарон. Да не говорим, че западните официози дават неласкаво мнение за виден управленец: "корумпиран, но послушен".


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.