Алексис Ципрас

Миграционната криза доказа колко е важно двустранното ни сътрудничество, казва той

Ципрас: Винаги ще подкрепяме демокрацията в Турция

369 | 7 дек. 2017 | 12:50

Вярвам, че и ЕС трябва да е ясен в своите позиции и ангажименти, и Турция следва да намери своя път в тази посока след период на големи предизвикателства, уверен е гръцкият премиер


Гръцкият премиер Алексис Ципрас в интервю за Анадолската агенция изтъква необходимостта да бъде продължен диалогът между ЕС и Турция, съобщава в. "Катимерини", цитиран от БТА.

Ципрас се обявява в подкрепа на европейския присъединителен процес. Ние, гърците, винаги ще подкрепяме демокрацията в Турция и една Турция, ориентирана към Европа. Вярвам, че и ЕС трябва да е ясен в своите позиции и ангажименти, и Турция следва да намери своя път в тази посока след период на големи предизвикателства, казва Ципрас.

Той подчертава значителната роля на Турция по миграционния проблем, като наред с това окачествява започналата днес визита на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Гърция като "шанс, за да бъдат направени смели стъпки напред".

Алексис Ципрас смята, че дипломатическата активност на Турция по инициативи, целящи решаването на международни въпроси и регионални предизвикателства въз основа на международното право, е от решаващо значение за нашия регион. Той се спира и на преговорите за уреждане на проблема с етнически разделения Кипър, като изтъква необходимостта от продължаване на преговорния процес за острова.

Миграционната криза доказа колко е важно както двустранното ни сътрудничество, така и сътрудничеството между ЕС и Турция. В същото време ние следим с голям интерес инициативата от процеса в Астана за постигане на мир в Сирия, в който Турция участва активно, казва още Ципрас, посочвайки, че той вярва в необходимостта да бъде разширен регионалният диалог по бързо растящия брой на въпроси от общ интерес.

Във връзка с турските военни, получили убежище в Гърция след опита за преврат в Турция, Ципрас заявява, че не може да коментира решения на съдебната власт. Тя е независима от изпълнителната власт и решенията й по конкретни казуси следва да бъдат уважени. Моята позиция винаги е била ясна, че превратаджиите са нежелани в Гърция. По тази линия ние продължаваме да си сътрудничим, пояснява гръцкият премиер.

 


От категорията

Мария Захарова: Русия никога не е била войнствена страна, за разлика от европейските държави

-1510234154.jpg

Днешните раздори, които са посети и активно култивирани от Запада, в частност ...

17 дек. 2017 | 16:35

Ердоган яростно критикува САЩ

Турция открива посолство в Източен Ерусалим

Източен Йерусалим-1513521894.jpg

По-рано тази седмица мюсюлмански лидери призоваха света да признае Източен ...

17 дек. 2017 | 16:43

Папа Франциск: Фалшивите новини са грях

Папа Франциск. Снимка: Архив-1485074875.jpg

Главата на Римокатолическата църква призова репортерите да осигуряват точна, ...

17 дек. 2017 | 19:39

Турция: Лидерът на „Ислямска държава“ е в американски плен

Абу Бакр ал Багдади-1500703291.jpg

Ал Багдади е заловен в Ирак, прехвърлен в американската база в Рас ел Айн и ...

17 дек. 2017 | 18:37

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.