Алексис Ципрас

Миграционната криза доказа колко е важно двустранното ни сътрудничество, казва той

Ципрас: Винаги ще подкрепяме демокрацията в Турция

614 | 7 дек. 2017 | 12:50

Вярвам, че и ЕС трябва да е ясен в своите позиции и ангажименти, и Турция следва да намери своя път в тази посока след период на големи предизвикателства, уверен е гръцкият премиер


Гръцкият премиер Алексис Ципрас в интервю за Анадолската агенция изтъква необходимостта да бъде продължен диалогът между ЕС и Турция, съобщава в. "Катимерини", цитиран от БТА.

Ципрас се обявява в подкрепа на европейския присъединителен процес. Ние, гърците, винаги ще подкрепяме демокрацията в Турция и една Турция, ориентирана към Европа. Вярвам, че и ЕС трябва да е ясен в своите позиции и ангажименти, и Турция следва да намери своя път в тази посока след период на големи предизвикателства, казва Ципрас.

Той подчертава значителната роля на Турция по миграционния проблем, като наред с това окачествява започналата днес визита на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Гърция като "шанс, за да бъдат направени смели стъпки напред".

Алексис Ципрас смята, че дипломатическата активност на Турция по инициативи, целящи решаването на международни въпроси и регионални предизвикателства въз основа на международното право, е от решаващо значение за нашия регион. Той се спира и на преговорите за уреждане на проблема с етнически разделения Кипър, като изтъква необходимостта от продължаване на преговорния процес за острова.

Миграционната криза доказа колко е важно както двустранното ни сътрудничество, така и сътрудничеството между ЕС и Турция. В същото време ние следим с голям интерес инициативата от процеса в Астана за постигане на мир в Сирия, в който Турция участва активно, казва още Ципрас, посочвайки, че той вярва в необходимостта да бъде разширен регионалният диалог по бързо растящия брой на въпроси от общ интерес.

Във връзка с турските военни, получили убежище в Гърция след опита за преврат в Турция, Ципрас заявява, че не може да коментира решения на съдебната власт. Тя е независима от изпълнителната власт и решенията й по конкретни казуси следва да бъдат уважени. Моята позиция винаги е била ясна, че превратаджиите са нежелани в Гърция. По тази линия ние продължаваме да си сътрудничим, пояснява гръцкият премиер.

 


От категорията

Путин предложи да се срещне с Тръмп в Париж на 11 ноември

-1510388478.jpg

Вашингтон още не е взел решение за нови санкции срещу Русия заради случая ...

23 окт. 2018 | 22:25

Тръмп: Аз съм националист, а не корумпиран глобалист

-1505057791.jpg

Радикалните демократи искат да върнат властта на корумпираните, жадни за власт ...

23 окт. 2018 | 10:42

Апелативният съд в Скопие потвърди: Никола Груевски го чака затвор

Никола Груевски-1436944325.jpg

Някои от средствата за масова информация в югозападната ни съседка твърдят, че ...

23 окт. 2018 | 17:47

Путин и Ердоган преговарят на 4 очи в рамките на срещата на върха за Сирия в Истанбул

-1470136872.jpg

Четирстранният форум в състав Русия - Турция - Франция - Германия ще се проведе ...

23 окт. 2018 | 15:54

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.