Алексис Ципрас

Миграционната криза доказа колко е важно двустранното ни сътрудничество, казва той

Ципрас: Винаги ще подкрепяме демокрацията в Турция

460 | 7 дек. 2017 | 12:50

Вярвам, че и ЕС трябва да е ясен в своите позиции и ангажименти, и Турция следва да намери своя път в тази посока след период на големи предизвикателства, уверен е гръцкият премиер


Гръцкият премиер Алексис Ципрас в интервю за Анадолската агенция изтъква необходимостта да бъде продължен диалогът между ЕС и Турция, съобщава в. "Катимерини", цитиран от БТА.

Ципрас се обявява в подкрепа на европейския присъединителен процес. Ние, гърците, винаги ще подкрепяме демокрацията в Турция и една Турция, ориентирана към Европа. Вярвам, че и ЕС трябва да е ясен в своите позиции и ангажименти, и Турция следва да намери своя път в тази посока след период на големи предизвикателства, казва Ципрас.

Той подчертава значителната роля на Турция по миграционния проблем, като наред с това окачествява започналата днес визита на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Гърция като "шанс, за да бъдат направени смели стъпки напред".

Алексис Ципрас смята, че дипломатическата активност на Турция по инициативи, целящи решаването на международни въпроси и регионални предизвикателства въз основа на международното право, е от решаващо значение за нашия регион. Той се спира и на преговорите за уреждане на проблема с етнически разделения Кипър, като изтъква необходимостта от продължаване на преговорния процес за острова.

Миграционната криза доказа колко е важно както двустранното ни сътрудничество, така и сътрудничеството между ЕС и Турция. В същото време ние следим с голям интерес инициативата от процеса в Астана за постигане на мир в Сирия, в който Турция участва активно, казва още Ципрас, посочвайки, че той вярва в необходимостта да бъде разширен регионалният диалог по бързо растящия брой на въпроси от общ интерес.

Във връзка с турските военни, получили убежище в Гърция след опита за преврат в Турция, Ципрас заявява, че не може да коментира решения на съдебната власт. Тя е независима от изпълнителната власт и решенията й по конкретни казуси следва да бъдат уважени. Моята позиция винаги е била ясна, че превратаджиите са нежелани в Гърция. По тази линия ние продължаваме да си сътрудничим, пояснява гръцкият премиер.

 


От категорията

Застреляха терориста във Франция, двама заложници са мъртви (ВИДЕО)

-1521808012.jpg

Информацията за двамата загинали в атакувания супермаркет бе съобщена от кмета ...

23 март 2018 | 14:26

Превантивно: Русия изключва американския GPS над Сирия?

Комплекс за радиоелектронна борба "Красуха-4"-1521800627.jpg

За последните два месеца са констатирани няколко инцидента, но проблемът с ...

23 март 2018 | 12:21

Скопие не е съгласно с Атина за слятото изписване на "Горна Македония" или "Нова Македония"

Скопие не е съгласно с Атина за слятото изписване на "Горна Македония" или "Нова Македония" -1521825010.jpg

Атина предпочита слято изписване на имената "Горна Македония" или ...

23 март 2018 | 19:09

Тръмп: Със сегашното си име Македония няма шанс да бъде приета в НАТО

Тръмп: Със сегашното си име Македония няма шанс да бъде приета в НАТО -1521823888.jpg

Освен това американският президент е поискал пълна свобода за действията на ...

23 март 2018 | 18:50

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018