Кадър: Фейсбук

Вучич и Тачи разговараха на четири очи и не се разбраха за Косово

Ципрас и Заев са се разбрали за името на Македония? (ВИДЕО)

4527 | 17 май 2018 | 11:50

Ключовият разговор между лидерите на Гърция и Македония се проведе тази сутрин в рамките на Софийската Среща на върха ЕС - Западни Балкани.


Историческа новина може да излезе от НДК днес - Ципрас и Заев най-вериятно вече са постигнали съгласие за името на Македония и това ще бъде обявено на Срещата на върха.

 

Съгласието за името е едно от условията за членството на Македония в НОТО и за присъединяването ѝ към ЕС.

 

Ключовият разговор се проведе тази сутрин в рамките на Софийската Среща на върха ЕС - Западни Балкани.

На четири очи са разговаряли премиерите на Македония и Гърция - Зоран Заев и Алексис Ципрас, предаде БНР.

 

Двамата са разговаряли за преодоляване на проблемите между двете страни и главно - по въпроса за името на Република Македония, по който вече са постигнали съгласие, научи Епицентър.бг. 

Снощи, по време на координационната среща на премиерите от европейската левица и лидерите на партиите от ПЕС Ципрас и Заев са дали да се разбере, че са постигнали консенсус по отношение на името.

 

"НАТО ще изпрати покана за членство на Република Македония в Северноатлантическия пакт веднага след постигане на решение за спора за името в рамките на ООН, заяви наскоро генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред белградското издание "Политика". 

 

Доналд Туск няколко пъти похвали Македония за това, че след избора на новия премиер Зоран Заев полага усилия за решаване на дълготрайния конфликт с южната си съседка Гърция. За Скопие залогът е голям - страната се надява на членство в ЕС и НАТО, което може да даде така желания тласък на икономическия растеж. Но полза от това може да има и ЕС, който иска да спечели на своя страна бившите социалистически страни от региона, ухажвани силно и от Москва. 

 

Френският президент Макрон обаче е скептичен по отношение на разширяването на ЕС. "Преди да бъдат завършени необходимите реформи както в съюза, така и в страните от Западните Баркани, не трябва да бързаме с разширяването. Това няма да е от полза нито на Европейския съюз, нито на страните-кандидатки“, подчерта днес той, охлаждайки страстите и приземявайки надеждите. 

Късно снощи са разговаряли и президентите на Сърбия и на Косово Александър Вучич и Хачим Тачи, предаде БНР.

Те обаче не са постигнали съгласие и са се договорили за продължаване на диалога между Белград и Прищина за нормализиране на отношенията.

В Срещата на върха в София участват всички държавни или правителствени ръководители на страните от Евросъюза, с изключение на Испания, която е представена от постоянния си представител в Брюксел, след като премиерът Мариано Рахой отпътува след неформалната вечеря снощи.

 

Очаквайте подробности

 Ципрас и Заев са се разбрали за името на Македония?

Ключовият разговор между лидерите на Гърция и Македония се проведе тази сутрин в рамките на Софийската Среща на върха ЕС - Западни Балкани.

От категорията

Официално. Борисов отива при Путин и Медведев на 30 май

Официално. Борисов отива при Путин и Медведев на 30 май-1527080535.jpg

Според руските медии темите, които ще бъдат коментирани са газовите връзки, ...

23 май 2018 | 16:00

КЕВР: Питейната вода в столицата е една от най-качествените измежду столиците на ЕС

-1520690930.jpg

Изпълнителният директор на „Софийска вода“ Арно Валто ми предостави на диск ...

23 май 2018 | 15:00

Вижте отговорите на задачите по математика за VII клас

-1510395869.jpg

Изпитът се състои от два модула, максималният резултат е 100 точки

23 май 2018 | 16:59

Борисов и Заев за първи път заедно на гроба на Св. Кирил Философ в Рим

Борисов и Заев за първи път заедно на гроба на Св. Кирил Философ в Рим -1527074588.jpg

Всяка година на този ден българска делегация, водена от премиер или президент ...

23 май 2018 | 14:05

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


кк


17 май 2018 | 12:48Казано накратко, ЕС е само стръвта към въдичката, наречена НАТО...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018