Преспанското споразумение е "смело политическо решение", подчерта той

Ципрас насрочи изборите за 7 юли, гласуват данъчните облекчения ден преди разпускането на парламента

640 | 5 юни 2019 | 11:55

„Голямата грешка", довела до поражението на евровота, е, че „не осъзнахме дълбочината на умората на хората, които се отдръпнаха" от СИРИЗА, отбеляза гръцкият премиер


Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас разясни графика за предсрочните парламентарни избори - те ще се проведат на 7 юли, а ден преди разпускането на парламента ще бъдат гласувани и данъчните облекчения, съобщават електронното издание на атинския ежедневник To Vima и Агенция "Фокус".

Ципрас увери, че правителството ще продължи да изпълнява задачите си, както е предвидено в Конституцията и закона, и че до разпускането на парламента, то ще насърчава законопроектите в полза на социалните нужди.

В този контекст Алексис Ципрас обяви, че следващия петък, в деня преди разпускането на законодателния орган в Атина, ще бъде въведен регламент за данъчното облекчаване и призова лидерът на опозиционната „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис да влязат в парламента и да подкрепят мярката.

Ципрас направи опит да анализира причините за поражението на СИРИЗА на европейските избори. Този път той представи две версии: освен добре познатия аргумент, че хората не са почувствали положителните мерки, предприети от правителството, премиерът на Гърция подчерта, че партията му печели избори от 2012 г. и е дошло времето да загуби вот.

В интервю, което той даде пред ERT, Ципрас заяви, че „голямата грешка", довела до поражението, е, че „не осъзнахме дълбочината на умората на хората, които се отдръпнаха" от СИРИЗА.

Министър-председателят на южната ни съседка отбеляза обаче, че правителството е било задължено да приложи конкретни политики през първите три години, които не са били в съответните техни искания. Той призова мнозинството от гръцките граждани, средната класа, както той го описа, да разберат избора, направен от правителството.

На въпрос дали арогантното поведение на правителствени служители или македонския въпрос са причина са поражението на СИРИЗА, Ципрас не се колебае да характеризира тези сериозни и чувствителни въпроси като „вторични".

По-конкретно, що се отнася до спора за името на Македония, той отбеляза, че има политически загуби, но също така и че не вижда катастрофа на СИРИЗА в Северна Гърция, както обявиха от избирателните секции. Той също така настоя, че Преспанското споразумение е „смело политическо решение", с което той се гордее.

 


От категорията

Върховният съд в Лондон обявява решението си за затварянето на парламента следващата седмица

-1568716346.jpg

Критиците на правителството го обвиниха в това, че се опитва да заглуши ...

19 септ. 2019 | 18:03

Арестуваха шаман, тръгнал към Москва, за да прави екзорсизъм на Путин

-1565279416.jpg

Габичев започвал пътуването си през март и планирал да стигне в Москва през ...

19 септ. 2019 | 15:49

САЩ ще прехвърлят допълнителни войски и системи за въздушна отбрана в Близкия изток

-1554701168.jpg

Причината е изострянето на ситуацията около Иран и нападението върху петролни ...

21 септ. 2019 | 09:02

Доналд Тръмп ще се срещне с членовете от Съвета за национална сигурност, за да обсъди удари в Иран

-1540276553.jpg

Mинистърът на отбраната и ръководителят на главното командване ще представят на ...

20 септ. 2019 | 18:01

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.