Снимка Фейсбук на Цветан Цветанов

На заместника на Борисов едва ли му се събират четири часа сън

Цветан Цветанов - организационният мотор на ГЕРБ, за когото 400 км дневно не са проблем

17452 | 7 ноем. 2017 | 15:33

Вторият човек в ГЕРБ обикаля надлъж и нашир структурите в страната. Среща се със структурите на партията, отговаря на журналистически въпроси, ралоти в парламента и междувременно отчита всичко това във фейсбук. Това издава желязна организация и желязна р


На репортерите в медиите сигурно свят им се завива да следят изявите на Цветан Цветанов, втория човек в ГЕРБ, зам.-председател на най-голямата партия и шеф на парламентарната ѝ група.

 

Цветанов обикаля държавата надлъж и нашир и това не е метафора, а самата скучна истина. Среща се с обикновени хора, изслушва болежките им, решава им дребни и по-едри битови проблеми, интересува се от младите, бабите и внуците. Едновременно с това не пропуска да „засече“ опозицията от парламентарната трибуна и да участва в някой сутрешен телевизионен блок. Което не е лесно, защото най-малкото означава, че трябва да си като пионерче – винаги готов да направиш остро политическо изказване. Защото лидерът на опозицията Корнелия Нинова едва ли предупреждава кога ще отправи поредния словесен залп към управляващите. Още по малко – по каква тема и с какви аргументи.

В парламента неизменно се разиграва следната сцена. Нинова взима думата от името на парламентарната група на „БСП за България“. Стреля. Цветанов иска думата от името на парламентарната група на ГЕРБ. И отвръща на удара.

Ако не всяка седмица, то поне три пъти месечно зрителите на парламентарния канал виждат точно това.

 

В същото време организационният мотор на ГЕРБ неуморно вършее по основната си работа – със структурите. Познава ги всичките - поименно.

Доказателства?

 

Ето какво е правил Цветанов по дни само от 29 октомври насам. Сведенията са почерпени от съвсем легални източници - страницата му във фейсбук и медийните публикации.

 

29 октомври /неделя/

 

Няма почивка. Това е денят, след като в събота конгресът на БСП разтърси политическия живот у нас. „Не просто трябва да предложим лява алтернатива на дясната ГЕРБ, а да освободим държавата и народа си от веригите, в които ги държи тази партия“, заяви устремно в политическия си доклад пред форума лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

 

Управляващите преспаха и отговориха на удара. В неделя.

„БСП не могат да са алтернатива“, заяви на спешно свиканата пресконференция Цветанов. Преди това - извънредно заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Разбор на конгреса, анализ на доклада на Нинова, изработване на опорни точки за отпор на обвиненията ѝ.

„БСП е дивашка опозиция“ - ядосано заяви Цветанов в присъствието на трима министри и един вицепремиер. И медиите. И се закани управляващата партия да направи регистър на фалшивите новини на червените. Сетне продължи: „Това, което прави ГЕРБ след проведените избори, е да изпълни управленската си програма, да се борим ефективно срещу корупцията, организираната престъпност и да можем да изпълним ангажиментите си относно предстоящото председателство.“

Цветанов демонстрира, че се готви за всяка своя изява като показа данни, цифри, графики - дори за това как се е движил индексът на корупцията през годините. Прави изводи, показва с явно удоволствие кръгчета, които е оградил с червено, защото се падат по време на управление на левицата.

Ангажиментите в централата на ГЕРБ не свършват до късния неделен ден.

 

30 октомври /понеделник/

 

Ранно ставане. Бягане. Влизане в работния график. Цветан Цветанов е гост на предаването „Тази сутрин“ по БТВ. Участието му е след новините в осем, което означава, че трябва да е там поне 20 минути по-рано, за да мине през задължителния за телевизия грим. 

„БСП не спират да тиражират фалшиви новини и да обиждат електората ни. Българските граждани не поискаха БСП да бъдат алтернатива. Аз не мога да ги разбера, че искат да дебатираме по темата за корупцията“, каза той. И повтори тезата си от предишния ден - При техните управления е имало най-високи нива на корупция“.

 

1 ноември /вторник/

 

Ранно ставане. Отбелязване Деня на народните будители - в парламента посреща с широка усмивка ученици от училище „Св. Паисий Хилендарски“, дошли от Златица. Час по-късно разговорът е на по-високо ниво - Цветанов говори пред студенти от Великотърновския университет.

Отчита срещите във фейсбук.

Ето какво пише в социалната мрежа след разговора със студентите: „Поводът за посещението им е Денят на народните будители. Уверих присъстващите, че за нас първостепенна задача е да осигурим по-добро бъдеще и достойно настояще на младите хора. Именно заради това основен приоритет на настоящото управление е инвестицията в образованието и квалификацията на младежите.

Обсъдихме също така състоянието на студентските общежития и условията им за живот и развитие по време и след обучението им. Поех ангажимент, че ще търсим начин за подобряване на тези условия. Изтъкнах пред младите хора, че с 624 млн. лева ще бъдат реализирани проекти по оперативната програма "Региони в растеж" за подобряване на материално-техническата база в детски градини, училища и университети.“

След обяд работа в централата на ГЕРБ.

 

2 ноември /сряда/

 

Пак ранно ставане. Още в сутрешните часове е първата му среща - с ученици от ОУ „Иван Вазов“ от Свищов. След това разговаря с представители на Жени ГЕРБ, дошли от Банско.

Навсякъде говори за успехите на правителството.

Това става в парламента. Където междувременно, на крак, вторият човек в управляващата партия коментира намеренията на опозицията да внесе вот на недоверие към кабинета.

„Това ще бъде загуба на време, защото страната има съответните добри показатели и опозицията няма алтернативни решения за това, което сме направили досега“, казва той пред медиите.

После заминава за Варна. 440 км от София. В морската столица има обща среща на две младежки структури на управляващата партия – от Варна и от София.

И тук Цветанов говори за успехите на кабинета.

И се връща обратно, защото следващия ден е „на работа“. В парламента.

 

3 ноември /четвъртък/

 

Пак е от рано в парламента. „Младежи от ГЕРБ от Варна и Добрич посетиха Народното събрание. За мен беше зареждащо отново да се срещна с тези млади и любознателни хора“, отчете зам.-шефът на ГЕРБ във фейсбук.

И написа, че на следващия ден ще бъде в Минерални бани, област Хасково (222 км от столицата), където в 11 ч ще открие регионалната политическа академия на МГЕРБ. „Събитието се организира от младежката структура на партията с подкрепата на фондация “Конрад Аденауер”. Форумът ще се проведе на 4 и 5 ноември, като на него ще се обсъждат теми, свързани с мястото на България на международната сцена, противодействие на спекулациите и фалшивите новини, бъдещето на Европейския съюз, предстоящото европредседателство и др.“, добавя Цветанов.

В парламента е до 14 часа, после пак в централата на ГЕРБ.

 

4 ноември /петък/

 

Няма лъжа. Цветанов наистина е в Минерални бани, област Хасково. Говори пред младежите. Пак хвали управлението и бичува опозицията. Казва: „Само фактът, че от БСП искат да закрият комисията за досиетата показва, че тази партия иска да заличи следите от миналото, а ние искаме точно обратното. Ние искаме младите хора да знаят какво се е случило преди, за да могат да вземат важните решения за бъдещето.“ А също така и: „Посочих, че в момента в страната има два полюса: на истината и на лъжата. ГЕРБ категорично избира истината и затова с форуми като днешния трябва да се борим с фалшивите новини.“

В Минерални бани е заедно с премиера Бойко Борисов. Двамата разясняват на младите управленските инициативи на ГЕРБ. Срещата завършва със шеги и закачки, и много снимки.  

 

5 ноември /събота/

 

Вторият човек в ГЕРБ обикаля областите Разград и Силистра.

Сигурно е тръгнал от Минерални бани, област Хасково.

Първо в Силистра (400 км от Минерални бани), а после и в Разград (стотина км от Силистра) се среща с представители на партията и кметове, излъчени от нея в съответната област.

 

„Държавата е в изключително добро състояние. Ръстът на БВП е 4%, като през 2018 година ще достигне рекордните 105 млрд. лв.“, заявява в Силистра на работната среща с представители на ГЕРБ от областта. „В рамките на срещата посочих, че през следващата година минималната работна заплата ще стане 510 лв., а минималната пенсия - 200 лв. 750 млн. лв. ще бъдат отделени за увеличение на заплатите на държавните служители. Въпреки тези добри новини и предстоящото европредседателство, от БСП продължават с опитите си да изместят центъра на вниманието, заливайки ни с комромати. Те могат само да рушат, като в същото време не предлагат нищо градивно. Призовах присъстващите още отсега да се готвят за местните избори през 2019 година“, пише във фейсбук Цветанов.

 

За срещата в Разград пише почти същото: „БСП компрометира кметове и общински съветници от ГЕРБ с цел да спъва тяхната работа в полза на хората. В същото време държавният бюджет предвижда 330 млн. лв. за учителски заплати, 750 млн. лв. за бюджетни заплати и 180 млн. лв. за увеличаване на пенсиите. С подобен подход страната ще получи по-добро развитие и ще оправдаем очакванията към нас, свързани с европредседателството.“

 

По време на посещението си в Разград намира време и да инспектира (заедно с кмета от ГЕРБ д-р Валентин Василев) три току-що ремонтирани улици в града, като не пропуска да заяви по време на обиколката, че ако се запази растежът на икономиката и през следващата година, ще има повече средства за общините.

Вечерта се връща се в София.

 

6 ноември /неделя/

 

Рано сутринта е на заседанието на Политическия съвет на управляващата коалиция в Министерския съвет. По обяд тръгва отново за Русе и в Бяла.

В Бяла проверява на място как върви строежът на нова църква и го отразява в социалната мрежа. Пише: „Изпълнителната комисия на ГЕРБ реши 20 000 лева от държавната субсидия за партията да бъдат дарени за завършването на храма „Свети Пантелеймон“ в квартал „Гара Бяла“.

 

Вечерта се среща със структурата на ГЕРБ в Русе. И разбира се, я отразява във фейсбук, като пише там следното:

„Смехотворно, несериозно и безотговорно е държавата да отива на нови избори. Политическите опоненти в лицето на БСП и ДПС се опитват да оформят антиправителствен блок. Нямаме притеснения за вота на недоверие.“ Разбира се, посочва и, че „държавата днес е стабилна, а политическите ни опоненти нямат какво друго да направят освен да водят една компроматна война, която цели дискредитиране на страната в контекста на предстоящото европредседателство.“

Дава късен брифинг за новия здравен министър.

 

7 ноември /понеделник/

 

В сградата на Областната администрация на Русе се провежда изнесено заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, чийто председател е Цветан Цветанов. Той го ръководи, а после отчита във фейсбук. Заявява следното: „България има нужда от висококвалифицирана работна ръка. Поради тази причина се създава правна възможност страната ни да има високотехнологично развитие, а не да се привлича нискоквалифицирана работна ръка у нас. Във връзка с одобряването на текстовете в проектозакона за изменение на Закона за МВР относно т. нар. „Синя карта“, обясних, че се удължава срокът за висококвалифицирани кадри да идват и работят в България. По този начин българските общности в Молдова, Украйна и Албания ще могат да намерят своята професионална реализация по висококвалифицираните си специалности у нас.“

 

По-късно Цветанов участва в съвместно заседание на парламентарните комисии по вътрешна сигурност на българския и румънския парламент. Преди това разговаря с румънския си колега Дорел - Георге Къпрар.

 

Прибира се късно вечерта в София

 

Ето така.

Вторият човек в ГЕРБ обикаля страната (да изминава по 400 км е почти всекидневие), среща се със структурите на партията, отговаря на журналистически въпроси и междувременно отчита всичко това във фейсбук. Най-вероятно не лично.

Но това издава желязна организация и желязна работоспособност. Умение да подбере екип от способни и издръжливи хора (когато шефът работи по 14 часа на ден и ти работиш по толкова).

От всяко събитие с Цветанов пресцентърът на ГЕРБ "изсипва" в електронните пощи на журналистите, отразяващи партията, по десетина снимки. Същите се качват и на фейсбук страницата му. Явно, не се фотографира сам.

Но от тях личи умението му да общува с избирателите и членовете на ГЕРБ, да изслушва, да изглежда заинтересован. Умение, което за малцина е вродено, но с упортост и постоянство може да се усвои.

 

Казват, че успешните световни мениджъри работели над сто часа седмично. По този показател Цветанов със сигурност се е подредил сред тях. Това прави по над 16 часа дневно активна ангажираност при шестдневна работна седмица и по над 14 часа, ако се работи без почивен ден. Туй то!, както казват в избирателния му район – Великотърновския. За сън остават по четири – пет часа.

Е, и Желязната лейди Маргарет Тачър по толкова спяла. Така се управлява 11 години – Тачър ръководи Великобритания като министър-председател от 4 май 1979 г. до 28 ноември 1990 г.

ГЕРБ се опитва да догони торите, партията е почти непрекъснато на власт от 2009 г. Печели убедително всички избори, без президентските миналата година. Зад това стоят непоклатимите гласове на поне милион избиратели. Но и много къртовски труд в партийните организации всеки ден.

Летва, която Цветан Цветанов вдигна високо. Много високо.


От категорията

Д-р Михайлов: Българската нация потъва, докато водим пунически войни срещу разума

-1581444263.jpg

Хората не осъзнават, че въпросът не е за това как се чувстват самите те, а с ...

26 окт. 2021 | 14:18

Проф. Коста Костов: Резултатът от тестовете за антитела е като етикет на полупразна бутилка

-1584612565.jpg

Леко и безсимптомното протичане не гарантира продължителна имунна защита, ...

26 окт. 2021 | 14:03

Al Jazeera: Напрежението между Русия и Запада ескалира в Черно море. Кой има преимущество?

-1618396932.png

Напрежението достигна своя връх през април тази година, когато Москва премести ...

27 окт. 2021 | 17:58

The Wall Street Journal: Европа престана да разбира САЩ

Уолтър Ръсел Мийд-1635338160.jpg

Най-сериозното недоразумение е свързано с преориентацията на Америка към ...

27 окт. 2021 | 15:35