Според него, България е трябвало да бъде солидарна с Великобритания и ЕС

Цветанов критикува Борисов: Трябва да сме с евроатлантическата общност, а не с евразийската!

37853 | 1 апр. 2018 | 13:39

Според зам.-шефа на ГЕРБ, подкрепяйки Великобритания, ние подкрепяме развитите демократични общества


Трябва да се числим към евроатлантическата общност, а не към евразийската. Разбира се, че трябва да поддържаме добри отношения с Русия, но това, което те правят в момента, е недопустимо за 21 век. Това коментира пред представители на медиите в местността „Рупите“ председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов.

 

Изявлението му е по повод решението на правителството да не експулсира руски дипломати заради случая „Скрипал“ във Великобритания. В петък след заседание на Съвета по сигурността към правителството премиерът Борисов заяви, че България няма да гони руски дипломати, докато Великобритания не предостави неопровержими доказателства за руска намеса в случая "Скрипал". Решението на  Борисов изненада Цветанов както и цялата ПГ на ГЕРБ.

 

Според Цветанов, подкрепяйки Великобритания, ние подкрепяме развитите демократични общества. „Ние не сме разследващ орган, затова трябва да сме солидарни с общата европейска позиция“, обясни заместник-председателят на ГЕРБ, който по този начин се противопостави на мотивите на премиера да не гоним руски дипломати.

 

„Живеем в напрегнати времена, но аз вярвам, че разумът ще надделее. Мирът и спокойствието са гаранция за просперитет, но за целта трябва да спазваме демократичните ценности и да зачитаме суверенитета на всяка държава“, подчерта Цветанов.

 

„От ПГ на ГЕРБ не допуснахме да влезем в тона на БСП. В петък те поискаха парламентът да излезе с обща декларация по случая „Скрипал“, но това щеше да е много грешен ход“, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ и уточни, че когато Народното събрание излиза с позиция, връщане назад няма.

 

„Затова ние се противопоставихме на това тяхно искане и на свой ред предложихме, ако се приема някаква обща позиция – нека тя да кореспондира изцяло с тази на европейските лидери“, заяви той.

По думите му БСП водят антиевропейска политика, която има за цел да изтика България извън евроатлантическата общност. „За разлика от тях, аз ще продължа да защитавам евроатлантическите ценности, каквото и да ми коства това“, категоричен бе Цветанов.

 

Той каза още, че през годините много хора са напуснали България, но напоследък се наблюдава тенденция някои от тях да се завръщат. „Младите виждат благоприятните условия за развитие у нас и все повече от тях решават да търсят своята реализация именно в България“, обясни Цветанов.


От категорията

Борисов: И аз искам оставката на Радев. Но въпросът се решава на избори (ВИДЕО)

Снимка Фейсбук-1597052085.png

"Къртят, чупят, рушат, със сила няма да бъдат премахнати. Но няма да ...

10 авг. 2020 | 12:34

Скандал! Христо Иванов пред сикаджията Ламбовски: Ще изчегъртаме Гешев, после "депеевизация"!

Кадър: Фейсбук-1597052466.jpg

Иванов се зарича и да настоява президентът Румен Радев да даде гаранция, че ...

10 авг. 2020 | 12:38

33-ти ден на протести в София: Майките от "Системата ни убива" блокираха "Дондуков" (СНИМКИ, ВИДЕО)

Блокадата на бул. "Дондуков" Снимки: БНТ-1597084899.jpg

Непроменени остават и основните искания на протестиращите - оставка на ...

10 авг. 2020 | 21:37

Риск от воден режим по Черноморието: МОСВ предупреждава за възможен проблем догодина (ВИДЕО)

Снимки: бТВ-1597081556.jpg

Опасността идва от язовир “Камчия”, който е без приток и може да пресъхне до 2 ...

10 авг. 2020 | 20:45