Цветан Цветанов и Йън Бжежински Снимки: ГЕРБ

Обсъдени бяха предизвикателствата в геостратегическото пространство пред евроатлантическите партньори

Цветан Цветанов с важни срещи на форум по сигурността в Братислава

1557 | 18 май 2018 | 10:37

Председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност разговаря със старши изследователя в Атлантическия съвет във Вашингтон Йън Бжежински и председателя на Мюнхенския форум за сигурност посл. Волфганг Ишингер

Цветан Цветанов и Йън Бжежински Снимки: ГЕРБ-1526629115.jpgЦветан Цветанов и Волфганг Ишингер-1526629203.jpg

В рамките на международния форум за сигурност „ГЛОБСЕК“ председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов се срещна с Йън Бжежински - старши изследовател в Атлантическия съвет във Вашингтон и председателя на Мюнхенския форум за сигурност посланик Волфганг Ишингер. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Срещата с Бжежински се състоя по време на панела “Западът и Русия: справяне с предизвикателствата”, в който той участва. В дискусията участваха още председателят на Комисията по образование и наука в руската Дума Вячеслав Ниноков, председателят на Мюнхенския форум за сигурност посл. Волфганг Ишингер и директорът на „Карнеги Европа“ посл. Томаш Валашек. Основен акцент по време на панела бе поставен върху нуждата от диалог, като бе подчертано, че въпреки декларативната готовност на Русия, неговото възобновяване не е възможно заради действията на страната в Крим, Донбас и редица други региони. Ситуацията в Донбас бе откроена като един практичен пример за това как разрешаването й е предпоставка за начало на разговора между Русия и Запада.

Двамата обсъдиха предизвикателствата в геостратегическото пространство пред евроатлантическите партньори. Цветанов запозна Бжежински с успеха на Срещата на върха на ЕС и Западните Балкани в София. На свой ред Бжежински поздрави Цветанов за този акцент върху региона на Българското председателство и подчерта, че подобно внимание и присъствие на Европа в Западните Балкани е правилният път за запазване на спокойствие и просперитет в региона и предотвратяването на геостратегически вакуум.

В разговора с председателя на Мюнхенския форум за сигурност посл. Волфганг Ишингер Цветан Цветанов подчерта важността на форума „ГЛОБСЕК“ като еквивалент на Мюнхенския форум в региона на Централна и Източна Европа, който дава възможност на заинтересованите страни от региона, в лицето на представители на изпълнителната, законодателната власт, академици и изследователи, да обсъждат общите предизвикателства пред сигурността.

Волфганг Ишингер обърна внимание от необходимостта от такъв дебат на високо ниво и важността да не се пренебрегва влиянието на геостратегическата ситуация върху сигурността на Централна и Източна Европа. Двамата се обединиха около нуждата от силно присъствие на ЕС в Западните Балкани като гаранция за мира и развитието на страните от тази част на Европа.

 


От категорията

Борисов: Реакторите не са домати и краставици! В музей ли да ги държим? (ВИДЕО)

-1525411948.jpg

Хипотезата, че реакторите са много скъпи, се оказа невярна. И руският ...

23 май 2018 | 12:13

Борисов се срещна с еврокомисаря по миграцията

Снимки: Правителствена информационна служба-1527059938.jpg

Двамата обсъдиха напредъка в областта на миграционната реформа, както и борбата ...

23 май 2018 | 10:18

Бойко Борисов: Добре е, че Радев бе в Русия. Аз пък ще отида в Украйна!

-1525080027.jpg

Премиерът ще наблюдава финала на шампионската лига по футбол между ...

23 май 2018 | 13:46

Крум Зарков: Радев отдавна обеща, че ще извади отношенията с Русия от „ледниковия период"!

-1502948167.png

БСП винаги е подкрепяла изграждането на втората атомна електроцентрала и не е ...

23 май 2018 | 13:27

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018