Цветан Цветанов и Йън Бжежински Снимки: ГЕРБ

Обсъдени бяха предизвикателствата в геостратегическото пространство пред евроатлантическите партньори

Цветан Цветанов с важни срещи на форум по сигурността в Братислава

1745 | 18 май 2018 | 10:37

Председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност разговаря със старши изследователя в Атлантическия съвет във Вашингтон Йън Бжежински и председателя на Мюнхенския форум за сигурност посл. Волфганг Ишингер

Цветан Цветанов и Йън Бжежински Снимки: ГЕРБ-1526629115.jpgЦветан Цветанов и Волфганг Ишингер-1526629203.jpg

В рамките на международния форум за сигурност „ГЛОБСЕК“ председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов се срещна с Йън Бжежински - старши изследовател в Атлантическия съвет във Вашингтон и председателя на Мюнхенския форум за сигурност посланик Волфганг Ишингер. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Срещата с Бжежински се състоя по време на панела “Западът и Русия: справяне с предизвикателствата”, в който той участва. В дискусията участваха още председателят на Комисията по образование и наука в руската Дума Вячеслав Ниноков, председателят на Мюнхенския форум за сигурност посл. Волфганг Ишингер и директорът на „Карнеги Европа“ посл. Томаш Валашек. Основен акцент по време на панела бе поставен върху нуждата от диалог, като бе подчертано, че въпреки декларативната готовност на Русия, неговото възобновяване не е възможно заради действията на страната в Крим, Донбас и редица други региони. Ситуацията в Донбас бе откроена като един практичен пример за това как разрешаването й е предпоставка за начало на разговора между Русия и Запада.

Двамата обсъдиха предизвикателствата в геостратегическото пространство пред евроатлантическите партньори. Цветанов запозна Бжежински с успеха на Срещата на върха на ЕС и Западните Балкани в София. На свой ред Бжежински поздрави Цветанов за този акцент върху региона на Българското председателство и подчерта, че подобно внимание и присъствие на Европа в Западните Балкани е правилният път за запазване на спокойствие и просперитет в региона и предотвратяването на геостратегически вакуум.

В разговора с председателя на Мюнхенския форум за сигурност посл. Волфганг Ишингер Цветан Цветанов подчерта важността на форума „ГЛОБСЕК“ като еквивалент на Мюнхенския форум в региона на Централна и Източна Европа, който дава възможност на заинтересованите страни от региона, в лицето на представители на изпълнителната, законодателната власт, академици и изследователи, да обсъждат общите предизвикателства пред сигурността.

Волфганг Ишингер обърна внимание от необходимостта от такъв дебат на високо ниво и важността да не се пренебрегва влиянието на геостратегическата ситуация върху сигурността на Централна и Източна Европа. Двамата се обединиха около нуждата от силно присъствие на ЕС в Западните Балкани като гаранция за мира и развитието на страните от тази част на Европа.

 


От категорията

Радев: Отправих покана към кралица Елизабет Втора да посети България (снимки, видео)

Румен Радев и кралица Елизабет Втора-1539867763.jpg

Попитан от журналисти как е отговорила Нейно Величество на поканата, държавният ...

18 окт. 2018 | 16:00

Корнелия Нинова се срещна с патриарх Неофит (снимки)

Снимка: БСП-1539868707.jpg

Лидерът на социалистите и главата на Българската православна църква са ...

18 окт. 2018 | 16:16

Борисов участва в официалното откриване на 12-ата среща на върха Азия – Европа

Борисов участва в официалното откриване на 12-ата среща на върха Азия – Европа-1539891790.jpg

По време на утрешната работна сесия на АСЕМ българският министър-председател ...

18 окт. 2018 | 22:35

Михаил Миков: Вестник "Дума" не е на Нинова, а на партията

Михаил Миков: Вестник "Дума" не е на Нинова, а на партията-1539878204.png

Относно предстоящия вот на недоверие по темата със здравеопазването бившият ...

18 окт. 2018 | 18:56

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.