Пред 1100 съмишленици Цветанов разкритикува Борисов и призова за незабавни предсрочни избри

Държавата не трябва да се управлява от джипка, от която се раздават пари без прозрачност, заяви още той

Пред 1100 съмишленици Цветанов разкритикува Борисов и призова за незабавни предсрочни избри

11431 | 27 септ. 2020 | 13:17

В слово пред учредителите Цветанов обеща, че "републиканците" няма да бъдат водаческа партия. "Това не трябва да бъде лидерски проект на един човек, а да бъде подплатен с много голяма експертиза от широк изпълнителен съвет", обяви той

Пред 1100 съмишленици Цветанов разкритикува Борисов и призова за незабавни предсрочни избри -1601239612.jpgДържавата не трябва да се управлява от джипка, от която се раздават пари без прозрачност, заяви още той -1601239672.jpgПред 1100 съмишленици Цветанов разкритикува Борисов и призова за незабавни предсрочни избри -1601239639.jpg-1600596115.pngЦветанов събра стотици за учредяването на "Републиканци за България"-1601201922.jpg

Цветан Цветанов беше избран за председател на партия "Републиканци за България".

Негов заместник ще е Павел Вълнев, български бизнесмен от Чикаго и бивш собственик на несъществуващата вече телевизия Би Ай Ти.

С избора му се дава знак, че един от приоритетите на новата партия ще е грижа за сънародниците ни в чужбина и гарантиране на правото им да участват в изборите чрез електронно гласуване.

Цветанов се обяви за предсрочни избори и критикува сегашното управление, на което липсвала "ясна посока на развитие". Бившият втори в ГЕРБ обеща при бъдещо участие в управление да не повтаря грешките.

 

Представителността на настоящия парламент е изчерпана и предсрочни избори трябва да се проведат колкото е възможно по-скоро.

С тези думи бившият зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов се обърна към стотици свои поддръжници, които събра на учредителното събрание на своята политическа партия "Републиканци за България".

 

В слово пред учредителите Цветанов обеща, че "републиканците" няма да бъдат водаческа партия.

"Това не трябва да бъде лидерски проект на един човек, а да бъде подплатен с много голяма експертиза от широк изпълнителен съвет", обяви той. 

В тази връзка Цветанов обеща, че бъдещият председател на партията няма да остане на поста за повече от два мандата.

 

И допълни: "Нека не остава усещането, че политическият ни проект ще се управлява от джипка, от която ще се раздават пари безотчетно и без никаква прозрачност. Защото това не е решение на проблемите." Намекът беше очевидно насочен към бившия му шеф Бойко Борисов заради навика му да обикаля страната с джип, от който да дава публично обещания за пари на нуждаещи се.

 

Той изрази опасението си, че негови поддръжници в провинцията могат да станат жертви на политически мотивирани преследвания и се зарече да ги защитава: "Може би ще има опити за ползване на определени средства и методи на държавното управление. Трябва да бъдем единни и да защитаваме справедливостта, и да бъдем заедно в трудните моменти с всеки един от нашите членове. Има райони, където хора могат да злоупотребят с власт и да оказват натиск върху нашите членове. Не е нормално да говорим по подобни теми след 30 години демокрация. Но това го има, но да знаете, че ние ще бъдем зад вас във всяко едно отстояване на принципите на демокрацията и правовия ред в тези трудни моменти." Така и обаче не каза от кого могат да дойдат репресиите.

 

На нападките на бившите си съпартийци от ГЕРБ, че се е превърнал в рупор на държавния глава Румен Радев, Цветанов отвърна: "На президентската институция – да, но различията, които съм имал с президента, са много ясни."

 

"Това, което наблюдаваме днес са протести от 80 дни, недоволство натрупвано с времето, каза той и обяви, че  електронното дистанционно гласуване ще е една от целите на партията му. "Да имаме ефективно електронно управление е наша цел и да знаем, че в края на другия мандат ще има възможност всички българи да гласуват електронно, каза бившият втори в ГЕРБ и подчерта, че е получил силна подкрепа от българи, живеещи зад граница и от смесените райони", каза Цветанов. 

 

На днешното учредяване на партията са присъствали 1123 души. „Много бяха желаещите да присъстват, но няма как заради изискванията заради Ковид-19. Вече имаме над 4000 членове, които са се присъединили към политическа партия „Републиканци за България“.

Съгласно българските закони те трябва да са над 2500, за да се пристъпи към регистрация на партията“, каза Цветанов.

 

Той обяви, че вече има репресии от страна на управляващите срещу „Републиканци за България“: „Има трима от учредителите, които заявиха, че ще участват. Днес се обадиха сутринта и казаха, че им е оказан натиск и няма как да дойдат. Те са от Силистренско“. Силата на „Републиканци за България“ е, че този проект няма да бъде лидерски, каза Цветанов.

 

„В изпълнителния съвет има 31 човек, като към тях добавим председател и заместник-председател стават 33. Те ще обсъждат реални теми, за да се вземат ясни и дефинирани решения. Много е важно да няма лидерството, което досега е съществувало в партиите“, каза Цветанов.

 

Той съобщи, че за говорител ще бъде предложен Виктор Серафимов и обеща да виждаме множество лица, които ще бъдат говорители по отделните секторни политики.

Заместник-председателят на партията ще бъде човек, който живее и се реализира в чужбина. „Всяка една партия говори за българите в чужбина, но трябва да има реални действия. Тази връзка трябва да бъде с хора, които са успели. Такъв е Павел Вълнев, който на 22 години е заминал за САЩ. Започнал е да работи от най-ниската длъжност и сега на 40 години управлява компании, които са с милиарди долари. Това е човек, който е успял не благодарение на обществените поръчки, не благодарение на приватизационните сделки, а чрез неговия, труд, ентусиазъм и енергия, която иска да предаде на всички българи, които могат да се върнат и инвестират в страната ни“, каза Цветанов.
 

Сред учредителите са журналистът Горан Благоев, бившата депутатка от ГЕРБ Джема Грозданова, бившият кмет на Благоевград Атанас Камбитов и легендарният състезател по вдигане на тежести Благой Благоев. 

 

Събранието започна от 13 часа, а делегатите пристигаха пред залата още от 11 часа. Докато се събираха в залата на видео екран бяха прожектирани кратки видеа, в които първите членове на новата партия се представяха. Началото на събранието пък даде оперният певец Георги Пандуров с химна на България и на Европа.

 

"Идеологът на този проект не е Цветан Цветанов, а всички вие в тази зала. Вие носите енергията и заедно можем да направим промяна в начина на управление, ценности, които да ни обединяват, а не да ни разделят", каза в началото на събранието самият Цветан Цветанов.

 

Сред учредителите е Иван Анчев - бивш вече генерален консул в Чикаго, чийто мандат е приключил само преди 2 дни, добави от сцената Цветанов и разкри, че партията му би водила преговори с всички други политически сили, с които споделят общи принципи, идеи и предложения.

 

"Искаме да имаме справедливост и съдебна реформа, която да съответства на обществените очаквания. Не да има притеснения за репресивни действия от определени институции или превземане на бизнеси на хора", изтъкна бившият втори в ГЕРБ, който често е използвал именно репресивни действия в качеството си на овластен политик.

 

По отношение на програмата на партията, която ще се позиционира в център-дясно, той заяви, че очаква предложения от всички свои съмишленици. За целта сайтът на "републиканците" ще се превърне в платформа, на която да се събират идеи за различните секторни политики.

Така Цветанов се присъедини към другите нови политици - като Мая Манолова и Васил Божков, които твърдят, че управленската им програма се формира от предложения, получени от гражданите.

По неговите твърдения току-що учредената партия имала 75 процента покритие от местни структури в страната.

 

"Нашата цел е промяна на днешното статукво, промяна на днешния модел на управление и ясната визия за хоризонт, който трябва да има пред страната ни заедно с енергичните професионалисти, които има в бъдещия проект „Републиканци за България“, заяви Цветанов по-рано днес пред БНР.

 

А повече от 200 служители на „Лев Инс“ се появиха на събитието и му връчиха протестна декларация. В нея те изразяват възмущението си от желанието му да се върне в политиката.

 

Застрахователите задават въпроса, кога ще получат обяснение „за нанесения им психически  и физически тормоз и уронване на доброто им име, по негова заповед”. 

 

Цветан Цветанов е приел декларацията и се е ангажирал до 20 дни да осветли акциите от 2010 г., заявяват от "Лев Инс". Ако това не стане, служителите на дружеството се заканват да го посрещат във всяко едно населено място на България по същия начин.

 

Ето и цялата декларация: 

 

„С учудване научихме от медиите за учредяването на ПП „Републиканци за България” и сме възмутени от наглото Ви желание да оглавите този проект и чрез него да се върнете на политическата сцена в България.

В учредителната декларация казвате, че „България се управлява без ясна визия за дългосрочно развитие” както и, че политиките в страната са грешни и некомпетентно водени, но, г-н Цветанов, Вие бяхте на върха на управлението на силовото министерство в страната и имахте висока политическа позиция в не един кабинет. По това време Вие се доказвахте като авторитет в политиката и, като такъв, водехте най-шумните наказателни акции -  „авторитетно” преследвахте, „отговорно” раздавахте присъди от медиите и със „загриженост” унищожавахте малкия и среден  бизнес в страната.

Подценили сте българските граждани, които не са забравили, че струвате на страната ни милиони левове присъдени от Европейския съд в Страсбург, заради полицейско насилие и тормоз. Лошото е, г-н Цветанов, че струвате и човешки съдби.

Твърдите, че „обществената справедливост трябва да е преди всичко резултат от върховенството на закона”, но пропускате факта, че точно вие сте събирателен образ на слепотата на българското правосъдие, на пропуските в закона и на задкулисието в управлението. Данъчната проверка за придобитите от Вас 6 апартамента приключи тихомълком, но все още отеква в обществото, като върховна наглост и пример за корупция и далавери в България.

Казвате, че ще подкрепите и стимулирате българския бизнес, а точно Вие с полицейски произвол и с репресивни действия, психически и физически тормозехте хората от малкия и средния бизнес. Жертви на вашето поведение станаха и служителите на „Лев Инс” – най-голямата застрахователна  компания в България.

Въпреки доверието на повече от 800 000 клиента на компанията, Вие безцеремонно и без да се съобразите дори с чуждестранните инвестиции в дружеството,  впрегнахте целия държавен апарат срещу нас. Не последва нищо от действията Ви освен уронване името на ЗК „Лев Инс”  и нанесени психологически травми на служителите и семействата им.

Г-н Цветанов,

Ще признаете ли публично, че затворихте и унищожихте много компании, както се опитахте да направите и с ЗК „Лев Инс”. Ще се извините ли на служителите им за физическия и психически тормоз, който им нанесохте?

А помните ли очите на лекарите, които нарекохте престъпници от трибуната на Народното събрание? Ще се извините ли на тях?

Помните ли унижението, на което подложихте успешен министър, осъдил не Вас, а България в Страсбург?

Осъзнавате ли колко човешки съдби пострадаха от действията Ви?

Ако искате да наложите морал в управлението на България, то ще се съгласите ли независими експерти и НАП да възобновят и проведат отначало проверката на имотното Ви състояние?

Не приемаме обясненията Ви, че средствата, с  които са закупени апартаментите Ви, се дължат на финансовите източници на тъща Ви.

Дължите обяснение и кой ще финансира мерака Ви да влезете отново в държавното управление? Чии „унаследени” средства ще добруват за Вашия политически комфорт този път?

Уважаеми учредители на „Републиканци за България“,

Не се водете по „моралните ценности и чистите намерения” на Цветан Цветанов и Атанас Камбитов, и преценете дали влизането ви в политиката трябва да стане на всяка цена.

Цветан Цветанов дължи отговор на въпросите, които не само ние, репресираните от участието му в политиката, но и цялото общество си задава.

С настоящата декларация призоваваме инициативния комитет на „Републиканци за България“, българската прокуратура и данъчни власти да покажат морал, честност и най-вече експертни и отговорни  качества и да възобновят всички разследвания на Цветан Цветанов по „Апартамент гейт”, като същите бъдат проведени и завършени, както за всеки един обикновен български гражданин, който не членува в политическа партия и не се ползва с привилегии и протекции.

Само тогава и при тези условия ще повярваме, че ПП „Републиканци за България“ може да дава обещание за промяна и за защита на обществените интереси".

 


От категорията

Скандал в комисията “Манолова”! Бизнесмен разказа от кого премиерът Борисов получавал кюлчета злато

Скандал в комисията “Манолова”! Бизнесмен разказа от кого премиерът Борисов получавал кюлчета злато-1620245742.jpg

Според него кюлчетата от прочутите изтекли снимки от спалнята на Борисов са ...

5 май 2021 | 22:19

Консултациите при Радев: Единствената кандидатура за шеф на ЦИК е на Красимир Ципов от ГЕРБ
(Видео)

-1620214597.png

Политическата логика на изборното законодателство диктува политическите партии ...

5 май 2021 | 14:12

Екшън преди консултациите за ЦИК, протестиращи посрещнаха Хаджигенов с викове "предател" и "мутро"
(Видео)

Кадър: Новини.бг-1620215287.png

В Изборния кодекс ясно е разписано как ще се избира председателят на ЦИК. Ако ...

5 май 2021 | 14:46

Радев потвърди от Пещера: Изборите ще са на 11 юли, служебният премиер ще е мъж
(Видео)

Радев потвърди от Пещера: Изборите ще са на 11 юли, служебният премиер ще е мъж-1620239861.jpg

Ако го разпусна в петък или в понеделник, както се настоява, означава, че ...

5 май 2021 | 21:36