Цветанов в Републиканския институт Снимки: ГЕРБ

Във Вашингтон той се срещна и с председателя на македонския парламент Талат Джафери

Цветанов със срещи в Международния републикански институт и Националния демократически институт

754 | 7 дек. 2017 | 14:52

По време на разговорите в столицата на САЩ бяха представени приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г.

Цветанов в Републиканския институт Снимки: ГЕРБ-1512651198.jpgЦветан Цветанов и Арбен Джафери-1512651253.jpgЦветанов в Демократическия институт-1512651226.jpg

Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов проведе своите традиционни срещи с ръководни представители на мозъчните тръстове на Републиканската и Демократическата партия на САЩ. По време на срещите във Вашингтон бяха представени приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

От американска страна беше изказана много висока оценка за включването на Западните Балкани сред основните приоритети на българското председателство. В момента представянето на ясна европейска перспектива пред тези държави е от съществена важност. Беше заявено, че България, чрез членството й в ЕС и НАТО, е положителен пример за целия регион. По време на срещите беше специално изтъкнато, че трябва да се  използва всяка възможност за извеждане на нови евроатлантически перспективи пред държавите от Западните Балкани. За тази цел бяха договорени конкретни съвместни дейности и проекти между американските аналитични звена, ПП ГЕРБ и европейски фондации. Тези събития ще бъдат проведени в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС.

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов използва възможността и запозна американската страна с резултатите от последните парламентарни избори у нас през месец март 2017 г., както и с усилията и успехите на българското правителство в областта на външната политика и икономическото развитие. От американска страна беше изказано високо мнение за усилията на българското правителство в тези области. 

Цветанов проведе и работна среща с председателя на македонския парламент Талат Джафери. Двамата разговаряха по време на политическите консултации извън официалната част на 10-та Интерпарламентарна конференция по въпросите на сигурността, която се провежда във Вашингтон.

По време на срещата Цветанов запозна Джафери с парламентарната проекция на предстоящото европейско председателство на България. Заместник-председателят на ГЕРБ специално изтъкна важността, която страната ни отдава на държавите от Западните Балкани европейската перспектива пред тях. Допълнително Цветанов информира за предстоящата ратификация от българския парламент на Договора за приятелство с Македония.

От своя страна Талат Джафери увери, че подобна процедура е задействана и от македонска страна. В тази връзка той заяви, че пред двете държави се открива светло бъдеще, бъдеще на две приятелски държави. "Нашите деца ще живеят като приятели и ние ще се гордеем с това!", заяви Джафери.

В хода на разговора двамата държавници обсъдиха различни регионални инициативи, като изказаха високо мнение за развиването на различни инфраструктурни проекти. И двамата се обединиха около мнението, че развитието на съвместни икономически и културни проекти е от взаимен интерес на всички народи от региона.

Утре срещите на Цветан Цветанов във Вашингтон продължават по програма.

 


От категорията

Борисов в Загреб: Това са нашите Балкани, нашата Европа, да пазим мира и сигурността! (ВИДЕО)

Снимка: Правителствена информационна служба-1527323653.jpg

Нека на всеки 24 май България да има привилегията да посещава папата в Рим. ...

26 май 2018 | 11:13

Йотова: В Русия Румен Радев построи отново един мост, който в последните 5 г. бе разрушен (ВИДЕО)

Илияна Йотова-1508479045.jpg

„Нашата задача е да опазим кирилицата, защото има тенденции в обратната посока. ...

26 май 2018 | 10:29

Проф. Валери Стефанов: Отиде си Светлин Русев. Вчера до 18.30 бяхме заедно...

Проф. Валери Стефанов-1447242704.jpg

"Говорихме си дълго, чертахме планове за работа. Беше в настроение, ...

26 май 2018 | 16:16

Президентът: Светлин Русев беляза своето време с таланта и творчеството си

-1525447281.jpg

Те остават жалон в естетическата еволюция на родното изкуство, написа ...

26 май 2018 | 15:17

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018