Ще премахна грешките, които допуснах с ГЕРБ, обяви бившата дясна ръка на Бориов

Ще премахна грешките, които допуснах с ГЕРБ, обяви бившата дясна ръка на Бориов

Цветанов тръгва през септември със своя партия: Ще направя нов политически проект без старите грешки

13257 | 27 юни 2020 | 09:27

Тома Биков, Спас Гърневски и зам.-председателят на Института за дясна политика и шеф на ТВ Европа Георги Харизанов са мотивирали Цветанов да напусне ГЕРБ.


Ще направя политически проект на съвсем нова основа.

Септември месец ще бъде проведен Инициативния комитет.

В момента се търси името на партията.

Ще премахна грешките, които допуснах с ГЕРБ.

 

Това обяви току-що бившият Втори в ГЕРБ Цветан Цветанов в студиото на БТВ.

 

Крайно време е да надскочим прехода, изтъкна той и обеща да даде шанс на младите, образовани и хората с експертиза. Искам да дам шанс на всички знаещи и можещи, обеща той.

 

Партията на Цветанов ще участва на парламентарните избори догодина.

 

Бившият зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи конкретни имена, които са го мотивирали да вземе решението да напусне партията на премиера. Той даде пример с депутите Тома Биков и Спас Гърневски, както и зам.-председателя на Института за дясна политика и шеф на ТВ Европа Георги Харизанов.

 

"Смятам, че Харизанов е човекът, който е заложен да бъде двигател на ГЕРБ", обясни Цветанов. По негови думи това са хора, които целят единствено да имат политическа реализиция на гърба на честните симпатизанти.

 

Бившият втори в управляващата партия изрази още съжаление, че хората до Борисов са принизени до фон.

Той даде пример с брифинга в партийната централа на ГЕРБ, когато Борисов даде обяснения за записа с неговия глас и снимките от спалнята му, а депутати и членове на кабинета стояха прави зад гърба му. "Тези хора нямаха това излъчване преди 14 години! Нямаха тази енергия, която имаха преди време. Много ми е болно, че тези хора се превърнаха в един фон", коментира Цветанов.

 

Той категорично отрече да е автор на снимките, на които се вижда, че Борисов спи с пистолет до леглото. "Как смятате, дали имам достъп до спалнята? В спалнята вкъщи влизаме само аз, съпругата ми и децата", аргументира се Цветанов, като изтъкна, че за него "записите и снимките са отвратително нещо, което показва каква е политическата култура".

 

"Днес е много по-трудно да отидеш и да убеждаваш за ГЕРБ. Води се междуличностна битка, но не и политика", посочи Цветанов.

 

Той забелязал, че в управлението на държавата се наблюдава хаос и непоследователност и даде пример с намерението на ГЕРБ да бъдат създадени държавни бензиностанции, като само преди 2 години законодателят целеше да завиши изискванията за малки и средни бензиностанции, което било в услуга на монополистите на пазара.

 

Цветанов защити ветото на президента по отношение на промените в Закона за МВР, с които се дублира дейността на Националната служба за охрана. "Когато бях председател на вътрешната комисия казах, че това няма как да стане", каза той.

 

Цветанов разкритикува правителството, че няма съпричастност към евроатлантическия път. Той попита дали 90% от обема на газа, който ще минава по Турски поток, е резервиран от руската държавна компания "Газпром" и как това ще изпълни европейските директиви за реална диверсификация.

Според Цветанов има над 100 неизчистени въпроса и около строителството на АЕЦ "Белене. След него енергийната министърка Теменужка Петкова отрече това да е вярно, че нямало тайни уговорки с "Газпром" и че е "отвратена" от твърденията на Цветанов.

 

Бившият зам.-шеф на ГЕРБ коментира още плановете си да създаде нов политически проект. "Аз ще направя политически проект изцяло на нова основа, но ще премахна грешките, които допуснах при ГЕРБ. Най-голямата грешка е, че нямах опит, но имах страхотна енергия. Докато някои се занимаваха с други дейности, аз работих и се срещах с хората по места", заяви той.

 

Според Цветанов трябва да се даде шанс на младите хора, завършили образованието си на Запад, и се похвали, че се радва на голяма подкрепа от българите в чужбина. Ще основе партията през септември и ще участва с нея на следващите парламентарни избори.

 

Около Борисов има десетина души, които му изкривяват действителността, ГЕРБ върви надолу, продължи с критиките си  Цветанов.

 

Бившият втори в ГЕРБ  се съмнява в искрените пожелания на Бойко Борисов към него за бъдещия му политически проект. Пред БиТиВи той каза, че отношенията му с премиера били "никакви". Поздравили се за Цветница за именния ден на Цветанов. Върнал жеста на премиера за рождения му ден, но Бойко Борисов не му вдигнал. В ГЕРБ отсъствало това, което било в началото - енергия и доверие.

 

Цветанов заяви, че не съхранява компрометиращи записи на Борисов.

Борисов трябваше да се извини публично да се извини към българския парламент и към Цвета Караянчева за думите, които се чуват от записа.

 

Критиките към него от бившите му съпартийци идвали от хора, които само търсели партийна реализация. Болка изпитвал Цветан Цветанов към случващото се в ГЕРБ.

 

България отсъствала от стратегическите дебати на международната сцена, според него. Всичко било съсредоточено към личните рейтинги. Той получил сериозна подкрепа за напускането на ГЕРБ.

 

 


От категорията

Нинова: ГЕРБ счупиха държавата. В сряда внасяме вота, подкрепете ни в деня на дебатите пред НС!

Корнелия Нинова: ГЕРБ счупиха държавата. В сряда внасяме вота, подкрепете ни пред парламента!-1594538054.jpg

Истинските причини са погубното и корумпрано управление на ГЕРБ.Призовавам ...

12 юли 2020 | 10:08

COVID-19: 211 са новите случаи у нас, няма починали

COVID-19: 211 са новите случаи у нас, няма починали-1594531778.jpg

Най-много са новозаразените в София - 94, следвани от Пловдив - с 23 и ...

12 юли 2020 | 08:27

Корнелия Нинова покрусена се прощава с учителя-символ Гергина Тончева

Корнелия Нинова покрусена се прощава с учителя-символ Гергина Тончева -1594580834.jpg

Основателката през 1977 г. и първи директор на Националната гимназия за древни ...

12 юли 2020 | 22:05

Почина филантропът-милионер Игнат Канев

Почина големият бизнесмен Игнат Канев-1594578987.jpg

През 90-те години на 20 век Игнат Канев изпраща огромно количество ...

12 юли 2020 | 21:05