Снимка Кадър БТВ

Отговорност за противодействие на тероризма има ДАНС, категоричен е бившият вътрешен министър

Цветлин Йовчев: Радикализацията винаги започва с някаква лична криза

1082 | 12 юни 2019 | 17:59

Партньорски служби предупреждавали преди години, че много младежи в цяла Европа се поддават на радикализация, твърди той


Трябва да започнем една задълбочена дискусия, какви са реалните заплахи от радикалния ислям у нас. Това обяви бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

Той разкри, че е имало информация от партньорски служби преди години, които са предупредили, че много младежи се поддават на радикализация в цяла Европа.

„Радикализацията е един доста сложен процес, който винаги започва с някаква лична криза. Обикновено това са хора между 18 и 36 години. Личността започва да търси причини затова, че не може да се реализира и тя се търси в предпоставките извън себе си. Ислямът е идеология, която предлага лесно обяснение на света около нас и много кратък път, с който от неуспели, се превръщаме в успели. Това става чрез приемане на религиозните модели и следва джихад“, обясни бившият вътрешен министър.

„Вече има ясни критерии, които показват, че човек е бил оплетен“, разкри Йовчев. „За да се предотврати подобна радикализация могат да се направят няколко неща. На първо място да се следят източниците на информация и по-специално салафитския ислям. Подобни източници на информация трябва да се поставят под контрол“, подчерта Йовчев.

„Отговорност за противодействие на тероризма има ДАНС. В Закона за СРС има описани способи, които са били актуални преди няколко години. Сега службите не са в състояние да се справят, тъй като се изисква по-нов метод на работа. Трябва да има много сериозен механизъм за контрол, но трябва да се внимава да не се злоупотреби. Необходимо е държавата да инвестира в новите системи за контрол, които са изключително скъпи. Има технологии, които могат да забранят достъпа до такива сайтове от България“, подчерта Цветлин Йовчев.

По думите му са нужни три неща, за да се радикализира един човек: трябва да има радикална парадигма - социална мрежа - устойчиви социални връзки вътре. „Радикализацията в момента се извършва така, че не е нужен вербовчик. Това става чрез платформи в социалните мрежи, които дават достатьчно информация, че човек може сам да се радикализира. Ако човек реши да извърши атентат, се свързва с група и други хора“, обясни експертът.

 


От категорията

Мая Манолова: Не съм упълномощавала никоя партия да говори от мое име! (ВИДЕО)

-1567003197.jpg

Ако някой иска да води междупартийна битка, между една и друга партия, може би ...

21 септ. 2019 | 13:31

Джеймс Пардю: Джон Болтън третираше съюзниците на Америка като подчинени!

-1548499748.jpg

Доскорошният съветник по националната сигурност на президента Тръмп предпочитал ...

21 септ. 2019 | 14:10

Инициатива възражда “Асамблея Знаме на мира”

Снимка БГНЕС-1569071348.jpg

Събитието е по повод Световния ден на мира – 21 септември

21 септ. 2019 | 16:07

Илхан Кючюк дари нова детска площадка в Плевен

Снимки Пресцентър на ДПС-1569068633.png

Радваме се, че виждаме усмивки по лицата на малки и големи, за нас е чест да ...

21 септ. 2019 | 15:21

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.