Снимка Кадър БТВ

Отговорност за противодействие на тероризма има ДАНС, категоричен е бившият вътрешен министър

Цветлин Йовчев: Радикализацията винаги започва с някаква лична криза

952 | 12 юни 2019 | 17:59

Партньорски служби предупреждавали преди години, че много младежи в цяла Европа се поддават на радикализация, твърди той


Трябва да започнем една задълбочена дискусия, какви са реалните заплахи от радикалния ислям у нас. Това обяви бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

Той разкри, че е имало информация от партньорски служби преди години, които са предупредили, че много младежи се поддават на радикализация в цяла Европа.

„Радикализацията е един доста сложен процес, който винаги започва с някаква лична криза. Обикновено това са хора между 18 и 36 години. Личността започва да търси причини затова, че не може да се реализира и тя се търси в предпоставките извън себе си. Ислямът е идеология, която предлага лесно обяснение на света около нас и много кратък път, с който от неуспели, се превръщаме в успели. Това става чрез приемане на религиозните модели и следва джихад“, обясни бившият вътрешен министър.

„Вече има ясни критерии, които показват, че човек е бил оплетен“, разкри Йовчев. „За да се предотврати подобна радикализация могат да се направят няколко неща. На първо място да се следят източниците на информация и по-специално салафитския ислям. Подобни източници на информация трябва да се поставят под контрол“, подчерта Йовчев.

„Отговорност за противодействие на тероризма има ДАНС. В Закона за СРС има описани способи, които са били актуални преди няколко години. Сега службите не са в състояние да се справят, тъй като се изисква по-нов метод на работа. Трябва да има много сериозен механизъм за контрол, но трябва да се внимава да не се злоупотреби. Необходимо е държавата да инвестира в новите системи за контрол, които са изключително скъпи. Има технологии, които могат да забранят достъпа до такива сайтове от България“, подчерта Цветлин Йовчев.

По думите му са нужни три неща, за да се радикализира един човек: трябва да има радикална парадигма - социална мрежа - устойчиви социални връзки вътре. „Радикализацията в момента се извършва така, че не е нужен вербовчик. Това става чрез платформи в социалните мрежи, които дават достатьчно информация, че човек може сам да се радикализира. Ако човек реши да извърши атентат, се свързва с група и други хора“, обясни експертът.

 


От категорията

Караянчева пред Лавров: Ремонтът на самолетите Су-25 ще бъде в България с руски инженери

Снимка Пресцентър на НС-1561473341.png

Дейностите ще се извършват в завода „Авионамс“, изтъкна председателят на ...

25 юни 2019 | 17:34

Слави Трифонов: Партиите имат пари, да си платят откраднатото от бюджета!

-1547486624.jpg

"Още днес партия ГЕРБ върна доброволно цялата сума от надвзетите субсидии. ...

25 юни 2019 | 17:48

Мая Манолова: Законодателството пази монополистите и фирмите за бързи кредити

Снимка Кадър БНТ-1561529061.png

Банките и фирмите имат втори шанс, само гражданите нямат, категорична е тя

26 юни 2019 | 08:57

Петкова: Няма как правителството да оказва въздействие на сделката за ЧЕЗ

Снимка Кадър БТВ-1561528382.png

Договорът за ЕРП се реализира по чешкото законодателство, обърна внимание ...

26 юни 2019 | 08:35

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.