Със страните между България и Туркмениста трудно може да се договори само транзитиране

Туркменски газ в България? Възможно е, но има геополитически пречки!

1043 | 13 авг. 2019 | 12:55

Икономически е целесъобразно, но е изключително трудно използването на различните тръбопроводи, смята експертът Кирил Темелков


Технически и търговски е възможно да достигне природен газ от Туркменистан до България, но за съжаление това не може да се случи нито лесно, нито бързо. Пречките за това са основно геополитически.

 

Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Кирил Темелков, експерт в Българската газова асоциация.

„Това е обусловено от факта, че страните, намиращи се географски между България и Туркменистан, са също така нетни износителки на природен газ, с които трудно може да се договори само транзитиране през тяхна територия. За тези държави (Казахстан, Азербайджан и Русия и Иран) не са валидни европейските правила, те водят една самостоятелна политика по отношение на това каква газ ще влиза и ще излиза от тръбопроводите им", посочи експертът и напомни, че в тези зони има и някои политически напрежения и риск за реализиране на големи тръбопроводи. „Икономически е целесъобразно, но е изключително трудно и не се знае как би станало във времето“, допълни той.

Темелков смята, че освен през руски тръбововоди, туркменски газ може да стигне до България и през Южния газов коридор – TANAP. „Турция, Грузия и Азербайджан, биха могли да се ползват и ирански мрежи при някои условия, но това е чисто технически. Реално, търговски, в момента няма как да се случат такива сделки", убеден е Темелков.

Той напомни, че има проект за Транскаспийски газопровод, който се коментира от 10-15 години, но там проблемът е преминаването на Каспийско море.

„През Каспийско море не може да се изгражда инфраструктура по геополитически причини – не са урегулирани отношенията между каспийските държави, където няма яснота какви са икономическите зони на отделните страни, както това е ясно например в Черно море. Екологията е частен случай на този въпрос. За да се вземе подобно решение, е нужен консенсус между всички държави там, което е почти невъзможно. Една от страните в това уравнение е Русия, която изкупува туркменски газ, а тя няма интерес от конкурентния Южен газов коридор“, обясни Темелков.

Експертът в Българската газова асоциация поясни, че интересът на Туркменистан е насочен на изток към Китай и Индия с т.нар. газопровод ТАПИ (Туркменистан-Афганистан-Пакистан-Индия), където има огромен потенциал.

„Туркменистан е в топ 5 на страните с най-големи газови залежи, не са оценени все още напълно, но става въпрос за над трилион кубични метра газ. Потенциалът е по-голям, отколкото производството – те са на 13-то място по производство, информира Темелков и потвърди, че диверсификацията на газовите доставки с азерски газ вече се случва и върви по план. – Азерският газ стигна до Турция, която има свързаност с България и с Гърция. Тук инфраструктурата е налице, просто Азербайджан трябва да увеличи добивите и доставките от находището Шахдениз.“

Енергийният специалист напомни, че процедурите за строителство на „Турски поток" в България се обжалват в съда и се надява той да се произнесе в обозрими срокове. „Информирани сме, че проектирането е завършило и има готовност за изграждане. Трудно е да се спазят в целия обем първоначално обявените срокове за строителство на Турски поток на територията на България", каза той.

„Пазарът осъзна, че втечненият природен газ е реална алтернатива. Доставките на втечнен газ са конкурентни на тръбопроводния газ. Задържането на цените на по-ниски нива за тези година е и в синхрон с очакванията на пазара. Очакваме това да е трайна тенденция в идващите години“, прогнозира Кирил Темелков.


От категорията

Борисов, Петкова и Дончев инспектират строителството на интерконектора с Гърция

Борисов, Петкова и Дончев инспектират строителството на интерконектора с Гърция-1573455243.jpg

Вчера министър-председателят пусна във Фейсбук клипче за строителните дейности

11 ноем. 2019 | 08:34

Лъчезар Богданов: България ще бъде засегната от влошаването на глобалната икономическа картина

-1487253117.jpg

Продължаващата политическа несигурност около търговската политика на САЩ ще ...

11 ноем. 2019 | 08:51

Евростат: Хората в ЕС работят повече години преди да се пенсионират

-1486629822.jpg

Възрастните хора, които отлагат пенсионирането си, печелят повече пари, трупат ...

11 ноем. 2019 | 16:28

"Топлофикация Перник" АД се насочва към екопроекти

ТЕЦ Перник-1573474435.png

Относно самия проект, директорът на дружеството инж. Любомир Спасов отбеляза, ...

11 ноем. 2019 | 14:12

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


15 авг. 2019 | 16:45Абсолютно верен и точен анализ и всички приказки на нашите политици по тази възможност са празно бръщолевене !Просто ,няма място за коментар за получаване на газ от Туркменистан в обозримо бъдеще. Поздравление за автора ,че казва една голяма истина за пръв път !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.