Турска баклава по традиционна рецепта

Турска баклава по традиционна рецепта

2730 | 31 авг. 2017 | 11:16


Необходими продукти

  • За тестото:
  • 500-600 г брашно
  • 2 бр. яйца
  • 10 г суха мая
  • 250 мл прясно мляко
  • 100 мл сладка сметана
  • 1/2 ч.л. шафран за цвят
  • 200 г масло
  • За плънката:
  • 350 г счукани орехи
  • 1/2 ч.ч. грис
  • 1/2 ч.ч. захар
  • 1 ч.л. канела
  • За сиропа:
  • 2 ч.ч. захар
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 3-4 зрънца карамфил

Начин на приготвяне

Омесва се тесто без маслото. Втасва 45-50 минути. Разделя се на топчета с големина на ябълка. Плънката се разбърква до хомогенност. Всяко топче се разточва на тънък лист, за да не лепне се използва нишесте. Намазва се обилно с разтопено масло. Наръсва се с плънката. Навива се отново на точилката. Събира се от двата края към средата и точилката се изважда. Получената формичка се поставя в намазана с масло тавичка. По този начин се приготвят всички топчета тесто. Намазва се обилно с масло. Пече се 30-35 минути на 180-190 С. Когато е готова се полива с горещия сироп (сварени 2 и 1/2 ч.ч. вода с посочените продукти) и се допича 2-3 минути, за да поеме сиропа. Сервира се след 2-3 часа, за да омекне.


От категорията

Мраморен сладкиш с маскарпоне

Мраморен сладкиш с маскарпоне-1516701679.jpg

23 ян. 2018 | 12:00

Телешко „Уелингтън“

Телешко „Уелингтън“

-1516353379.jpg

19 ян. 2018 | 11:14

Какво да сложим на трапезата за Атанасовден - вкусни рецепти

Какво да сложим на трапезата на Атанасовден - традиционни рецепти-1516188863.jpg

17 ян. 2018 | 13:33

Какво да сготвим на Антоновден - традиционни рецепти

Какво да сготвим на Антоновден - традиционни рецепти -1516099072.jpg

16 ян. 2018 | 12:36

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018