Турска баклава по традиционна рецепта

Турска баклава по традиционна рецепта

1937 | 31 авг. 2017 | 11:16


Необходими продукти

  • За тестото:
  • 500-600 г брашно
  • 2 бр. яйца
  • 10 г суха мая
  • 250 мл прясно мляко
  • 100 мл сладка сметана
  • 1/2 ч.л. шафран за цвят
  • 200 г масло
  • За плънката:
  • 350 г счукани орехи
  • 1/2 ч.ч. грис
  • 1/2 ч.ч. захар
  • 1 ч.л. канела
  • За сиропа:
  • 2 ч.ч. захар
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 3-4 зрънца карамфил

Начин на приготвяне

Омесва се тесто без маслото. Втасва 45-50 минути. Разделя се на топчета с големина на ябълка. Плънката се разбърква до хомогенност. Всяко топче се разточва на тънък лист, за да не лепне се използва нишесте. Намазва се обилно с разтопено масло. Наръсва се с плънката. Навива се отново на точилката. Събира се от двата края към средата и точилката се изважда. Получената формичка се поставя в намазана с масло тавичка. По този начин се приготвят всички топчета тесто. Намазва се обилно с масло. Пече се 30-35 минути на 180-190 С. Когато е готова се полива с горещия сироп (сварени 2 и 1/2 ч.ч. вода с посочените продукти) и се допича 2-3 минути, за да поеме сиропа. Сервира се след 2-3 часа, за да омекне.


От категорията

Пълнени тиквички с риба тон

Пълнени тиквички с риба тон-1505829326.jpg

23 септ. 2017 | 11:39

Пълнени домати със сирене и печени чушки

Пълнени домати със сирене и печени чушки-1505828941.jpg

22 септ. 2017 | 13:17

В сезона на зимнината: 5 традиционни рецепти за домашна туршия

-1475748435.jpg

20 септ. 2017 | 16:35

Андалузко гаспачо

Андалуско гаспачо-1505808390.jpg

19 септ. 2017 | 11:05

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.