Двойните стандарти на Вашингтон в борбата срещу тероризма не вещаят нищо добро за Америка

Турски вестник: Спорната външна политика на Тръмп ще се обърне срещу САЩ

1724 | 5 май 2019 | 19:50

За да влоши още повече нещата, Вашингтон разчита на санкции и заплахи, без да прави разлика между приятели и неприятели, отбелязва в. "Сабах"


Администрацията на Доналд Тръмп продължава да използва грубо американската мощ всеки ден. Вашингтон не само продължава да руши либералния ред, създаден след Втората световна война, който е американско творение, но и налага едностранния си национален интерес на международната арена и играчите там. САЩ вече дори не се затормозяват да мобилизират международните организации. Разчитайки на грубата сила, Вашингтон налага американските закони на други държави, все едно те са международно право. За да влоши още повече нещата, Вашингтон разчита на санкции и заплахи, без да прави разлика между приятели и неприятели. Три неща, които се случиха през последните седмици, са достатъчни, за да покажат до какво ниво е стигнала американската едностранчивост, пише електронното издание на турския вестник Sabah в материал, предаден от Агенция "Фокус" без редакторска намеса.

Първо, САЩ внесоха Иранската революционна гвардия (КСИР) в списъка на терористичните организации и не продължиха позволенията на осем страни да внасят петрол от Иран. Усилията на администрацията на Тръмп да дестабилизират Техеран поставят под удар търговските интереси на трети страни. Освен това, Тръмп застана зад превратаджиите във Венецуела, където се надяваше да свали правителството на президента Николас Мадуро. Когато пучът се провали, Вашингтон продължи да заплашва с насилие срещу страната. За разлика от миналото, САЩ приеха абсолютно отворена позиция по въпроса за евентуална военна интервенция във Венецуела. Накрая, по искане на узурпатора-президент на Египет, Абдел Фатах ас Сиси, администрацията на Тръмп предприе стъпки за добавянето на „Мюсюлмански братя“ към списъка на терористичните организации.

Ясно е, че това не е първият път, когато САЩ налагат санкции на други държави, когато предлагат подкрепа на превратаджии, или добавят някого към списъка си на терористични групировки. Хората по света са напълно наясно с индиректната намеса на Вашингтон във военни операции от миналото. Турският народ, наред с други, е ставал жертва на двойните стандарти на Вашингтон, когато става въпрос за борба с тероризма. И администрацията на Барак Обама въоръжаваше сирийската издънка на терористичната организация ПКК – „Отрядите за народна самоотбрана“ (YPG/ОНС), докато говореше за либерални ценности.

Безпрецедентно е обаче, че Съединените щати не положиха усилия да оправдаят двойните си стандарти. Това, че американските съюзници, като Турция и Германия, са изправени пред заплахата от икономически санкции поради сърдечните си отношения с Русия, подкрепя тази мрачна констатация. Отново, способността на лобистите на чуждестранни правителства, включително Израел, Саудитска Арабия и Египет, да наложат тесния си дневен ред на Вашингтон, показва степента, до която процесът на външната политика на САЩ е отслабен.

Америка вече не се интересува от това колко щети причинява нейната едностранност. Например икономическите санкции на САЩ почиват на предположението, че Китай, Русия и Европейският съюз не могат да оспорят силата на долара. Освен това Вашингтон не вярва, че определянето на милиони иранци или „Мюсюлмански братя“ като терористи, е проблем. Подобни краткосрочни решения, които се основават изцяло на твърдата сила, може да минат и неоспорени. Все пак великите сили определено ще променят стратегическите си разчети в дългосрочен план. Не трябва и да си гений, за да се сетиш, че опитът на администрацията на Тръмп да наложи волята на Египет, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) в Близкия Изток ще подхрани радикализацията и тероризма.

Да се определи „Мюсюлмански братя“, организация, която активно се бори с „Ал Кайда“ и „Ислямска държава“, за терористична групировка, не е само просто недоглеждане. Това означава умишлено влошаване на положението в Близкия Изток и и насочване към умерените мюсюлмани, живеещи в Съединените щати. Определяйки избрани организации и индивиди като терористи, администрацията на Тръмп трябва да разпали пламъка на ислямофобията в Америка. Размиването на границата между умерени и радикални ислямисти няма да служи на интересите на Съединените щати или на техните съюзници. Точно обратното, ще играе право в ръцете на радикалите.

Рано или късно, обаче, санкциите на САЩ, американската подкрепа за превратаджии и двойните стандарти на Вашингтон в борбата с тероризма неизбежно ще се обърнат срещу тях.

 


От категорията

Стефан Данаилов: Моля Нинова да не подава оставка, да поеме критиките и да спаси партията!

Стефан Данаилов: Моля Нинова да не подава оставка, да поеме критиките и да спаси партията-1560456636.jpg

Елена не показа политическа мисъл. Тя се държеше като разследващ журналист и ни ...

14 юни 2019 | 09:52

Кеворк Кеворкян: Откраднаха Гоце от слънчасалите

-1460633929.jpg

Македонците биха обесили на площада в Скопие онзи, който каже „Майната му на ...

16 юни 2019 | 09:26

Михаил Мирчев: Нинова изигра една перфектна политическа игра

-1553797086.jpg

Вижте и чуйте словото на З Нинова. То имаше цели. Постигна ги!

17 юни 2019 | 20:26

Първан Симеонов: БСП няма по-добра опция от Нинова. Тя получи нов шанс, но може да е последен

-1543427061.jpg

Нинова е сключила съюз с редовия бесепар за сметка на посредниците. Но за ...

17 юни 2019 | 19:10

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.