Турските медии са първенци по „фалшиви“ новини сочи доклад.

Липсва доверие в „проправителствените медии“

Турските медии са първенци по „фалшиви“ новини сочи доклад

1230 | 9 ноем. 2018 | 10:46

Основният източник на информация са телевизиите


Институтът по журналистика на Ройтерс към Оксфордския университет проведе изследване за периода януари-февруари 2018 г. в 37 страни, с участието на седемдесет и четири хиляди интервюирани чрез Интернет. От Турция в изследването са взели участие около две хиляди души. Това съобщи турската редакция на „Дойче веле“.

 

49 на сто от анкетираните в Турция заявили, че се натъкват на фалшиви новини с политическа или рекламна цел, а в другите държави този процент средно е бил 26 процента, се съобщава в новината. От друга страна, Турция заема първо място в сравнение с останалите 36 държави, в която броят на анкетираните, въздържали се да споделят политическата си принадлежност е най-висок – 65 на сто. Причината за това се обяснява с притеснение от проблеми с властите.

 

Според доклада, в Турция политическите виждания са най-определещият фактор по отношение на доверието в медиите. В изследването се посочва, че 38 на сто от анкетираните са заявили, че вярват в медиите, докато 40 на сто са на обратното мнение. Според ръководителя на изследването за Турция д-р Сервет Янатма, тези приблизително близки процентни съотношения са показател за поляризацията в турското общество и сред турските медии. В тази връзка 51 на сто от хората, които се определили като привърженици на дясната политика, са изтъкнали, че вярват в медиите, докато само 29 процента от хората с леви убеждения изразили подобно мнение.

 

Липсва доверие в „проправителствените медии“

 

Става ясно, че в Турция като цяло най-високо е доверието към източници на информация, които критикуват правителството като телевизия Фокс, вестниците Джумхуриет и Сьозджю, а с най-ниско доверие се ползват проправителстевните медии, сред които са телевизя Ахабер, TRT и вестник Сабах. В доклада, в който се подчертава, че политическите възгледи играят важна роля в подбирането на източниците на информация, се акцентира и върху факта, че анкетираните имат по-високо доверие в собствените си източници.

 

Друг фактор, който оказва влияние на доверието в медиите е възрастта. Особено сред младото поколение между 18-24 години доверието в печатните и електронните медии е 28 на сто, докато сред хората над 55-годишна възраст този процент е 43. Освен това се подчертава, че 53 на сто от младото поколение научава новините от смартфон. За сравнение, само 31 на сто от турците над 55-годишна възраст ползват смартфоните като източник на информация, се посочва още в доклада.

 

Основният източник на информация са телевизиите

 

През изминалата година основният източник на информация са били телевизиите – 48 на сто. Най-гледани са били новинарските емисии на телевизия Фокс, следвана от Си Ен Ен Тюрк, NTV и TRT. Онлайн медиите се нареждат на втора позиция с 39 на сто, а най-много посетители е имало в сайтовете на Си Ен Ен Тюрк, Хюрриет, Mynet, NTV и Сьозджю.

 

59 на сто от анкетираните, които са изтъкнали, че имат десни политически възгледи са заявили, че се информират основно от телевизионните новинарски емисии, докато 45 на сто от турците с леви убеждения, споделили, че основният им източник на информация е Интернет. Въпреки че печатните медии заемат поселдно място като източник на информация, Хюрриет и Сьозджю се нареждат на първите две места като източници на информация.

 

От друга страна, става ясно, че процентът на турските граждани, които ползват смартфона като средство за осведомяване за три години е скочил от 28 на 43 процента. 18 на сто от турците ползват социалната мрежа Фейсбук, за да следят новините, което е най-ниското ниво за последните три години, се посочва още в доклада. Obzornews.bg


От категорията

Тръмп изпраща „въоръжени войници“ на границата между САЩ и Мексико

-1540276553.jpg

Мексико не прави достатъчно за спирането и връщането на наркотрафикантите, ...

24 апр. 2019 | 17:14

Тереза Мей позволи на китайския "Хуавей" да изгражда британската мрежа за мобилна комуникация

Тереза Мей позволи на китайския "Хуавей" да изгражда британската мрежа за мобилна комуникация-1556083079.jpg

Западните страни обсъждат дали да изключат "Хуавей" от изграждането ...

24 апр. 2019 | 08:17

Руското военно разузнаване: 20 000 екстремисти проникват в ЕС ежегодно

-1528280077.jpg

Да се идентифицират бързо потенциалните терористи не е лесно дори и за ...

25 апр. 2019 | 08:04

Започна срещата Путин – Ким Чен-ун

Снимка БГНЕС-1556168299.jpg

Двамата си стиснаха ръцете преди началото на разговора, който се провежда при ...

25 апр. 2019 | 07:56

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.