Анкара призова кипърските власти "да си спомнят 1974 г.", явно визирайки турската инвазия на острова

Турция праща втори сондажен кораб до Кипър, напрежението расте

1482 | 15 май 2019 | 15:03

Съобщението дойде ден преди Турция да започне годишното си военноморско учение "Морски вълк" в източните части на Средиземно море, Егейско море и Черно море


Турция обяви, че ще изпрати още един кораб за търсене на петрол край бреговете на Кипър. Зетят на Реджеп Ердоган и министър на финансите на Турция Берат Албайрак каза, че плавателният съд Явуз ще се присъедини към кораба Фатих, който вече е край Кипър, съобщава в. "Български новини".

Съобщението дойде ден преди Турция да започне годишното си военноморско учение "Морски вълк" в източните части на Средиземно море, Егейско море и Черно море.

Турските  кораби предизвикват напрежение, защото Кипър смята района, в който са предвидено сондажите, за своя изключителна икономическа зона (ИИЗ). Турция твърди, че сондажите са законни и се базират на международното право.

След срещата на министрите на външните работи на страните от ЕС в Брюксел, първият дипломат на Европейския съюз Федерика Могерини призова Турция да се откаже от плановете си. Могерини нарече района, в който иска да работи Турция, „изключителна икономическа зона на Кипър“ и призова Анкара „да се въздържа от подобни незаконни действия“.

Федерика Могерини каза, че ЕС „ще отговори подобаващо“ на всяко нарушение на международното право.

Анкара обаче не се впечатли от позицията на ЕС. Турски официален представител допълнително увеличи напрежението през уикенда, призовавайки Кипър да „си спомни 1974 г.“, визирайки интервенцията на Турция.

„Би било добре за Анастасиадис да си спомни 1974 г. и да я запази свежа в паметта си“, заяви в събота говорителят на управляващата турска Партия на справедливостта и развитието Омер Челик, говорейки за кипърския президент Никос Анастасиадис. По неговите думи, интервенцията през 1974 година е целяла „да защити живота, правата и интересите на турците киприоти“.

Забележката изглежда е отговор на коментар от Анастасиадес по-рано през седмицата, според който сондажите на Турция в ИИЗ на Кипър са равносилни на ново нахлуване на острова.

Челик обясни, че в момента две турски сонди „извършват дейности“ край острова „и нашите военноморски сили ги защитават“. Освен това той разкритикува лидерите на Гърция и Република Кипър, че са подписали съглашения със страни, които имат проблеми с Турция“, очевидно визирайки Израел.

Реториката на турските власти се засили миналата седмица, тъй като кипърските власти заявиха, че преговорите напредват с френско-италианския консорциум Total и ENI за лиценз за проучване на Блок 7 в ИИЗ на Кипър.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се изказа в четвъртък пред турските кадети, като се позова на „нарастващите опити за нарушаване на нашите права в Източното Средиземноморие и Егейско море“.

„Вие ще дадете стоманен отговор на всяка за плаха дори за инч от нашите граници, но и извън тях“, каза той пред младите военни.

Неговите коментари дойдоха, когато от Европейския съюз изразиха подкрепата си за Кипър в бурния спор с Турция. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че ЕС „е единен“ зад Кипър, добавяйки, че блокът „очаква Турция да зачита суверенните права“ на държавата-членка.

 


От категорията

Борис Джонсън с неподписано писмо до "нашите приятели в ЕС". Няма да преговарям за ново отлагане

-1531164309.jpg

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е говорил с ръководителят на ...

20 окт. 2019 | 09:11

Торнадо в Северен Далас остави над 100 000 домакинства без ток (Видео)

-1450989068.jpg

Неблагоприятните метеорологични условия доведоха и до отмяната на полети на ...

21 окт. 2019 | 10:35

The Wall Street Journal: Путин се превръща в необходим стратегически арбитър в Сирия

The Wall Street Journal: Путин се превръща в необходим стратегически арбитър в Сирия -1571650556.jpg

В хода на победоносните кампании по възстановяването на контрола над ...

21 окт. 2019 | 12:34

Индия обяви, че започва разработването на хиперзвуково оръжие

-1571649629.jpg

Китай, Русия и САЩ вече тестват различни видове хиперзвукови оръжия

21 окт. 2019 | 12:18

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.