Поглед към шпионската война Изток-Запад на прага на Кремъл

US експерт по сигурността: Путин ще продължи своята тайна война срещу Запада

2748 | 17 май 2017 | 10:37

Решението на Доналд Тръмп да уволни Джеймс Коми е победа за политиката на руския президент, твърди доскорошният шеф на американското национално разузнаване Джеймс Клапър


Това е столицата на НАТО най-близо до Майка Русия. Естония не е, както миналата година странно я нарече преданият на екипа на Тръмп Нют Гингрич, "в покрайнините на Санкт Петербург", но безспорно е твърде близо до Русия за удобство на много естонци.

Коментарът на Гингрич накара естонците и много други европейци да се питат има ли ангажимент тогавашният кандидат Доналд Тръмп към НАТО и колективната сигурност. Тези страхове бяха донякъде успокоени от неотдавнашното изявление на президента Тръмп, че НАТО, която само преди няколко месеца беше определяна като "остаряла", внезапно вече не е такава.

Вместо това Северноатлантическият съюз сега е "опора на международния мир и стабилност", според Тръмп, който не обясни как НАТО се е променила така чудно и така бързо. Това е успокояващо за нашите европейски партньори, особено за тези, които живеят близо до Русия, но все пак озадачава.


Това чувство за объркване беше водещо на тазгодишната конференция „Ленарт Мери“ в Талин, най-голямото събитие в сферата на сигурността в Северна Европа. То привлича политици от сферата на сигурността, мозъчни тръстове и журналисти от цял ​​свят. След напускането на поста естонски президент миналото лято на забележителния Тоомас Илвес, след едно десетилетие начело на държавата, имаше въпроси за бъдещето на конференцията, като се има предвид колко силно Илвес подкрепяше събитието, виждайки го като важна котва за своята малка страна в западните политически структури и структурите за сигурност.

За щастие конференцията живее и продължава да задава важни въпроси за належащите проблеми със сигурността. Тазгодишната тема "Най-мрачно преди зората?: Войната на доверие и как да я спечелите" не може да бъде по-уместна, идвайки само седмица след неуспешните усилия на Русия да насочи френските президентски избори в желаната от Москва посока.

Малцина се погрижиха да отбележат твърде гласовито, поне в откритото заседание, че идентични трикове на Кремъл сработиха в САЩ през ноември миналата година. Както и при всички такива събития, важните разговори на конференцията "Ленарт Мери" се осъществяват офлайн, когато експерти от различни страни споделят мислите си без камери. Настроението на тазгодишното събитие може да бъде наречено мрачно.

Макар че има надежда, че Франция – демонстрираща публична зрялост, особено по отношение на медиите, която всъщност липсваше в Америка през 2016 г. – отби неуспешния опит на Владимир Путин да постави крайнодясната си поклонничка Марин льо Пен в Елисейския дворец, никой, който знае какво мислят руснаците, не смята това за нещо повече от временен отдих.

Путин ще продължи да използва неприятната тактика на своята полутайна Специална война срещу западното шпионство, пропагандата и подривната дейност, съчетани, за да навредят и да плашат опонентите на Кремъл в чужбина – и не всяка взета на мушката страна може да бъде такъв късметлия като Франция. Изборите в Германия предстоят през септември и въпреки че регионалните избори в Северен Рейн-Вестфалия през уикенда бяха окуражаващи, е твърде рано да ни обзема самодоволство.

Северен Рейн-Вестфалия, която е голяма и политически важна германска провинция, е смятана за своего рода водач – лошото представяне на крайнодясната „Алтернатива за Германия“, която има само 7,4% от гласовете, показва, че приятелите на Путин може да са в политически застой. Влияние върху всички разговори в Талин оказваше заплетеният въпрос за президента Тръмп. Многобройни експерти от всички идеологически направления изразиха опасения, че ако, и по-скоро, когато сериозна международна криза удари Белия Бял дом, Тръмп и неговият разнороден екип няма да са в състояние да вземат решения под голямо напрежение.

Докато присъствието на опитни професионалисти в областта на сигурността, като секретаря по отбраната Джим Матис и съветника по националната сигурност Хърбърт Макмастър – и двамата високопоставени военни с начетено и балансирано поведение – дава усещане за облекчение, никой не е съвсем сигурен кой наистина има контрол в Западното крило.

Решенията по вътрешни въпроси на Тръмп не позволяват голямо облекчение. Ако президентът се отдръпне в близкия си кръг от съветници – предимно от неговите роднини и няколко службогонци, никой от които няма опит в глобалните или военните въпроси – попадането в международна криза може би ще бъде последвано от ужасни неща.

"В някаква степен е като Северна Корея," обясни високопоставен европейски служител по сигурността: "Не можем да кажем кой ръководи шоуто във Вашингтон. Дали това е върховният лидер и неговите подмазвачи, или хора, които действително знаят как да вършат нещата? И не сме сигурни дали хората в Белия дом всъщност са тези."

Все по-нарастващият скандал за Тръмп и възможните му връзки с Русия добави допълнително напрежение към дискусиите за външната политика, която новата администрация провежда. В Талин имаше недоверие към това как президентът Тръм уволни директора на ФБР Джеймс Коми, очевидно във връзка с разследването на „КремълГейт“, след това съчини своя собствена тайна история, след което продължи публично да заплашва Коми с това, което руските шпиони наричат компромат.

"Това е долнокачествена диктаторска история", коментира европейски дипломат, който прекара доста време във Вашингтон. "Никога не съм мислил, че това може да се случи в Америка", добави дипломатът с намръщен поглед.

Настоящите събития са трудни за наблюдение, особено за естонците и другите членове на НАТО, които са прекарали последната Студена война на страната на губещите, без да имат собствен избор. За онези, поробени от Съветите, Съединените щати бяха фар на закона, свободата и демокрацията и да видят, че американската политика се превръща в грозен фарс при президента Тръмп, създава за тях потискащо зрелище.

Европейците едва ли са сами тук. Опасността за американската система на проверки, представена от Тръмп, и отношението му към върховенството на закона, току-що бе изразена от Джеймс Клапър, който доскоро беше директор на Националното разузнаване, когато заяви, че при Тръмп в Белия дом "нашите институции са обект на нападение отвътре."

Клапър заяви още, че безцеремонното отстраняване от президента на директора на ФБР, който ръководи контраразузнавателното разследване на екипа на Тръмп, представлява "друга победа на таблото за резултатите" за Русия.

Има съгласие с Клапър сред хората, с които говорих на тазгодишната конференция "Ленарт Мери". Специалистите по сигурността в този регион, точно на прага на Кремъл, не бяха изненадани от намесата на Русия в американската политика – в края на краищата шпионите на Путин тормозят, заплашват и навлизат в балтийските републики почти небрежно.

Но те бяха изненадани, че тази намеса действително работи. Никой в ​​Талин не прави официални предположения за това, което се случва след ставащото във Вашингтон.

Има обаче широко съгласие, че НАТО и Западът имат бъдеще, само ако се изправим срещу руските тайни политически игри, както направиха французите през 2017 г., а не като американците, които не успяха да го сторят през 2016 г.

БГНЕС

--------

Автор на коментара в “Ню Йорк Обзървър” е Джон Шинлър, експерт по сигурността и бивш анализатор в Агенцията за национална сигурност.

 


От категорията

Акад. Георги Марков: Като я видя тази г-жа Захариева, настръхвам! Тя изобщо не е в час!

-1515930250.jpg

Искат да вкарат Македония в НАТО с моркова на Европейския съюз, но политиците ...

19 юни 2018 | 08:20

Проф. Николай Радулов: МВР е във фактически разпад! Разрушенията са трагични

-1443951516.jpg

Вече и дума не може да става за промяна или за реформа. А за нулиране на ...

13 юни 2018 | 17:00

„Ню Йорк Таймс“: Упадъкът на американската империя

-1505295691.jpg

„Най-лошото човешко същество, което някога е заемало този пост“ - така описва ...

19 юни 2018 | 16:11

Валерия Велева: Едните ги убива Системата, другите танцуват върху мъката на майките!

-1448546816.jpg

У нас, в най-бедната и най-корумпирана страна на ЕС, овластените чиновници са ...

19 юни 2018 | 13:47

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.