Снимка: Дарик, архив

Илиян Здравков ограби и уби студентката на 28 февруари 2015 г. във Велико Търново

Убиецът на Вероника съжалявал, иска по-лека присъда

3501 | 15 февр. 2016 | 13:34

Той застана пред Апелативния съд в старопрестолния град. Окръжният съд му постанови 30 години зад решетките, тъй като това е максималното наказание по реда на съкратеното съдебно следствие за жестокото престъпление


"Съжалявам, не съм искал така да стане. Моля да ми бъде намалена присъдата, не чак много, защото я заслужавам, но поне част от нея". Това заяви 40-годишният Илиян Здравков-Зико, който на 28 февруари миналата година уби и ограби 23-годишната студентка Вероника Здравкова, информира Дарик.

 

Той застана пред Апелативния съд във Велико Търново. Окръжният съд му постанови 30 години зад решетките, тъй като това е максималното наказание по реда на съкратеното съдебно следствие за жестокото престъпление.

 

"Ние не искаме минимална присъда, дори такава под средната. Нека обаче се вземе под внимание, че ако Илиян Здравков не беше съдействал, все още щеше да има много въпросителни около случилото се. Той избра чистосърдечно да признае стореното". Това заяви служебният адвокат на подсъдимия Кирил Станчев.

 

Адвокатът на почернените родители на студентката настоя присъдата да бъде потвърдена, тъй като няма смекчаващи вината обстоятелства. "Нека се вземе под внимание престъпното минало на Илиян Здравков. Той е извършил много тежки престъпления, сред които грабеж с убийство", припомни адвокатът на Надя и Трайчо Трайкови.

 

"Очакваме съдът да потвърди присъдата. Ако я намали, ще бъде безочие", коментира след заседанието майката на Вероника. Тя заяви категорично, че не вярва, че Здравков се разкайва.

 

"Не мисля, че някой е повярвал на тези думи. Реално погледнато не може да съжалява. Предполагам, че е тръгнал с тази умисъл - да я убие и след това да я ограби", каза майката.

 

Студенти от Великотърновския университет, където учеше Вероника Здравкова, се бяха събрали пред съдебната палата с искане за справедливост. "Мислим, че максималната присъда е абсолютното наказание, което Здравков заслужава, според сега действащия закон. Иначе нямаме нищо против да има смъртно наказание за такива хора", посочиха студентите.

Присъдата ще бъде произнесена в 30-дневен срок.

Вероника Здравкова бе убита на 28 февруари 2015 година в района на жп гарата във Велико Търново. Здравков я е проследил, откраднал дамската й чанта с два мобилни телефона, портмоне с 25 лева в него, сребърни бижута и лични вещи на обща стойност над 400 лв. След грабежа криминално проявеният мъж е убил момичето с няколко удара с брадва по главата.

В хода на разследването той е направил пълни самопризнания, а в съдебната зала дори заяви, че съжалява за стореното. Преди трагедията с Вероника Илиян Здравков е осъждан шест пъти за кражби и грабежи.


От категорията

ВАП нареди спешна проверка на пътните знаци и маркировката на магистралите и първокласните пътища

-1629379720.jpg

С проверката са ангажирани Министерство на регионалното развитие и ...

26 ноем. 2021 | 11:47

КПКОНПИ: Кметът на Никола Козлево е сключил договори със синовете си

-1591345531.png

В полза на държавата се отнемат възнагражденията му за дните, в които е бил ...

26 ноем. 2021 | 11:18

Семейство загина при тежка катастрофа до Враца, дъщеря им се бори за живота си

Снимка: БНТ-1637943229.jpg

10-годишното момиче се е возило на задната седалка, като първоначално е ...

26 ноем. 2021 | 18:13

Зам.-главният прокурор Десислава Пиронева участва в среща на европейските прокурори в Страсбург

Снимка: Прокуратура на Република България-1637930392.jpg

На пленарната среща на Консултативния съвет на европейските прокурори беше ...

26 ноем. 2021 | 14:38