В столичните училища роптаят: Имаме дипломи за учители, не за медици

Училищни ръководства срещу заповед на РЗИ: Не сме епидемиолози, вменяват ни чужда отговорност!

2309 | 13 окт. 2021 | 19:29

Според заповедта на Столичната регионална здравна инспекция от утре на ръководствата на училищата в София се възлага при увеличаване на заболеваемостта да предприемат мерки за преминаване на ротационен принцип на обучение


Вълна от коментари в социалните мрежи предизвика заповедта на Столичната регионална здравна инспекция, съгласно която от утре на ръководствата на училищата в София се възлага при увеличаване на заболеваемостта да предприемат мерки за преминаване на ротационен принцип на обучение.

Пред БНР директори на училища заявиха, че имат дипломи за учители, а не за епидемиолози и че решенията, които предстои да вземат, не са от тяхната компетенция.

Недоволство назрява и в сектора на частните учебни центрове, школи и занимални, в които също от утре се забраняват присъствените занятия.

Като директор на 107 Основно училище "Хан Крум" в София, в чиято диплома пише учител, а не епидемиолог, Данко Калапиш е притеснен от заповедта на РЗИ, с която на ръководствата на училищата се възлага да предприемат мерки за преминаване към обучение на ротация при увеличена заболеваемост.

"В правомощията на хора, завършили медицина, е да преценяват тези неща. Да, всяко училище има медицинско лице, но никъде в заповедта не е описано медицинското лице - изписано е "училищните ръководства". Това е най-голямото ми притеснение. ... В насоките от МОН е разписано, че когато сме в тъмночервената зона - решенията се вземат от областни щабове. В същото време Областният щаб - в лицето на директора на РЗИ - разпорежда ние да въведем тези мерки. ... Има вменяване на отговорност, която не е по силите ни," категоричен е той.

По думите на Калапиш така ръководствата на училищата ще бъдат сочени за виновни за вземането на решение за преминаване към ротационна система на обучение, както и за това, че не са преминали към този принцип на образователни занимания.

В друго учебно заведение в столицата - 140 Средно училище "Иван Богоров", няма притеснения относно новата заповед на РЗИ, издадена вчера и влизащата в сила от утре.

"Ако сега всички трябваше по рестрикция да минем в ротация, ние щяхме да сме на загуба, защото нямаме заболели," заяви директорът Мая Зафирова.

Учебни центрове, школи и занимални настояват да не бъдат затваряни

Заповедта на столичните здравни власти обаче разбуни духовете и в сферата на частните учебни центрове, школи и занимални, в които присъствените занятия от утре трябва да бъдат преустановени.

В отворено писмо до министрите на здравеопазването, на образованието и до главния здравен инспектор от Българската асоциация за неформално образование посочват, че секторът им осигурява най-сигурната среда за безопасна работа, че той е от ключово значение за хиляди българи и че браншът трябва да работи, дори при пълно затваряне на останалите образователни институции. От Асоциацията призовават властите за диалог и изтъкват, че работата им е ограничена за поредна година, без да бъдат компенсирани.

От Асоциацията за неформално образование късно снощи са изпратили писмо до директора на Столичната РЗИ с молба за спешна среща с него.

 


От категорията

Радев пред енергетици: Заради задкулисни интереси в енергетиката са вземани погрешни решения

Радев: Заради задкулисни интереси в енергетиката са вземани погрешни решения-1634414368.jpg

По думите му повече от десетилетие България не е работила за изграждането на ...

16 окт. 2021 | 19:16

Богомил Манчев: Очаква ни трудна зима от финансова гледна точка

-1528279032.jpg

Ако газът се е увеличил за няколко пъти 150-180%, сметките за парно няма да са ...

16 окт. 2021 | 22:43

Искра Михайлова от Монтана: Къде е обликът на президентството и къде е мисията на президентството?

Искра Михайлова от Монтана: Вицепрезидентът се бори за каузи-1634416685.jpg

ДПС е партията, която има огромни заслуги за изграждането на държавността в ...

16 окт. 2021 | 23:37

Карадайъ в Монтана: ДПС е гарант, че Конституцията и законите ще се спазват

-1634405466.jpg

Изправям се пред вас в трудно време, изпълнено с изпитания и предизвикателства, ...

16 окт. 2021 | 20:25