Уелски питки

7420 | 13 март 2015 | 07:15

Том Хербърт: Печивата са моя страст


Когато си пето поколение пекар, занаятът е в кръвта ти. Затова можем да вярваме на един от най-известните пекари в света - британеца Том Хербърт, че за него няма по-опияняващ аромат от този на прясно изпечен хляб. Целта му е да накара хората да повярват, че и сами могат да създадат прекрасни печива. Преди години, току-що завършил колежа, Том печели награда за най-млад пекар на годината. После съвсем естествено се включва в семейния бизнес Hobbs House Bakery. Създадена през 20-те години на миналия век, днес веригата пекарни на семейството е в топ 50 на магазини за храна според класацията на британския ежедневник Independent. Освен това Том е и преподавател по пекарство в кулинарно училище и през курсовете му за последното десетилетие са минали стотици хора. Майсторът е най-голямото от шестте деца на Тревър Хербърт, а днес самият той вече е баща на четири очарователни създания. За него и брат му, който скоро ще гостува на „Преса“ със собствени рецепти, е създадена и телевизионната поредица „Легендарните братя пекари“, излъчвана по ТLC. За читателите на рубриката ни „Гурме“ Том предлага две класически рецепти, предавани от поколение на поколение.

 

Уелски питки

 

Необходими продукти

 

За пълнежа:
80 г масло
1 глава праз, разделен
наполовина и нарязан на
ситно
50 г пшенично брашно
150 мл сухо шампанизирано бяло вино
150 мл мляко
200 г настъргано сирене чедър

 

За питките:
250 г брашно, смесено със сода или бакпулвер
125 г масло
1/4 чаена лъжица микс
подправки по ваш избор
3 чаени лъжици стафиди
1 яйце
75 мл мляко

 

Начин на приготвяне

 

За пълнежа:
1. Разтопете маслото в тенджера и прибавете праза. Бъркайте периодично 3-4 минути, после добавете пшеничното брашно. Оставете сместа да поври няколко минути.

 

2. Прибавете млякото и виното, като отново разбърквате равномерно, и оставете тенджерата на котлона до получаването на плътна смес.

 

3. Прибавете сиренето и бъркайте, докато то не се разтопи. Отстранете тенджерата от котлона и я оставете да се охлади.

 

За питките:
1. Смесете маслото и брашното и разбъркайте до получаването на гъста смес.
2. В друг съд разбийте яйцето и към него добавете млякото. Съберете съдържанието от двата съда и го бъркайте, докато не получите тесто.
3. Разточете тестото върху набрашнена повърхност до дебелина около 2 см.
4. Изрежете от тестото кръгчета и ги пържете по 4 минути от всяка страна в сух тиган.
5. Когато кръгчетата се охладят достатъчно, направете вдлъбнатина в средата на всяко и я запълнете с пълнежа. Изпечете питките.


От категорията

Какво да сготвим на Атанасовден според традицията – вкусни рецепти

-1543834129.jpg

17 ян. 2020 | 13:23

Рецепти за Антоновден – раздава се содена пита за умилостивяване на Баба Шарка

-1547639775.jpg

16 ян. 2020 | 11:10

Свинско с праз

Свинско с праз-1578928156.jpg

13 ян. 2020 | 17:08

Какво да сложим на трапезата на Ивановден – традиционни рецепти

-1515146997.jpg

7 ян. 2020 | 09:43

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.