Дмитро Кулеба предупреди Москва да не си помисля за атака срещу Украйна

Киев вече получи от САЩ голямо количество муниции и противотанкови ракети "Джавелин"

Украйна предупреди Русия, че ново военно нахлуване ще има много висока цена

3758 | 25 ноем. 2021 | 14:45

Преди дни украинският военен флот получи два преоборудвани патрулни катера от бреговата охрана на САЩ като част от пакета военна помощ за общо 2,5 милиарда долара


Русия, която трупа войски по украинската граница, трябва разбере, че нова нейна атака срещу Украйна ще има много висока цена, заяви днес украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Главната цел е да бъде възпряна Русия от следващи агресивни действия. За да стане това, Русия трябва ясно да разбере какви политически, икономически и човешки загуби ще понесе тя, в случай на нов етап от агресията", каза украинският външен министър.

Кулеба добави, че Киев "не се опитва да гадае какво е в главата" на руския президент Владимир Путин, но се старае да му внуши ясно, че "ново нападение срещу Украйна ще струва прекалено много, така че е по-добре да не го предприема".

В края на миналата седмица директорът на украинската разузнавателна служба каза за изданието "Милитари таймс", че Русия е разположила над 92 хиляди войници по границата на страната му и се готви да я нападне към края на януари или началото на февруари.

Тази година Украйна, която иска да стане член на НАТО, получи от САЩ голямо количество муниции и противотанкови ракети "Джавелин". Завчера украинският боен флот получи два преоборудвани патрулни катера от бреговата охрана на САЩ като част от пакета военна помощ за 2,5 милиарда долара, припомня Ройтерс.

Украйна и Грузия ще участват в срещата на външните министри на страните от НАТО на 30 ноември и 1 декември в латвийската столица Рига, каза на пресконференцията Кулеба, цитиран от ТАСС. По думите му темата на заседанието във формат "30 плюс 2" ще е сигурността в Черноморския регион, както и положението на украинската граница с Русия.

Досега САЩ са оказали на Украйна военнотехническа помощ за над 130 милиона долара - оръжия, оборудване, муниции, кораби, средства за комуникация, медицинска апаратура и други, съобщи Кулеба. Той добави, че Киев отново ще постави пред Берлин, където ще има ново правителство, въпроса за доставката на германски оръжия.

Украйна ще използва министерското заседание на страните от ОССЕ в Стокхолм на 2-3 декември, за да прокара своята инициатива "Кримска платформа" и да консолидира натиска върху Русия заради анексията на Крим, каза още Кулеба.

На 23 август в Киев се състоя среща, наречена "Кримска платформа". Според приетата декларация целта й е била "да координира международните усилия за връщане на Крим в състава на Украйна".

Идеята бе лансирана от украинския президент Володимир Зеленски в реч пред Общото събрание на ООН през септември миналата година. Външният министър на Русия Сегрей Лавров нарече инциативата "сборище, на което Западът ще продължи да подхранва неонацистките и расистките настроения на съвременната украинска власт", отбелязва ТАСС.

 


Намери своята история

От категорията

Генералният секретар на НАТО призова Русия да намали напрежението около Украйна

-1558767072.jpg

Ние оставаме отворени за диалог с Москва. Диалогът е по-важен, когато ...

27 ноем. 2021 | 17:46

В Германия откриха заразен с новия вариант Омикрон

-1632992757.jpg

Проучванията в провинция Хесен продължават

27 ноем. 2021 | 15:22

Засякоха два случая на варианта Омикрон във Великобритания

-1635456696.jpg

Предстои масово тестване в районите, в които е засечен новият щам - Челмсфорд и ...

27 ноем. 2021 | 16:37

Ръководството на СДСМ прие оставката на Зоран Заев

-1607068506.jpg

Според Заев парламентарното мнозинство е стабилно, затова има възможност за ...

27 ноем. 2021 | 09:05