Кадър: ЕП

Основен и най-спешен наш приоритет е ускоряването на глобалната ваксинация, обяви тя (ВИДЕО)

Урсула фон дер Лайен: ЕС е обединен и се бори успешно с най-голямата криза от десетилетия

2433 | 15 септ. 2021 | 08:10

В речта си тя обърна внимание и на големите разлики в нивата на имунизация в отделните страни в Европа, което нарече притеснително


Европейският съюз е обединен и се бори успешно с най-голямата криза от десетилетия. Това каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Страсбург. Тя държа реч за състоянието на Съюза. Според нея, Европа е посрещнала пандемията като истински Съюз, предава Нова тв.

Урсула фон дер Лайен каза, че когато е държала същата реч миналата година, не е било ясно дали изобщо ще има ваксина, която да ни спаси от епидемията. Днес Европа е начело на имунизацията в световен мащаб.

„В условия на пандемия една година може да ни се стори много дълго време. Преди година не знаехме кога и дали ще разполагаме с безопасни и ефективни ваксини срещу COVID-19. Сега обаче над 70% от пълнолетните европейци са вече ваксинирани", каза Фон дер Лайен.

„Доставихме над 700 млн. дози ваксини на европейците. Доставихме и над 700 млн. дози на останалата част на света. Ние сме единственият регион в света, който постигна такива резултати. Пандемията е маратон. Постигнахме резултати, защото работихме като европейци”, каза Фон дер Лайен.

Същевременно Европа е начело на списъка на дарителите на ваксини на други страни.

„Основен и най-спешен наш приоритет е ускоряването на глобалната ваксинация. Вече се ангажирахме да споделим 250 милиона дози ваксина. Днес мога да обявя, че нашата мисия ще осигури дарение от още 200 милиона дози до средата на следващата година. Това е солидарна инвестиция, а също инвестиция в световното здраве", каза председателят на ЕК.

 

Урсула фон дер Лайен определи като „тревожни“ различия в страните-членки в процеса на ваксиниране срещу Covid-19.

В речта си, продължила около час, Фон дер Лайен заяви, че темпото на ваксиниране трябва да се запази и още:

„Трябва да продължим в същия дух и Европа е готова. Осигурени са допълнително 1,8 млрд. допълнителни дози. Това е достатъчно за нас и нашите съседи, ако има нужда от подсилваща имунизация. Така че нека направим всичко възможно това да не се превърне в пандемия на неваксинираните“.

Председателката на Комисията каза, че до края на този месец ще посети Западните Балкани като сигнал за силния ангажимент към процеса на тяхното присъединяване към ЕС.

„Дължим това на всички млади хора, които вярват в европейското бъдеще“, подчерта тя.

Фон дер Лайен открои нуждата от изграждането на Европейски отбранителен съюз, като определи липсата на напредък в това отношение като „липса на политическа воля“.

„От жизнено важно значение е да подобрим сътрудничеството в разузнаването. И не става въпрос за разузнаване в тесния смисъл, а да обединим сведенията на всички служби и източници - от Космоса, до полицейското обучение, откритите източници и агенциите за развитие. ЕС може да има уникални по мащабите и дълбочината си знания, но ние можем да използваме тази информация и да вземаме решения, само ако имаме пълната картина. А сега това не е така“, каза тя.

Фон дер Лайен подчерта, че ЕС стои до жените, децата и правозащитниците в Афганистан и обяви, че ще осигури допълнително 100 млн. евро хуманитарна помощ за страната.

Друг основен акцент беше Европейски зелен пакт и конкретните стъпки срещу промените в климата.

 

„ЕС ще увеличи финансовата си подкрепа за борбата на по-бедните страни с климатичните премени и приспособяването им към техните последици”, заяви Фон дер Лайен. ЕС очаква САЩ и други страни също да увеличат усилията си.

По думите на председателя на ЕК бъдещето на ЕС зависи от нивото му на технологичната готовност, най-вече от достъпа до чипове, които са жизненоважни за всичко от смартфони до електрически скутери и заводи.

Тя призова за координация на европейско равнище, за да бъде създадена своеобразна „европейска екосистема на чиповете", включително тяхното производство.
ЕК възнамерява също така да предложи ЕС да забрани продукти, произведени чрез принудителен труд, каза Фон дер Лайен, цитирана от БТА. Човешкото достойнство и свобода са по-важни от правенето на пари, подчерта тя.

Урсула фон дер Лайен обеща още ЕС да увеличи хуманитарната помощ за Афганистан.

„Европейският съюз ще отпусне 100 милиона евро като допълнителна хуманитарна помощ за страната, за да се избегне „хуманитарна катастрофа”, каза Урсула фон дер Лайен.

ЕС вече обяви по-рано, че вдига четворно хуманитарната си помощ за Афганистан и съседни страни, така че да достигне 200 милиона през 2021 г.

„Трябва да направим всичко, за да избегнем реалната опасност от голям глад и голяма хуманитарна катастрофа", заяви Фон дер Лайен. Тя уточни, че тази помощ ще е част от „нов, по-голям пакет мерки в подкрепа на Афганистан", който ще бъде представен „в близките седмици", предава още БТА.

„Трябва и занапред да подкрепяме афганистанците в страната и в съседните страни", добави тя.

До края на годината ЕК ще предложи закон за борба с насилието срещу жени – „твърде много жени се наложи да живеят в страх по време на пандемията", съобщи Урсула фон дер Лайен.

„Става дума за ефективно наказателно преследване, за превенция и защита както онлайн, така и офлайн", посочи председателката на ЕК, на която принадлежи законодателната инициатива в ЕС.

Следват дебати в пленарна зала по доклада на председателя на Европейската комисия.

 Урсула фон дер Лайен държи реч пред Европарламента за състоянието на Съюза

В речта си тя обърна внимание и на големите разлики в нивата на имунизация в отделните страни в Европа, което нарече притеснително
Намери своята история

От категорията

Блинкен: Ще има "сериозни последици", ако Русия нахлуе в Украйна! Лавров: НАТО да не насъсква Киев!

Снимка: Фейсбук-1638450191.jpg

Държавният секретар на САЩ призова за преговори между Киев и Москва, външният ...

2 дек. 2021 | 15:02

Военният министър на САЩ нарече Русия "Съветски съюз", не изключи военни мерки срещу Москва

Лойд Остин-1611131587.jpg

На въпрос дали реакцията срещу Русия би била само икономическа, Остин не даде ...

2 дек. 2021 | 11:07

Будапеща: Русия е реалност в региона, липсата на диалог ще постави Европа в опасна ситуация

Петер Сиярто-1453467744.jpg

"Унгария подкрепя всички инициативи на НАТО и Европейския съюз, насочени ...

2 дек. 2021 | 10:50

В Русия са арестувани трима украински шпиони, единият подготвял терористичен акт

-1560322488.jpg

Двама от задържаните са признали, че са вербувани със задача да събират ...

2 дек. 2021 | 14:43