Огърлието на "Златен век"

Ако е необходим грешник за несбъднатите мечти и надежди на няколко поколения българи, виновник винаги ще се намери

В. "Земя": Когато отказваш висок знак за култура, невинаги е знак за висока култура

2231 | 10 ян. 2017 | 17:22

Номинацията на проф. Димитър Иванов е подкрепена от Националния военноисторически музей, Съюза на българските писатели, Съюза на филмовите дейци, Съюза на архитектите, Националния исторически музей, Университета по библиотекознание и информационни техноло


Тия дни в медийното пространство се пръкна нов "скандал", сътворен от отказа на писателя Стефан Цанев да получи почетния знак "Златен век" - най-високото отличие на Министерството на културата. Известният български творец изпрати писмо до министъра на културата Вежди Рашидов, в което обяснява и повода за този отказ. Свещено право на всеки е да приеме или да откаже държавно отличие, но ето и част от отговора на министър Рашидов:

"Аз разбирам, че естественото място на твореца е публичната среда, и благодарение на медиите разбрах за твоите вътрешни терзания. Естествено е човек да има своя позиция да приеме или да отхвърли нещо. Но в случая трудно разбирам какво не желаеш да приемеш, тъй като аз до този момент не съм имал възможността да подпиша за каквото и да е отличие. Зная, че има такова предложение и съобщение за него, но то още не е стигнало до мен. Така че, скъпи приятелю, няма още факт, а едно нещо може да се приеме или откаже, когато е факт. Когато такова предложение дойде при мен за подпис и ти си съгласен, аз с удоволствие ще го подпиша.

Но тук ще кажа, че в близкото минало подписах една награда, и то с голямо удоволствие – лично мой избор бе ти да бъдеш награден с Националната награда „Христо Г. Данов“, заедно с парични средства. Ти я прие с радост и с охота, а аз бях щастлив, защото знаех, че я заслужаваш. А колкото до Димитър Иванов, хубаво е, че мога чрез теб да разясня как се раздават в една демократична институция награди. За него пристигнаха предложения от музеи и университети. Тези предложения постъпват в комисията, която решава и определя наградите, а министърът после ги утвърждава. Не разбирам кое ми дава право да не уважа предложението на музеи и университети за Димитър Иванов?

А за раздаваните награди на доносници на Държавна сигурност в годините на новата ни демокрация мога да ти направя един доста голям списък от тях, които днес са ревностни демократи. Явно това не възбужда страстите на хора, които обичат да се героизират..."

Редакцията на в. "Земя" намира за уместно да припомни хронологията около връчването на "Златен век" на нашия колега и издател проф. Димитър Иванов. В навечерието на 65-годишния му юбилей Съюзът на колекционерите в България на свое заседание на Управителния съвет на 23.11.2015 г. инициира номинацията за наградата "Златен век", а в мотивацията за този акт четем:

"Димитър Иванов е човек с многостранни заслуги за опазване на културното наследство на България и за неговата социализация. Основаният от него частен музей "Аретѐ" е най-доброто доказателство в тази посока. Удостояването му ще бъде жест на признание към един дълголетен труд и към една значима културна институция, каквато е музей "Аретѐ"."

Номинацията е подкрепена от Националния военноисторически музей, Съюза на българските писатели, Съюза на филмовите дейци, Съюза на архитектите, Националния исторически музей, Университета по библиотекознание и информационни технологии и ред още културни организации в България.

"Проф. Димитър Иванов е първият колекционер в България, който още през 1996 г. изложи, регистрира и издаде каталог на своята колекция в зала на Националния исторически музей, когато това все още не беше задължително по закона...", пише директорът на музея проф. Божидар Димитров.

Редакцията на в."Земя" остава с чувството за една излишна и ненужна шумотевица около личния избор на един творец да приеме или да откаже засвиделстваното му уважение и чест. Човек взима подобно решение сам със себе си и своята съвест. Ако е необходим грешник за несбъднатите мечти и надежди на няколко поколения съвременни българи, виновник винаги ще се намери. Но да вменяваш "вината за хиляди погубени съдби" на един историк, публицист и неуморим радетел за опазване на културното наследство на България е неуместно, ресто, а и не си струва, Маестро!

 

"Земя"


От категорията

Валерия Велева: Да погледнеш в очите на папата...

-1448546816.jpg

Като ученик пред дъската Борисов искаше да си каже всичко достатъчно ...

25 май 2018 | 21:10

Симеон Николов: Условия или ултиматум към Иран и обречени ли са дипломатическите битки на ЕС

-1507444521.jpg

Общността реагира както никога досега бързо на едностранното излизане на САЩ от ...

24 май 2018 | 09:49

Валентин Вацев: Започва геополитическа зима в нашата част на света, нашият елит не e готов за това!

Валентин Вацев-1476192431.jpg

Ако тази нощ Израел обстреля някоя сирийска база или случайно улучи Хмеймим, на ...

23 май 2018 | 00:10

Валерия Велева: Когато Радев срещна Путин... И какво си говориха 40 минути на 4 очи

-1448546816.jpg

Сянката на миналото, на отровните думи, на „недалновидното говорене”, на ...

23 май 2018 | 05:20

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018