Заев прави всичко възможно да привлече за своята кауза депутати от опозицията

В Македония: Властта събира мнозинство за конституционните промени, опозицията се готви за избори

2798 | 13 окт. 2018 | 14:13

Парламентарната процедура за промени в Конституцията при нормални обстоятелства трябва да отнеме повече от 100 дни


С откриването на заседанието на комисията по конституционни въпроси в сряда, започна парламентарната процедура за пристъпване към изменения на конституцията на Република Македония, които трябва да се реализират в съответствие с ангажиментите, които пое правителството, подписвайки договора от Преспа, пише електронното издание на македонския вестник „Нова Македония“, цитирано от Агенция "Фокус".

Заседанието на комисията започна в същия ден, в който в „Държавен вестник“ беше обявена констатацията на Държавната избирателна комисия (ДИК), че на референдума, който се проведе на 30 септември 2018 година, не е взето решение от гражданите на въпроса – „Подкрепяте ли влизане в ЕС и НАТО с приемане на договора между Македония и Гърция?“ Решението не е взето, поради неизпълняване на едно от двете кумулативни условия за успешен референдум, а именно не беше постигнат нужният цензус от 50 на сто + 1 гласувал от общия избирателен списък.

Фактът, че не е взето решение на референдума, все пак беше признат и от премиера Зоран Заев на заседание в парламента, представяйки като вносител (от името на правителството) пред комисията по конституционни въпроси нуждата да се пристъпи към конституционни промени. Все пак Заев, в своето изложение пред парламентарната комисия, изтъкна и факта, че не могат да се пренебрегнат и онези гласували 610 000 граждани, които са се изказали със „за“ на референдума. Тъкмо този процент на гласували от 36.9 на сто, с почти 92 процента гласували „за“, е главният аргумент на премиера и покрай неуспеха на референдума (невзетото решение) да продължи с институционалната процедура за приемане и прилагане на договора с Гърция.

Самото начало на парламентарната процедура за приемане на тази спогодба, която при нормални обстоятелства трябва да трае повече от стотина дена, е затъмнена от сянката на нужното мнозинство от две трети от 80 депутати, което вносителят на предложението за конституционни промени – правителството – все пак няма. И покрай многобройните призиви с реторика подобна на: „да се намери храброст, да се надскочат партийните и политическите предразсъдъци, да се внимава за бъдещето на държавата, защото този шанс е неповторим…“, кулоарните спекулации и провокации на социалните мрежи, че вече е осигурено нужното парламентарно мнозинство за гласуване на конституционните промени, все пак окончателният отговор се очаква да се получи на края на парламентарната сесия, на която с мнозинство от две трети ще трябва да се гласува за пристъпване към конституционни промени.

Още в нощта на референдума, изправен пред противоречиви резултати: незадоволителни за избирателната активност и голямото мнозинство „за“ от излезлите да гласуват, премиерът хвърли ръкавицата, заявявайки че иска бързи предсрочни парламентарни избори за формиране на ново парламентарно мнозинство, което да гласува за конституционните промени. Междувременно, под влияние на поддръжниците на преспанския договор от международната общност, премиерът все пак се реши първо да изпробва късмета си в парламента и да се опита да привлече за своята кауза още 8-9 депутати от опозицията.

Пленарната парламентарна сесия, на която ще се обсъжда нуждата и обосновката от пристъпване към конституционни промени, е насрочена за понеделник, 15 октомври.
Въпреки че амбициите на правителството за конституционни промени са целият процес да завърши до края на годината (евентуално до средата на януари догодина), правилникът на парламента предвижда строго определени срокове за дебата за промени на конституцията. Възможно е да има малко времево съкращение на процедурата, но само при условие, че няма достатъчно хора за дебата.

Два срока от по 30 дена не могат да се съкратят в никакъв случай. Те са предвидени в членове 197 и 199 от правилника на парламента. В първия се казва, че „текстът на проекто-промените на конституцията с мотива, вносителят трябва да представи на председателя на парламента, който ги изпраща на депутатите и президента на републиката, както и на правителството, когато то не е вносителят, най-късно до 30 дена преди провеждането на заседанието на парламента“. В другия член 199 се предвижда текстът на предложението за промени на конституцията с обосновката и доклада за резултатите от публичната дискусия, вносителят да представи на председателя на парламента, който го изпраща на депутатите и президента, както и на правителството, най-късно до 30 дена преди провеждането на заседанието на парламента.

И докато трае дебатът в комисията за пристъпване към конституционни промени в парламента, извън него се развиват по-разнообразни процеси. Онези, обединените около позицията на премиера Заев за неизбежното прилагане на договора от Преспа, неуморно работят за постигането на мнозинство от две трети. От друга страна, в опозиционната ВМРО-ДПМНЕ вече се правят подготовки за предсрочни парламентарни избори. Според изявленията на партийния лидер Християн Мицковски, на заседанието на изпълнителния комитет на ВМРО-ДПМНЕ, което беше проведено в петък вечерта, е трябвало да бъдат завършени подготовките за предсрочни избори.

„Ние се подготвяме за избори и нямаме намерение да се занимаваме със спекулации от кухнята на СДСМ след неуспешния референдум“, заяви Мицковски, коментирайки че на заседанието на ИК на ВМРО-ДПМНЕ, от партийни функции ще бъдат освободени депутатите, които се излезли да гласуват на референдума. 

 


От категорията

Иван Гранитски: Светлината на Българските букви! Честит празник, България!

Iветлината на Словото, светлината 
на Буквите, които са живото въплъщение на Божия промисъл -1558446499.jpg

24 май е един Великден, Великден на духа и на просветата, на възкресението на ...

24 май 2019 | 00:11

Кеворк Кеворкян: Най-напред пчелите...

-1462343945.jpg

Всъщност, никой не си направи труда да уведоми Народа, че една част от него ...

21 май 2019 | 10:28

Бъдете преблагословени,о вий, Методий и Кирил, отци на българското знанье,творци на наший говор мил!

Тъй солунските двама братя /насърчаваха дедите ни...-1558444532.jpg

Напред! Науката е слънце, / което във душите грей! /Напред! Народността не пада ...

24 май 2019 | 00:12

Владимир Шейтанов: Очаквания за нередности и машинации на кампанията и в деня на вота

-1552918447.jpg

Голяма част от фирмите са с изчерпани кредитни ресурси и са в подчинено ...

21 май 2019 | 10:58

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


сара


13 окт. 2018 | 22:44Албанците гласуваха за. Защо го премълчавате?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.