Скулптура на Струма невеста пази предания- та на майката, вградена в основите на моста.

В Невестино чуват писъците на вградената в Кадин мост невеста

26602 | 21 март 2015 | 11:29

Каменното съоръжение - сватбен подарък от султан Мурад, поддържало търговията между Цариград и Европа

Скулптура на Струма невеста пази предания-
та на майката, вградена в основите на моста.-1427103453.jpgКадин мост се е превърнал в емблема на община Невестино.-1427103610.jpgНадпис на арабски разказва кога е построено съоръжението.-1427103579.jpg

И днес, щом буйните води на Струма се разлудуват в късните часове на нощта, хората чуват задавения писък и въздишките на злочестата Струма невеста, зазидана в основите на най-стария каменен мост у нас.

 

Поне така разказват най-възрастните жители на китната община Невестино, които предават на идните поколения легендите и преданията за изкусното майсторство на предците, съградили съоръжението, свързващо двата бряга на реката. Кадин мост е единствен по направа и величественост архитектурен паметник от времето на турското робство не само в Кюстендилска област, но и на Балканския полуостров, пише в своето изследване краеведът Николай Владимиров.


Дълъг е близо 100 м и се намира в центъра на село Невестино. Пет свода подпират гръбнака му Средният е най-висок и това придава овална форма на съоръжението, изградено от внушителни дялани гранитни блокове. Във всяка от колоните е издълбано по едно малко прозорче, през което изтича водата при пълноводие. От гранитни плочи са изградени и перилата, а архитектурата му е странна смесица от антични, средновековни и ренесансови форми. Освен с уникалното си художествено оформление този мост е значим и като предназначение - бил е една от най-важните транспортни връзки векове наред. „Този ням свидетел на историческото ни минало
напомня за творческия гений на българина през Средновековието“, категоричен е Никола Владимиров, събрал в книга историята и легендите за Кадин мост. В исторически план изграждането на съоръжението се наложило, за да се улеснят пътуващите и да се поддържат търговските отношения между Цариград и Европа.

 

Историята разказва, че когато Исак паша потеглил за Босна, се оказало, че войските му не могат да прекосят пълноводните води на река Струма. Тогава той решил да изгради мост, който да свърже двата бряга. Снагата на съоръжението била проектирана през 1463 г., а построена през 1469-1470-а. Дълго време учените предполагали, че съоръжението има по-древен произход, тъй като върху някои от каменните блокове открили елински надписи. Смята се обаче, че плочите са донесени от останки на други исторически селища, а при изграждането на тази монументална постройка българските майстори зидари са вложили цялото си старание и въображение.


На български език Кадин мост буквално означава Невестин мост. Названието идва от турската дума „кадъна“. Една от легендите разказва, че когато войските на султан Мурад пътували към Кюстендил, на мястото на сегашното съоръжение срещнали българска сватба. Някои от сватбарите се разбягали от страх, но други продължили пътя си. Невестата пресрещнала завоевателите, поклонила се и целунала ръка на османския пълководец. В знак на благодарност и на това, че сватбата предвещавала благополучие, султанът попитал младоженката какъв дар иска.

 

„Нищо не ти искам, господарю. Но преминаването през реката е много трудно. Като ида на гости при мама, да не газя студената вода“, отвърнала момата. Впечатлен от нейната смелост и искреност, султанът построил мост на същото място, за да укроти буйните води на река Струма.


Въпреки реалното си съществуване като инженерно съоръжение Кадин мост е тясно свързан с характерния за родния фолклор мит за вграждането на Струма невеста, злочестата жена на майстор Манол. Строежът на моста не вървял, защото всичко, което вдигали зидарите през деня, нощем било отнасяно от буйните води на реката. Затова майсторите - трима братя, решили, че за успешното му довършване трябва се вкаменило. Когато я вграждали, тя молила майсторите да оставят очите и гърдите й навън, за да може да гледа детето си и да го кърми.

 

Огромната жертва на майстор Манол укротила водната стихия и мостът най-накрая бил завършен и останал за поколенията с името Невестин. Дори и днес местните жители на Невестино вярват, че когато реката се разбушува, наоколо се чува задавеният плач на зазиданата майка. Хората тук вярват, че мястото е силно енергийно и затова при моста често идват млади жени кърмачки, отчупват късче от каменната снага на моста, вярвайки, че това ще им помогне да отгледат по-лесно детето си.


На един от парапетите на конструкцията е вдигната гранитна плоча с издълбан надпис, от който се разбира, че строежът е станал по заповед на везир Исак паша при управлението на султан Мехмед Втори. Кадин мост е един от най-забележителните паметници на строителството в България от този период. От него се разкрива прекрасна гледка към Рила планина, а наоколо има голям парк с места за отдих, почивка и риболов, да дадат курбан една от жените си.


Договорили се това да бъде първата невеста, която на сутринта ще донесе закуска на мъжа си. Подранила най-младата снаха - Струма невеста. Затова тя била зазидана в основите на моста, а майчиното й мляко се вкаменило. Когато я вграж-
дали, тя молила майсторите да оставят очите и гърдите й навън, за да може да гледа детето си и да го кърми. Огромната жертва на майстор Манол укротила водната стихия и мостът най-накрая бил завършен и останал за поколенията с името Невестин. Дори и днес местните жители на Невестино вярват, че когато реката се разбушува, наоколо се чува задавеният плач на зазиданата майка. Хората тук вярват, че мястото е силно енергийно и затова при моста често идват млади жени кърмачки, отчупват късче от каменната снага на моста, вярвайки, че това ще им помогне да отгледат по-лесно детето си.


На един от парапетите на конструкцията е вдигната гранитна плоча с издълбан надпис, от който се разбира, че строежът е станал по заповед на везир Исак паша при управлението на султан Мехмед Втори. Кадин мост е един от най-забележителните паметници на строителството в България от този период. От него се разкрива прекрасна гледка към Рила планина, а наоколо има голям парк с места за отдих, почивка и риболов.

 

Пътешественици се прехласвали пред величието му

 

През 1883 г. бележитият чешки учен проф. Константин Иречек при пътуването си из Югозападна България остава запленен от красотата на моста, който описва като старо турско архитектурно дело.

 

Много преди това през 1572 г. френският пътешественик Филип дьо Френ-Кание на път за Дубровник минава през Кюстендилско. В своите спомени той разказва за величието на мостовото съоръжение и многобройните минерални извори в района.

 

Турците наричали Кадин мост главен държавен път и положили големи усилия за неговото построяване и укрепване, за да осъществят своите завоевателни планове.


От категорията

Новият 47-ми парламент с доминирано мъжко присъствие - само 54 жени от 240 депутати!

-1626942050.png

Най-младият депутат е на 23 години – това е студентът медик от ...

1 дек. 2021 | 15:28

Енчев: Телефонният разговор на Радев със Заев поражда тревоги. Ще капитулира ли София пред Скопие?

-1615661027.jpg

Мотивите на Заев за експресния диалог са ясни – да сондира готовността на ...

1 дек. 2021 | 12:18

Георги Марков: Новак и Рац - двете грации на Орбан, които направиха чудеса в семейната политика

Георги Марков: Новак и Рац - двете грации на Орбан, които направиха чудеса в семейната политика-1638368831.jpg

Марков, който от години живее в Унгария, изреди и част от социалните ...

1 дек. 2021 | 15:36

Кеворк Кеворкян: Бъдеще от мола и памет за Станчов

-1461834919.jpg

Прекалено много разчитаме на пришълците отвън – а трябва да мине много време, ...

28 ноем. 2021 | 12:47