В Пловдив се задава кметска промяна. Здравко Димитров или Славчо Атанасов?

Заради отрицателните наслоения срещу Иван Тотев има опасност при балотажа да сработи формулата "всички срещу ГЕРБ"

В Пловдив се задава кметска промяна. Здравко Димитров или Славчо Атанасов?

10497 | 15 авг. 2019 | 15:17

Дали Тотев като областен лидер на ГЕРБ в града ще работи с душа и сърце за доскорошния си противник, не е ясно. Не се знае е колко от хората на ГЕРБ в Пловдив ще подкрепят Димитров и как той ще намери формулата за разширяване на ветрилото за подкрепа.


Здравко Димитров ще бъде издигнат за кандидат-кмет на Пловдив от ГЕРБ, съобщиха от Изпълнителната комисия на ГЕРБ.
Това е очаквано решение, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов преди месец подложи на критика управлението на настоящия кмет Иван Тотев. А на всички пък са известни близките отношения между Здравко Димитров и Бойко Борисов.

Димитров е действащият областен управител на Пловдив, бивш районен кмет на "Западен" и бивш областен координатор на ГЕРБ под тепетата. Никога не е криел амбициите си да седне на кметското място. Беше депутат от ГЕРБ в 42 и 43 Народно събрание, но бе изключен от ръководената от Цветанов парламентарна група през 2015 г., когато реши да се включи като независим кандидат за кмет на Пловдив срещу официалния представител на партията Иван Тотев.
Номинацията му тогава бе подкрепена от партиите в Реформаторския блок, а митрополит Николай публично застана зад кампанията му по време на литургия.

На първия тур Димитров спечели едва 11% и се класира на четвърто място след Тотев, Славчо Атанасов и Дани Каназирева. ГЕРБ се домогна до кметското място само с 1500 гласа разлика на балотажа.

Впоследствие Борисов успя да тушира конфликта между Тотев и Димитров, като го назначи за областен управител.

През юли 2019 г. Иван Тотев обяви, че няма намерение да се кандидатира за нов мандат като градоначалник, което отвори процедура за номинации. Решението за издигането на Здравко Димитров е взето от Изпълнителната комисия на ГЕРБ, но зад него стои Борисов. От информацията става ясно, че Иван Тотев ще продължи да оглавява партийната организация в града.

Междувременно на пловдивската писта вече загрява "вечният" противник на Тотев в кметската надпревара и бивш кмет на града Славчо Атанасов от НФСБ, който ще бъде обединителната кандидатура на НФСБ и ВМРО в града. На последните два местни вота Атасанов загуби на балотажа от Тотев с минимална разлика от 1500 гласа, дошли основно от няколко ромски секции в града и при съмнителни обстоятелства.
В битката за кмет на Пловдив се очаква да се включи и друг основен играч от предишните избори - сегашният общински съветник и лидер на "Съюз за Пловдив" Дани Каназирева. От формацията потвърдиха, че тя ще се кандидатира отново за поста. На местните избори преди четири години Каназирева беше трета след Тотев и Атанасов с близо 14% подкрепа (около 17 000 гласа).

"Пловдивчани харесват своя град, харесват начина, по който се променя, особено перспективите за икономическо развитие и като цяло са оптимисти за развитието на града. В същото време въпреки този оптимизъм, позитивни оценки и очаквания за развитието на града има едно доста силно очакване за политическо обновление", каза наскоро Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч" пред БНР по повод оттеглянето на Иван Тотев от надпреварата. Проблемът според нея обаче е, че ГЕРБ продължава да бъде първа политическа сила в Пловдив, но не разполага с разпознаваема фигура, която би могла да привлече не само симпатизантите на ГЕРБ, но и по-широк кръг избиратели.

 

"По-популярни, по-разпознаваеми са фигури от опозиционното пространство - Славчо Атанасов и Дани Каназирева, но те пък се ползват с по-слаба политическа подкрепа", посочи Димитрова.

Здравко Димитров е лична кандидатура на лидера на ГЕРБ Бойко Бирисов, но няма същата безапелационна подкрепа на партията си в града. Махането на Цветанов от ГЕРБ му открива пътя към кметския пост, и ако спечели това вещае сериозно разместване в структурата на ГЕРБ под тепетата. Димитров е в открита война с Тотев. Конфликтът между двамата е от местните избори преди четири години, когато Димитров искаше да се кандидатира за кмет, но бившият вече зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов успя да наложи отново кандидатурата на Тотев. Колкото и Борисов да се опитваше да тушира напрежението между двамата, той тлее и е създал почва, върху са се оформили две крила на ГЕРБ в Пловдив, които са в подмолна война.

Дали Тотев като областен лидер на ГЕРБ в града ще работи с душа и сърце за доскорошния си противник, не е ясно. Не се знае е колко от хората на ГЕРБ в Пловдив ще подкрепят Димитров и как той ще намери формулата за разширяване на ветрилото за подкрепа.

Наскоро Епицентър.бг цитира вътрешно-партийно социологическо проучване на НФСБ, отнасящо се за периода между края юни и първата десетдневка на юли. На въпрос, ако изборите за кмет на Пловдив са сега, при хипотетично зададен въпрос кого биха подкрепили, без да са посочени имена, 19% от запитаните са посочили Славчо Атанасов, 14% - Иван Тотев, а по 8% получават Здравко Димитров и Николай Радев, който се сочи като евентуална номинация на БСП за кмет. Седем на сто от избирателите са дали предпочитанията си за Дани Каназирева.


Разпределението на подкрепата сред твърдо решилите да гласуват за евентуалните претенденти за кметския пост е следната - 26% за Атанасов, 17% за Здравко Димитров, 14% за Радев и 10% за Каназирева.


А сред тези, които декларират, че вероятно ще гласуват, подреждането се променя така - 27% за Атанасов, 11% за Каназирева, 10 за Димитров и 5% за Радев, което означава, че областният управител не може да разчита на по-голяма подкрепа извън твърдите привърженици на ГЕРБ.

Проучване, което показва приблизително същите данни, са направили и в ГЕРБ.

Разбира се, че предизборната кампания още не е стартирала. Има достатъчно време кандидатурата на Здравко Димитров при правилно изиграни карти да бъде подходящо поднесена на пловдивчани.

Заради отрицателните наслоения срещу Иван Тотев обаче има опасност при балотажа да сработи формулата "всички срещу ГЕРБ" и това ще наклони везните към Славчо Атанасов, който отсега издигна като свое знаме - битката срещу "модела Тотев в Пловдив". А това няма как да не засегне личността на областния управител, под чието крито този модел е получил своя завършен вид.
Във всички случаи обаче в Пловдив ще има промяна.


От категорията

Новият 47-ми парламент с доминирано мъжко присъствие - само 54 жени от 240 депутати!

-1626942050.png

Най-младият депутат е на 23 години – това е студентът медик от ...

1 дек. 2021 | 15:28

Енчев: Телефонният разговор на Радев със Заев поражда тревоги. Ще капитулира ли София пред Скопие?

-1615661027.jpg

Мотивите на Заев за експресния диалог са ясни – да сондира готовността на ...

1 дек. 2021 | 12:18

Георги Марков: Новак и Рац - двете грации на Орбан, които направиха чудеса в семейната политика

Георги Марков: Новак и Рац - двете грации на Орбан, които направиха чудеса в семейната политика-1638368831.jpg

Марков, който от години живее в Унгария, изреди и част от социалните ...

1 дек. 2021 | 15:36

Кеворк Кеворкян: Бъдеще от мола и памет за Станчов

-1461834919.jpg

Прекалено много разчитаме на пришълците отвън – а трябва да мине много време, ...

28 ноем. 2021 | 12:47