Проф. д-р Гьокхан Яджъ

Хирургът, с когото Люси Иларионов свали повече от 90 кг

В болница Гювен оперираха 267-килограмов мъж

1604 | 19 май 2017 | 19:08

Специалистът с над 25 годишен опит проведе безплатни консултации с всеки желаещ да получи информация за бариатрична и метаболитна хирургия, който е най- ефективният начин за лечение на затлъстяване

Проф. д-р Гьокхан Яджъ-1495206871.jpg-1480443561.jpg

Десислава Пенева за Епицентър.бг

 

Българите през последните години имат  тенденция към затлъстяване.

Забързаният живот, средата,  храната, която консумираме, информацията, която приемаме постоянно ни кара донякъде да забравим за здравословния начин на живот, а той е важен за съществуването ни.

По данни на Световната асоциация за изследване на затлъстяване най- обезпокоителният факт е, че 224 898  български деца са с наднормено тегло. Тази тенденция се наблюдава по целия свят. Не само у нас. А децата са бъдещите възрастни.

В контекста за схващанията относно тази склонност на българският народ, а и не само проф. д-р Гьокхан Яджъ, практикуващ в болница Гювен (Анкара- Турция)  пристигна в България да разкаже повече за всичко, свързано с оперативната намеса и кога тя е нужна при хора с наднормено тегло.

 

Специалистът с над 25 годишен опит проведе безплатни консултации с всеки желаещ да получи нужната информация за бариатрична и метаболитна хирургия, който е най- ефективният начин за лечение на затлъстяване.

 

Лечението  чрез този вид интервенция разрешава проблема с метаболитните смущения, осигурява трайно намаляване на теглото, премахва съпътстващите заболявания, намалява свързаната със затлъстяването смъртност и предотвратява влошаващите, проблемни фактори за живот.

 

Хирургическата намеса предотвратява възникнали вторични заболявания като Диабет тип 2, хипертония, остеопороза и ставни заболявания, сънна апнея. Бариатричната оперативна намеса осигурява отслабване в големи размери. Най-възрастният пациент подложил се на такъв тип интервенция е 72-годишен.

Един от всичките важни фактори за подлагането на такъв вид хирургическа намеса е ИТМ  (индекс на телесна маса) да е 35-40 кг/m2, възраст, пол и много други.

 

Операциите се извършват със съвременни лапароскопски и ендоскопски оперативни методи. Самата операция в зависимост от частният случай на пациента е с продължителност от около час, час и половина. В болница Гювен са проведени повече от 2624 операции.

 

След една бариатрична намеса живота на пациента се превръща в красив, а самото връщане към социалният му живот се случва много бързо.

Специално за Епицентър професор Яджъ отговори на въпроса „Какви са наблюденията Ви, българите с тенденция към затлъстял народ ли сме?”.

 

„Знаете ли не съм провел сериозно статистическо изследване конкретно свързано с България и каква е нейната тенденция към затлъстяване, но само още докато съм на летището в София виждам 5,6 души, които са с затлъстяване“, отговори докторът.

 

„Поставихме рекорд в болница Гювен за най- тежките пациенти от България. Момче, с тегло от  245 килограма, и  267 килограмов мъж, те са от пациентите, които се хранят за да живеят“, допълни Мерлин Хасанова.   

 

Самият професор Яджъ преди малко повече от година се е запознал със случая на  Люси Иларионов, който след оперативната намеса от професора, отслабнал с над 90 килограма.

 

„Люси,  моят брат, а не пациент“,  така професора се обърна към режисьора.

 

Самият Люси, сподели, че проведените изследвания, по повод  реалити предаването „Вип Брадър“ го „завели“ до проф. Яджъ и болница Гювен.

 

Историята започва с Христо Мутафчиев, който е бил пациент на същата болница, но поради коренно различни причини. Мутафчиев го запознал с Мерилин Хасанова, която е важната от българска страна, и е съставна единица от болница Гювен, тя самата  го дарява с важната информация за цялата процедура на която ще се подложи. но той самият установил, че не само операция е необходима, а вяра и постоянство също.

 

„Аз съм чревоугодник. Но най- важното, което спазвам след операцията е: Да се храня бавно,  да пия вода, да избягвам, газирано, сладко и тестени изделия. Всичко това ми помогна сега да тежа малко под 100 килограма. А измежду многото пътувания, които имам никога не забравям за целта която имам, а тя е да тежа 85 клограма.“

 

Всеки сам на себе си е собственик на живота си, вие сами трябвада решите дали искате да го промените.

Мястото на което можете да получите пълна информация е „Цар освободител” 14  град София.


От категорията

Графа, Любо Киров, Криско и 100 кила ще пеят на морския бряг
(Галерия)

Hacienda Beach даде старт на лятото-1529441945.jpg

Арт инсталация на крила кацва на малкия плаж в Лозенец

19 юни 2018 | 23:56

Двамата влюбени сключиха брак

Росен Плевнелиев и Деси Банова вече са семейство (снимки)
(Галерия)

Снимка: Нова тв-1529235890.jpg

Сватбата не е пищна и младоженците не се къпят във вана с шампанско, а е в ...

17 юни 2018 | 14:40

18-годишна дъщеря на руски олигарх със сватба за $2 млн. (Снимки)
(Галерия)

Снимка: Instagram-1529582172.jpg

Ирина Чигиринская е била облечена в булчинска рокля, дело на ливанския дизайнер ...

21 юни 2018 | 14:53

Британският престолонаследник принц Уилям навърши 36 години
(Галерия)

Сн. инстаграм-1529581401.jpg

Първият официален ангажимент на Уилям е на 1.03.1991г., когато се присъединява ...

21 юни 2018 | 14:38

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.