В сезона на зимнината: 5 рецепти за домашна лютеница

6066 | 4 септ. 2017 | 12:58


Апетитка с печени чушки

Необходими продукти

  • 3 кг червени чушки
  • 3 кг домати
  • 1 кг чорбаджийски чушки
  • 3 глави чесън
  • 1 връзка магданоз
  • 1-2 бр. люти чушки
  • За маринатата:
  • 1 ч.ч. олио
  • 1 ч.ч. захар
  • 1/2 ч.ч. оцет
  • 2 с.л. сол

Начин на приготвяне

Червените чушки се почистват от дръжките и семките. Изпичат се, обелват и нарязват. Доматите се обелват и нарязват на средно големи парчета. Чорбаджийските чушки също се почистват от опашките и семките и се нарязват на дребно.

 

На огъня в голяма и дълбока тава (тенджера) се слагат продуктите за маринатата. След като течността заври се слагат чорбаджийките чушки да се позапържат, докато станат леко прозрачни. Изваждат се с решетъчна лъжица, в същата марината се слагат нарязаните домати, изваряват се докато се изпари водата им и останат на мазнина.

 

Тогава добавяме: печените чушки, чорбаджийските чушки, чесъна (нарязан на филийки) и по желание една-две люти чушки (нарязани на много ситно), оставяме на огъня още 20-тина минути, като разбъркваме често. Готовата апетитка овкусяваме със ситно нарязан магданоз, насипваме в буркани и стерилизираме за 15 минути.

 

 

Бърза лютеница

Необходими продукти

  • 5 кг чушки
  • 1 кг доматено пюре
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.ч. олио
  • 1/2 ч.ч. сол
  • 1/2 ч.ч. захар

Начин на приготвяне

Изчистените от семките, изпечени и обелени чушки се смилат, смесват се с доматеното пюре, добавят се солта и захарта, черния пипер. Олиото се загрява(без да завира) и на два-три пъти си излива по малко в сместа, като се бърка. Лютеницата се насипва в бурканчета, които се затварят и се стерилизират в продължение на 10 минути.

 

 

Лютивка

Необходими продукти

  • 2 кг люти чушки шипки
  • 1 кг сладки червени чушки
  • 2 връзки копър
  • 2 връзки магданоз
  • 5-6 скилидки чесън
  • 1 ч.ч. олио
  • 1 ч.ч. захар
  • сол и захар на вкус

Начин на приготвяне

Червените чушки се изпичат и обелват, шипките им се махат дръжките и те се запичат. В машинка за меляне на домати се смилат шипките, червените обелени чушки, магданоза и копъра също може да се смели в машинката за да не се реже на ситно, чесъна също в машинка, така се пести време като всичко се меля на машинката. Като всичко се смеля се разбърква хубаво, слагат се олиото оцета захар и сол е на вкус и пак се разбърква.

Пълни се в бурканчета и се вари за около 5-10 минути. С тази доза стават около 20 малки бурканчета като на снимката.

 

 

Лютеницата на баба

Необходими продукти

  • 5 кг доматено пюре
  • 10 кг изчистени червени чушки
  • 3 кг патладжани
  • 1.5 кг лук
  • 1 кг морков
  • 800 мл олио
  • 150 г захар
  • 3 глави чесън
  • 2 връзки магданоз
  • сол, черен пипер, кимион, копър-на вкус
  • 3 с.л. смлян червен пипер

Начин на приготвяне

Изпичаме червените чушки и патладжаните и ги обелваме и изчистваме. Изчистваме лука и моркова и ги варим заедно докато омекнат. Чушките, патладжана, лука и моркова смиламе с машинка за месо.

 

Смлените продукти и доматеното пюре слагаме в голяма тава и варим на не много силен огън докато водата се изпари и сместа се сгъсти. Сипваме олиото и започваме да изпичаме при постоянно бъркане, като внимаваме да не загори. Когато вече е изпечена добре (тогава решетката или дървената бъркалка оставя диря по дъното на тавата) добавяме червеният пипер разбъркваме добре и сваляме от огъня.

 

Изчистваме чесъна и го счукваме в хаванче и започваме да овкусяваме. След като изстине пасираме, пълним в бурканчета и варим 10 минути.

 

 

Лютеница на фурна

Необходими продукти

  • 1.5 - 2 кг чушки (може и дребни чушлета)
  • 1 кг патладжани (може и без него, на вкус)
  • около 3 кг домати
  • 2-3 глави лук
  • 1 глава чесън
  • моркови - слагам, колкото имам
  • 1 ч.ч. захар (може да варира - на вкус)
  • 2-3 с.л. сол (може и повече - на вкус)
  • 1 или повече люти чушлета
  • 1/3 ч.ч. вино
  • 1/3 ч.ч. оцет
  • 1 ч.ч. олио
  • подправки по избор (аз не добавям)

Начин на приготвяне

Доматите се почистват от дръжките, нарязват се на едро, посоляват се и се оставят да се отцеди излишната вода, докато подготвим останалите продукти.

 

Патладжанът се осолява. Почистват се от семената чушките. Обелват се чесънът и лукът.

 

Всички продукти се смесват в дълбока тава. Пекат се в силна фурна. След около 2 часа се вади и пасира малка част в отделен съд. След това се смила с пасатор, докато се постигне желаната косистенция, пълни се в буркани и се заварява за стерилизация.


От категорията

Миш-маш върху картофи

Миш-маш върху картофи-1506434577.jpg

26 септ. 2017 | 17:00

„Мързеливи” чушки бюрек

„Мързеливи” чушки бюрек-1506333569.jpg

25 септ. 2017 | 12:57

Пълнени тиквички с риба тон

Пълнени тиквички с риба тон-1505829326.jpg

23 септ. 2017 | 11:39

Пълнени домати със сирене и печени чушки

Пълнени домати със сирене и печени чушки-1505828941.jpg

22 септ. 2017 | 13:17

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.