Георги Чолаков

Изборът трябва да бъде одобрен от президента, за да влезе в сила

ВСС избра Георги Чолаков за председател на ВАС

2496 | 11 септ. 2017 | 16:03

За него гласуваха 20 членове на кадровия орган на съдебната власт, а за неговия опонент Соня Ялкулова - 5


Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) избра за председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков. За него гласуваха 20 членове на ВСС, а за неговия опонент Соня Ялкулова - 5.

 

Изслушванията на кандидатите продължиха близо 5 часа. По повод материали, публикувани в медии, че не е декларирал свои имотни вземания, Георги Чолаков заяви, че не е нарушил законови и морални норми, защото това са негови действия като нотариус. Те са извършени до 2011 г.

 

На Соня Янкулова първо бяха зададени въпросите на Съюза на одиторите. Тя не успя да отговори на питането дали ВСС е най-корумпираният орган в държавата и отказа да каже дали според нея ВАС трябва да се ръководи от жена. Пред ВАС има сериозни предизвикателства и проблеми, каза членът на ВСС Юлия Ковачева, която подкрепя Соня Янкулова.

 

Председателят на ВКС Лозан Панов, който запази мълчание почти до гласуването днес, заяви, че ще подкрепи Соня Янкулова, защото е съгласен с нея, че независимостта е състояние на духа.

 

Изборът на Георги Чолаков трябва да бъде одобрен от държавния глава Румен Радев, за да влезе в сила. Върховният административен съд е ключова държавна институция, тъй като контролира делата на държавата, всички решения на Министерския съвет, обществените поръчки и данъчни актове.

 

Георги Чолаков беше фаворитът на Общото събрание на съдиите от ВАС - номиниран е от 79 свои колеги. Работил е като председател на Районния съд в Сливен и като зам.-председател на административния съд за областта. Два пъти е напускал съдебната власт, за да работи като адвокат и нотариус. През 2013 г. се връща в системата като председател на II отделение на ВАС.

 

Председателят на ВАС е член на Висшия съдебен съвет по право, заедно с главния прокурор и председателя на Върховния касационен съд. Законът не позволява на действащ председател да се яви за нов мандат.


От категорията

По искане на прокуратурата

Спецсъдът освободи от длъжност арестуваната за подкуп Десислава Иванчева

Десислава Иванчева в съда-1524231687.jpg

Според обвинението тя подписвала заповеди от ареста, с което се опитвала да ...

23 май 2018 | 18:06

Заместник на главния прокурор отмени наказателното производство срещу главния архитект на София

-1524637349.jpg

След анализ на събраните материали е установено, че апелативната прокуратура се ...

23 май 2018 | 14:06

Спецакция в София! Полиция, жандармерия и спецотряди в нощна гонка с автокрадци

-1523884313.jpg

Изяснена е самоличността на водача на автомобил „Тойота“, – Мирослав Георгиев и ...

23 май 2018 | 16:16

За три престъпления ще отговаря арестуваният шеф на КАТ-Благоевград (ВИДЕО)

Данаил Стоицов Снимка: бТВ-1527086442.jpg

Според говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова доказателства за ...

23 май 2018 | 17:40

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Antikiller


12 септ. 2017 | 08:21Само като му видя очичките и виждам цялата независимост и честност на света


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018