Георги Чолаков

Изборът трябва да бъде одобрен от президента, за да влезе в сила

ВСС избра Георги Чолаков за председател на ВАС

2096 | 11 септ. 2017 | 16:03

За него гласуваха 20 членове на кадровия орган на съдебната власт, а за неговия опонент Соня Ялкулова - 5


Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) избра за председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков. За него гласуваха 20 членове на ВСС, а за неговия опонент Соня Ялкулова - 5.

 

Изслушванията на кандидатите продължиха близо 5 часа. По повод материали, публикувани в медии, че не е декларирал свои имотни вземания, Георги Чолаков заяви, че не е нарушил законови и морални норми, защото това са негови действия като нотариус. Те са извършени до 2011 г.

 

На Соня Янкулова първо бяха зададени въпросите на Съюза на одиторите. Тя не успя да отговори на питането дали ВСС е най-корумпираният орган в държавата и отказа да каже дали според нея ВАС трябва да се ръководи от жена. Пред ВАС има сериозни предизвикателства и проблеми, каза членът на ВСС Юлия Ковачева, която подкрепя Соня Янкулова.

 

Председателят на ВКС Лозан Панов, който запази мълчание почти до гласуването днес, заяви, че ще подкрепи Соня Янкулова, защото е съгласен с нея, че независимостта е състояние на духа.

 

Изборът на Георги Чолаков трябва да бъде одобрен от държавния глава Румен Радев, за да влезе в сила. Върховният административен съд е ключова държавна институция, тъй като контролира делата на държавата, всички решения на Министерския съвет, обществените поръчки и данъчни актове.

 

Георги Чолаков беше фаворитът на Общото събрание на съдиите от ВАС - номиниран е от 79 свои колеги. Работил е като председател на Районния съд в Сливен и като зам.-председател на административния съд за областта. Два пъти е напускал съдебната власт, за да работи като адвокат и нотариус. През 2013 г. се връща в системата като председател на II отделение на ВАС.

 

Председателят на ВАС е член на Висшия съдебен съвет по право, заедно с главния прокурор и председателя на Върховния касационен съд. Законът не позволява на действащ председател да се яви за нов мандат.


От категорията

Редник от състава на Сухопътните войски е починал при инцидент на учебни стрелби на полигон Сливница

Снимка: Уикипедия-1506429224.jpg

Николай Тошев е прострелян при подготовка за транспортиране на картечница, ...

26 септ. 2017 | 15:31

Динко от Ямбол си купи бронетранспортьор, за война ли се готви? (Снимки)

Снимки: Фейсбук-1506424296.jpg

Ловецът на бежанци побърза да се похвали с новата придобивка в социалните ...

26 септ. 2017 | 14:11

Разбиха жестока престъпна група в Козлодуй

-1490365620.jpg

В града са струпани много сили на жандармерията, лидер на бандата бил ...

26 септ. 2017 | 13:50

ВСС прие оставката на председателя на Софийски градски съд

-1505412488.jpg

Кадровиците на съдебната система отказаха да наградят Калоян Топалов за добра ...

26 септ. 2017 | 14:46

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Antikiller


12 септ. 2017 | 08:21Само като му видя очичките и виждам цялата независимост и честност на света


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.