Снимка БГНЕС

„За“ решението гласуваха 12 члена на ВСС, „против“ бяха 8

ВСС определи за недопустимо и остави без разглеждане искането за отстраняване на Гешев

9660 | 22 юли 2021 | 16:23

За стартиране на процедурата по отстраняване на главния прокурор е необходимо 17 от членовете на ВСС да гласуват със „за“

Снимка БГНЕС-1626961735.pngСнимка Нова телевизия-1626963184.pngСнимка Нова телевизия-1626963168.pngСнимка Нова телевизия-1626963146.pngВСС, Гешев, СТоилов-1626963095.pngСнимка Нова телевизия-1626963064.pngСнимка БГНЕС-1626961881.pngВСС-1626960573.png

ВСС определи за недопустимо и остави без разглеждане внесеното от служебния правосъден министър Янаки Стоилов искане за отстраняване на главния прокурор.

То бе внесено поради наличие на обстоятелства по чл. 129, ал. 3 т. 5 от Конституцията на Република България във връзка с информация, представена от служебния министър на вътрешните работи.

Магистратите решиха да гласуват по предложение, формулирано по следния начин: „Оставя без разглеждане като недопустимо внесеното предложение от министъра на правосъдието на Република България за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев“
„За“ него гласуваха 12 члена на ВСС, „против“ бяха 8.

 

За стартиране на процедурата по отстраняване на главния прокурор е необходимо 17 от членовете на ВСС да гласуват със "за“. 

 

Висшият съдебен съвет влезе в спор кой от всички въпроси да подложи на гласуване първо - дали министърът има право да внася искане за отстраняване на главния прокурор, с какви мотиви, изтекли ли са сроковете или направо да се подложи на гласуване въпросът по същество - да се отстрани ли Гешев от поста или не.

Стефан Петров предложи да се остави без разглеждане като недопустимо внесеното предложение на министъра на правосъдието за отсраняване на главния прокурор Иван Гешев.

Атанаска Дишева поиска да се подложи на гласуване първо дали министърът на правосъдието има право да инициира остраняване на главния прокурор.
Спорът продължи с това дали все пак в текста, който ще бъде гласуван, трябва да бъдат записани и различните мотиви.

 

Дебатът по темата продължи близо 6 часа.

 

Тази дискусия беше тежка, продължителна и конфликтна на моменти. Тя се води за първи път“, заяви Янаки Стоилов и допълни: „Смятам, че българските закони до голяма степен са в унисон с европейските“.

„Темата ще има продължение – с мое или без мое участие. Виждам, че и днес е започнала дискусия в Парламента. Утре тя ще продължи. Като правосъден министър, аз съм връзката между ВСС и Парламента“. - допълни той.

 

Според главния прокурор предложението за прекратяване на неговия мандат е политически акт, чиято цел е компрометиране и делегитимиране на ВСС, овладяване на част от съдебната власт или цялата, и нарушаване на върховенството на закона.

Иван Гешев определи предложението на министър Стоилов за отстраняването му като "бланкетно" и "юридически несъстоятелно", а сигнала на Бойко Рашков като едно "правно нищо".

Иван Гешев заяви, че няма да си тръгне сам от поста на главен прокурор и допълни: "За разлика от един наш колега, аз няма да си тръгна, защото уважавам ВСС. Няма да участвам в съответните гласувания, ако се проявят такива. Функциите на главния прокурор са две – надзор за законност и методическо ръководство. Вие трябва да обосновете с кои действия съм нарушил тези правомощия" заяви още той.

Държа да отбележа, че поставените въпроси от проф. Стоилов, са обсъждани при избирането ми на главен прокурор. На същото основание се иска процедура за отстраняването ми, което е юридически нонсенс. Тези въпроси са поставяни от различни организации, включително бяха обсъдени октомври, когато Лозан Панов внесе удобно искане от Съюза на съдиите в България", посочи Гешев.

Относно твърденията на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков заяви: "Не знам колко се е готвил Рашков, но това, което виждам, е компилация от обсъждани становища. Г-н Рашков е посочил своите първоизточници, от които е реципирал тези факти и твърдения, непочиващи на реалната действия. Това са Хелзинския комитет, Съюз на Съдиите в българия и Фондация за правата на човека".

"Освен това има логически противоречия в твърденията на Рашков – казва, че има липсва информация и в същото време, че е изнесена такава информация", разясни още Иван Гешев в изказването си.

Той защити дейността си, като подчерта, че е било работено по неща, които до този момент не са били засегнати. "Това включва хора, които разполагат с изключително голям финансов ресурс и работят за чужди държави, решиха проблема с телефонните измами. Предстои да видим как ще се развие този въпрос", заяви той.

 

Окончателното решение за отстраняване на главния прокурор може да бъде взето от държавния глава.


От категорията

Антон Хекимян осъди Валери Симеонов за клевета

Антон Хекимян осъди Валери Симеонов за клевета-1476884495.jpg

Пред съда бившият вицепремиер обяснява, че не е изричал към журналистите ...

26 септ. 2021 | 14:39

Засега не могат да разтоварят заседналия край Камен бряг кораб (Видео)

Все още се търси някакъв алтернативен вариант за разтоварване на поне половината му товар – между 1000 и 1500 тона торове-1632494137.png

Все още се търси някакъв алтернативен вариант за разтоварване на поне ...

24 септ. 2021 | 17:14

Хванаха затворник да вари ракия в килията, той заведе дело за нарушени човешки права

-1609343202.jpg

Малката спиртоварна била открита при един от обичайните обиски на килиите. При ...

25 септ. 2021 | 17:30

ВЕИ фирма осъди парламента за рекордно обезщетение - 2.5 милиона лева

-1589011860.jpg

Опитът да се прекрати договорът за производство на оборудване с германския ...

26 септ. 2021 | 16:39