Решението подлежи на обжалване пред ВАС в 14-дневен срок

ВСС откри и спря процедурата по избора на "втория" главен прокурор

2521 | 8 апр. 2021 | 10:44

Съдебните кадровици ще изчакат решението на Конституционния съд по искането на президента Румен Радев, който оспори създаването на фигурата на обвинител с особени правомощия


Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) откри и спря процедурата по избор на „особения прокурор“, който да има правомощия да разследва единствено главния прокурор и неговите заместници (станал известен в обществото като "втори главен прокурор, бел. ред.). Това съобщава "Правен свят".

Основанията за този ход на кадровия орган се съдържат в чл. 54 ал.1 т.4 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК). Според него, административният орган, в случая ВСС, спира дадено производство, когато Конституционният съд (КС) е допуснал разглеждането по същество на искане, с което се оспорва конституционосъобразността на приложим закон.

Такова искане бе направено пред КС от президента Румен Радев за обявяване на противоконституционност на разпоредбите от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които фигурата на новия особен прокурор бе конституирана. Конституционните съдии допуснаха разглеждането по същество на делото, поради което сега ВСС бе задължен да „замрази“ процедурата до окончателното произнасяне на съда.

А междувременно, предварителните очаквания към КС са промените в НПК и ЗСВ да бъдат обявени за противоконституционни. Такива масово са и становищата на институциите и експертите, които са депозирали мнения пред конституционните съдии. До момента становища и правни мнения по конституционното дело са депозирали проф. д-р Пенчо Пенев, Министърът на правосъдието, Фондация "Антикорупционен фонд", доц. д-р Атанас Славов, проф. д.ю.н. Васил Мръчков, Висшият адвокатски съвет, Сдружение Български хелзинкски комитет.

Сред изброените единствено Министерството на правосъдието е посочило, че законовите изменения са в съответствие с основния закон.

Решението на ВСС подлежи на обжалване пред Върховния административен съд (ВАС) в 14-дневен срок от обявяването му.

 


От категорията

СДВР издирва мъж, заподозрян за кражби (СНИМКИ)

Снимки: МВР-1618830647.jpg

Хората, които разполагат с информация за издирвания, могат да сигнализират на ...

19 апр. 2021 | 14:10

Зловещо: Откриха труп без глава и крайници край Разлог

Зловещо: Откриха труп без глава и крайници край Разлог-1618809517.jpg

Зловещата находка е открита в дере край гробището, човешките останки са ...

19 апр. 2021 | 08:16

КПКОНПИ проверява групата, обвинена в измами с инвестиции във фондови борси

-1575383480.jpg

Тези хора, както и всички лица, които прокуратурата обвинява, стават незабавно ...

18 апр. 2021 | 13:01

Как Христо Иванов иска да върне Живковата конституция

-1594996098.jpg

Предложенията за поправки на основния закон, в частта за главния прокурор, ...

16 апр. 2021 | 11:49