Условието е да са изпълнени всички финансови критерии

Валдис Домбровскис: България ще почака за еврозоната още три години

3999 | 15 май 2018 | 15:50

България изпълнява формалните условия за приемане на еврото: бюджетен излишък, ниско ниво на дълга, умерена инфлация, но остава най-бедната страна в ЕС, което мнозина свързват с корупцията.


България ще трябва да почака най-малко още 3 години, за да влезе в еврозоната. Това съобщи заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис на конференция в Брюксел, цитиран от Ройтерс.

Условие това да се случи е изпълнението на всички финансови критерии.
Ройтерс припомня, че българското правителство планира да подаде молба за приемане в механизма ERM 2 или т. нар. „чакалня“ на еврозоната още през първата половина на годината. ERM 2 е първата стъпка към еврото, а престоят в механизма е поне две години – време, през което валутните курсове се „успокояват“ и няма резки промени.

Агенцията припомня, че България вече изпълнява формалните критерии за приемане на еврото: бюджетен излишък, ниско ниво на дълга, умерена инфлация, но остава най-бедната страна в ЕС, което мнозина свързват с корупцията.

Домбровскис посети България в края на април, когато коментира и перспективите на страната ни за прием в еврозоната. Той подчерта тогава, че Европейската комисия подкрепя България за влизането й в ERM 2, но решението се взима от Европейската централна банка.

Според финансисти България е във валутен борд и приемането й в „чакалнята“ на еврозоната не е проблем. Две години е минималният срок за участие в механизма. ERM 2 дава гаранция, че курсът няма да бъде променян.


От категорията

Андрей Делчев: Колкото по-скоро Законът за горивата влезе в сила, толкова по-добре за всички

Андрей Делчев-1448707729.jpg

БПГА и Българска минно-геоложка камара подписаха споразумение да бъде внесена ...

17 ян. 2019 | 13:59

„Булгартрансгаз“ регистрира дъщерна компания „Газов хъб Балкан“ ЕАД

-1476255741.jpg

Новоучредената компания ще има едностепенна форма на управление чрез Съвет на ...

17 ян. 2019 | 14:42

Внимание! Разпращат се фалшиви имейли от името на ЧЕЗ

-1522778098.jpg

Съобщението съдържа прикачен файл с наименование на кирилица и разширение .7z, ...

17 ян. 2019 | 12:12

Марияна Николова към бизнеса: Нашето сътрудничество създава „добавена стойност“

Снимка: Правителствена информационна служба-1547720746.jpg

Тя участва в първата от поредицата срещи, организирани от Асоциацията на ...

17 ян. 2019 | 12:25

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.