Условието е да са изпълнени всички финансови критерии

Валдис Домбровскис: България ще почака за еврозоната още три години

3926 | 15 май 2018 | 15:50

България изпълнява формалните условия за приемане на еврото: бюджетен излишък, ниско ниво на дълга, умерена инфлация, но остава най-бедната страна в ЕС, което мнозина свързват с корупцията.


България ще трябва да почака най-малко още 3 години, за да влезе в еврозоната. Това съобщи заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис на конференция в Брюксел, цитиран от Ройтерс.

Условие това да се случи е изпълнението на всички финансови критерии.
Ройтерс припомня, че българското правителство планира да подаде молба за приемане в механизма ERM 2 или т. нар. „чакалня“ на еврозоната още през първата половина на годината. ERM 2 е първата стъпка към еврото, а престоят в механизма е поне две години – време, през което валутните курсове се „успокояват“ и няма резки промени.

Агенцията припомня, че България вече изпълнява формалните критерии за приемане на еврото: бюджетен излишък, ниско ниво на дълга, умерена инфлация, но остава най-бедната страна в ЕС, което мнозина свързват с корупцията.

Домбровскис посети България в края на април, когато коментира и перспективите на страната ни за прием в еврозоната. Той подчерта тогава, че Европейската комисия подкрепя България за влизането й в ERM 2, но решението се взима от Европейската централна банка.

Според финансисти България е във валутен борд и приемането й в „чакалнята“ на еврозоната не е проблем. Две години е минималният срок за участие в механизма. ERM 2 дава гаранция, че курсът няма да бъде променян.


От категорията

Тревога! Има случай на африканска чума при дива свиня в Силистренско

-1535726743.jpg

Към момента опасната зараза е констатирана в няколко държави членки на ...

23 окт. 2018 | 22:36

Пуснато е парното в почти всички детски заведения и в част от училищата в Перник

Любомир Спасов-1530875443.jpg

С отопление са и 10 жилищни сгради, съобщи директорът на местната ...

23 окт. 2018 | 15:02

Повече пари за социална политика, образование, отбрана и заплати в проектобюджета за 2019 г.

-1518099007.jpg

Нов момент в съдържанието на прогнозата е включването на повече информация при ...

22 окт. 2018 | 12:45

Специални предложения от ЗОРА и Samsung, Finlux, Hotpoint, Rowenta

Специални предложения от ЗОРА-1540112000.jpg

21 окт. 2018 | 11:52

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.