Условието е да са изпълнени всички финансови критерии

Валдис Домбровскис: България ще почака за еврозоната още три години

3645 | 15 май 2018 | 15:50

България изпълнява формалните условия за приемане на еврото: бюджетен излишък, ниско ниво на дълга, умерена инфлация, но остава най-бедната страна в ЕС, което мнозина свързват с корупцията.


България ще трябва да почака най-малко още 3 години, за да влезе в еврозоната. Това съобщи заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис на конференция в Брюксел, цитиран от Ройтерс.

Условие това да се случи е изпълнението на всички финансови критерии.
Ройтерс припомня, че българското правителство планира да подаде молба за приемане в механизма ERM 2 или т. нар. „чакалня“ на еврозоната още през първата половина на годината. ERM 2 е първата стъпка към еврото, а престоят в механизма е поне две години – време, през което валутните курсове се „успокояват“ и няма резки промени.

Агенцията припомня, че България вече изпълнява формалните критерии за приемане на еврото: бюджетен излишък, ниско ниво на дълга, умерена инфлация, но остава най-бедната страна в ЕС, което мнозина свързват с корупцията.

Домбровскис посети България в края на април, когато коментира и перспективите на страната ни за прием в еврозоната. Той подчерта тогава, че Европейската комисия подкрепя България за влизането й в ERM 2, но решението се взима от Европейската централна банка.

Според финансисти България е във валутен борд и приемането й в „чакалнята“ на еврозоната не е проблем. Две години е минималният срок за участие в механизма. ERM 2 дава гаранция, че курсът няма да бъде променян.


От категорията

Порожанов: Закон ще защити производството на българско розово масло

Снимка: Канал 3-1527084717.jpg

Земеделският министър и колегата му Нено Димов дегустираха вкусотии на ...

23 май 2018 | 17:11

Теменужка Петкова: Имаме ясен инвеститорски интерес към АЕЦ "Белене"

Теменужка Петкова-1520668543.jpg

Няма как да се водят преговори за централата, без да сме провели разговори с ...

23 май 2018 | 11:05

„Росатом“ обяви, че има намерение да участва в търга за построяването на АЕЦ „Белене“ в България

-1515008928.jpg

„При всички случаи „Росатом“ планира да участва. Думата е на българите“, съобщи ...

22 май 2018 | 21:19

МВФ: Заплатите в България и другите нови страни - членки на ЕС растат по-бързо отколкото в старите

-1444146891.jpg

Работната миграция е насочена към старите - държави членки, което причинява шок ...

23 май 2018 | 14:36

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018