Валдис Домбровскис

Горанов ме увери, че всичко продължава и страната се подготвя за влизане, заяви той (Цялото интервю)

Валдис Домбровскис: България ще влезе в ERM II с малко закъснение и с настоящия си валутен курс

3869 | 20 февр. 2020 | 16:06

Еврокомисярат потвърди, че България ще влезе във валутния механизъм и в еврозоната с настоящия си валутен курс и подчерта: Няма повод за притеснения нито за обезценка на спестяванията, нито от повишаване на цените.


България най-вероятно ще се присъедини към валутния механизъм ERM II с няколко месеца по-късно от обявения срок - края на април.

 

Това заяви в специално интервю за „Хоризонт“ зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, след като по-рано през седмицата той е разговарял с финансовия министър Владислав Горанов.

 

Еврокомисарят беше помолен за коментар на думите на премиера Бойко Борисов, че страната ни ще забави темпото на присъединяване към валутния механизъм: „Следим развоя в България. Засега не съм имал възможност да обсъдя въпроса с премиера Бойко Борисов. Владислав Горанов ме увери, че всичко продължава и страната се подготвя за влизане в ERM II, може би не с първоначално поставената цел – края на април, а няколко месеца по-късно“.

 

По думите на еврокомисаря реално няма причина за отлагане. 

 

Той потвърди, че България ще влезе във валутния механизъм и в еврозоната с настоящия си валутен курс.

 

„Няма повод за притеснения нито за обезценка на спестяванията, нито от повишаване на цените“, каза още Домбровскис и уточни: „От досегашната ни практика всички държави, които са се присъединявали към валутния механизъм с фиксирани валутни курсове, са приключвали процеса по влизането си в еврозоната именно с този фиксиран курс, независимо дали е ставало дума за валутен борд, или друг вид механизъм. Няма причина да се мисли, че при България събитията ще се стекат по различен начин“.

 

- Само че за България има други „първи“ събития в процеса по приемане на еврото – например изискването да влезем в тясно сътрудничество с единния банков надзор при присъединяването към валутния механизъм?

- Първо, е лошо да подчертавате, че България е първата държава, която работи по присъединяването към ERM II с условието за банковия съюз. Преди това той не беше създаден. От тази гледна точка – да, България е първата. Преди това обаче имаше много големи дискусии как изобщо да бъде организиран процесът по приемане на еврото в условия на съществуването на банковия съюз и решението беше да се изисква от страните да влизат в тясно сътрудничество с Европейската централна банка. За да се осигури равно третиране на всички държави, страните – членки на валутния механизъм решиха да го прилагат при всички, които последват България по пътя към валутния механизъм. Както знаете, Хърватия също трябва да влезе в тясно сътрудничество, когато се присъедини към ERM II.

По отношение на валутния курс – логиката на Маастрихтските критерии е такава, че страните обвързват валутните си курсове с еврото и след това доказват макроикономическа стабилност. Ако посегнете към валутния курс, веднага нарушавате баланса и се проваляте в изпълнението на макроикономическите изисквания. Няма икономическа логика да се притискат страните – членки да променят техните валутни курсове. За държавите, които имаха фиксирани валутни курсове или плаващ курс, но с много по-малък марж от плюс – минус 15%, беше разрешено да запазят установените в техните режими курсове до присъединяването към еврозоната. За България ще бъде същото. На страната ще ѝ бъде позволено да използва фиксирания курс, който действа в момента.

 

- Именно тези плюс – минус 15% будят страховете на хората в България.

- Както вече подчертах, задължение на държавата, която влиза в ERM II, е да поддържа курс, който не се колебае повече от плюс – минус 15%. Нищо не пречи на държавата да поддържа курс, при който има по-малко отклонение или фиксиран курс. Точно така се случи в балтийските държави. Естония и Литва имаха валутни курсове, в Латвия режимът бе друг, но много наподобяваше валутен борд. Казано по друг начин – плюс – минус 15% е ограничението, но всяка държава самостоятелно може да реши дали да има отклонение и дали да запази валутния си курс фиксиран.

 

- Т.е. решението на парламента да даде мандат на правителството и централната банка страната ни да влезе в еврозоната само при настоящия курс гарантира запазването му?

- Процедурите, с които България решава да влезе във валутния механизъм, са вътрешни въпроси за страната. По отношение на решението на парламента, бих казал, че то бе прието, за да предпази страната от една изключително невероятна ситуация.

 

- Как тогава тълкувате изказването на премиера Бойко Борисов, че България ще „забави темпото“ при влизането в ERM II?

- Разбира се, ние следим този развой в България. Засега не съм имал възможност да обсъдя този въпрос лично с премиера Борисов, но по-рано през седмицата имах разговор с финансовия министър Владислав Горанов. Той ме увери, че всичко продължава и страната се подготвя за влизане в ERM II, може би не с първоначално поставената цел – края на април, а няколко месеца по-късно“.

 

- Някои хора възприеха изказването на Борисов като сигнал, че нещо не е наред?

- България пое няколко предварителни задължения. Изпълнението на някои от тях се наблюдава от Европейската комисия. Там нещата в общи линии се развиват много добре. Има и други, които се наблюдават от Европейската централна банка. Те са свързани с различни законови и технически промени, необходими за присъединяването към валутния механизъм. Говорим за промени, които са в унисон с изискванията на Европейската централна банка, гарантиране на независимостта на централната банка и т.н. Спомняте си, че бяха направени оценки на качеството на активите и стрес – тестове в определени банки и две от тях имат нужда от рекапитализация. Доколкото ми е известно, всичко върви по план и не виждам причина за закъснения“.

 

- Възможно ли е проблемът да е в рекапитализацията на банките и затова да искаме отлагане?

- Това е нещо, което е в обсега на Европейската централна банка, така че не мога да направя подробен коментар. Министър Горанов ме увери, че всичко върви в добра посока. Отново обаче искам да кажа, че това е въпрос към Европейската централна банка.

 

- В интервю за „Хоризонт“ проф. Стив Ханке, който е смятан за баща на валутния борд у нас, заподозря някакво тайно споразумение. Вие известен ли сте за такова споразумение?

- Не, се съм запознат с никакви тайни споразумения. Както знаете, задълженията, поети от България, за да влезе във валутния механизъм, са много добре известни. Работата ни се основава единствено върху тях.

 

- При посещението на мисията на Международния валутен фонд у нас, министър Горанов разкри макроикономически изчисления от технически характер, според които българският лев е подценен. Възможно ли е да имаме примера на Словакия?

- Българската икономика функционира добре с валутния курс, установен от борда. Поне от гледна точка на Европейската комисия, аз не виждам причина за промени.

 

- Миналата година, когато в Рига дадохте интервю за „Хоризонт“, подчертахте, че основният проблем на България е неравенството. Същият бе изводът на Международния валутен фонд преди дни.

- Именно, когато говорим за доходите и неравенството, това е проблем. Ние следим този въпрос отблизо и сме го поставяли нееднократно в докладите си с оценка на икономическото състояние на всяка държава. Такива предстоят и следващата седмица. Проблемът стои и за нас е важно той да бъде разрешен.

Бих добавил, че това няма много общо с дискусиите около еврото, защото ако погледнете петте страни с най-висока степен на неравенство в Европейския съюз, това са Румъния, България и трите балтийски държави – т.е. две страни извън и три част от еврозоната. Това няма толкова общо с еврото, колкото с начина на функциониране на отделните държави и системите им за социална защита, въпросът със заплащането и с данъчно – осигурителната система. Говоря най-вече за въпрос как се облагат най-нискодоходните групи. Всичко това са въпроси, върху чието разрешаване трябва да се работи“.

 


ОЗК

От категорията

Очаква се днес да стане ясно какви облекчения ще предложат банките у нас при плащането на кредити

-1566501422.jpg

Управителният съвет на БНБ ще изиска от търговските банки да предложат за ...

2 апр. 2020 | 07:29

Скок! Броят на регистрираните безработни у нас само за вчера е 4777

Скок! Броят на регистрираните безработни у нас само за вчера е 4777 -1585811415.jpg

Очакванията са днес броят им да нарасне, а до края на тази седмица да бъде ...

2 апр. 2020 | 10:07

Почти 190 млн. лв. са просрочията на общините за 2019 г.

-1575889617.jpg

Общинският дълг и общинските гаранции към края на миналата година е в размер на ...

2 апр. 2020 | 13:48

Докъде стигна фармацевтичната индустрия в борбата срещу COVID-19?

-1585058024.jpg

Работи се в три направления - разработването на диагностични методи и нови ...

2 апр. 2020 | 13:34

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


antimultikulti


21 февр. 2020 | 01:08Горанов, кой си ти бе, дребен педал, дето не може да си плати наема, че да "уверяваш" когото и да било, в каквото и да било.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


BiGman1


20 февр. 2020 | 18:27Ако приемем рублата при сегашния курс 1 лев за 1000 рубли всички пенсионери ще станат милионери...ей това е позитанската мъка...как да ни направят отново милиардери...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


FuckEU


20 февр. 2020 | 21:23Всеки национален предател предпочита "сигурната" турска лира, с което да се отблагодари на южната ни съседка, че е клатила векове родата му.


koko


20 февр. 2020 | 18:08Бойко Велики ви го каза, ама вие не слушате.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Watchdog


20 февр. 2020 | 17:57Ами щом така се казва от властта и то от най високо място, значи така ще стане...Ще има забавяне, с няколко месеца... Това е добра новина....Всичко може да се случи през тези няколко месеца. Дано св. Йоан Рилски да бди над заблудените си пуйчета...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Аз


20 февр. 2020 | 20:02Дано!


венелин урумов


20 февр. 2020 | 19:53Нищо не може да се случи !!


Незабравка


20 февр. 2020 | 17:10Значи ЛЪЖЕЦА пак лъже!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


20 февр. 2020 | 16:49Непрекъснато надуй бузко счетоводителчето тегли кредити, като за последно!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ivan


20 февр. 2020 | 16:36каква е причината да ни притискат за еврозоната...парите. които ще прилапат 40 милиарда, за да имат какво да крадат евробюрократите...а и след Брекзит им липват парите на британците...Чехия, Унгария, Полша се ослушват, остават шайката продажници от България, които са готови и майките си да продадат, за да се задържат на власт...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.