Министър Петкова днес ще обяви кандидатите, подали заявка за стратегически инвеститор

Валентин Николов: И Северна Македония проявява интерес към проекта за АЕЦ "Белене"

993 | 20 авг. 2019 | 08:36

Съседите ще участват със своята електрическа компания, обяви шефът на парламентарната комисия по енергетика


Министърът на енергетиката Теменужка Петкова днес ще обяви кандидатите, подали заявления в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене". От руската корпорация „Росатом“ вчера обявиха, че са подали документи. По неофициална информация заявления има и от Корейската хидроядрена компания и от китайската CNNC.

Интерес са заявили и американската „Дженерал електрик“ и френската „Фраматом“, които могат да доставят част от техническото оборудване. Освен това българска фирма е поискала да закупи акции от бъдещата централата.

Пред БНР Валентин Николов - депутат от ГЕРБ, председател на енергийната комисия в Народното събрание, заяви:

"И Северна Македония проявява интерес към проекта за АЕЦ "Белене". Той обясни, че тя ще участва със своята електрическа компания и уточни, че проявеният интерес е за покупка на електрическа енергия - дългосрочна.

"Има заявено българско участие, би трябвало да е консорциум от фирми, което е проявило интерес да закупи и акции и дългосрочно да закупи електрическа енергия. Предполагам, че това е част от намеренията, за да могат да влязат в преговорния процес и евентуално да станат съсобственици или миноритарни акционери в проекта", добави Николов.

Според председателя на енергийната комисия в НС "Фраматом" и "Дженерал илектрик" са предложили варианти за доставка на оборудване, като експортните банки на страните (съответно Франция и САЩ - бел.ред.) да финансират това оборудване "и в последствие, след заработване на АЕЦ "Белене", то да бъде изплатено по определени схеми".

Николов обясни, че стратегическият инвеститор освен да осигури пари, трябва да структурира и проекта.

"Когато се преговаря с големи корпорации, зад които стоят техните държави и правителства, обикновено трудно се отстояват позиции. Когато е ясна рамката, можеш да се облегнеш на нея и спокойно да предоговориш останалите компоненти", каза Николов и обясни, че парламентът е създал достатъчно гаранции, "така че държавата да не влезе в едно блато".

По думите на Валентин Николов във всеки вариант на инвестиция, особено когато е голяма и дългосрочна, най-големият риск обикновено е политическият.

 


ОЗК

От категорията

Големите вериги се опъват за повече български стоки в магазините им, плашат с повишение на цените

-1586369603.jpg

Те твърдят, че 67% от асортимента в основните хранителни категории в четири от ...

8 апр. 2020 | 21:11

ЕК одобри програмата на България за гаранции от 500 млн лв. за малките и средни предприятия

-1584306416.png

Схемата има за цел да ограничи риска, свързан с отпускането на заеми на ...

8 апр. 2020 | 20:36

4 дни Велики цени в магазини ЗОРА. Намелие до 40%

4 дни Велики цени в магазини ЗОРА. Намелие до 40%-1586374068.jpg

8 апр. 2020 | 22:27

Вл. Каролев: Безспорно е, че мерките през банковата система в условията на криза ще бъдат полезни

Владимир Каролев-1573716007.png

Ефектът им ще зависи от това, колко дълго време хората няма да ходят на работа ...

8 апр. 2020 | 20:55

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Емил Станоев


20 авг. 2019 | 12:11Ето този е конкретен пример за "Калинка" Беше шев на Атомната Централа без дори да знае как се дели атома !?! А сега е нещо като експерт па енергетика нищо че нищо не разбира ..


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.