Снимка Архив БГНЕС

Трябва да укрепваме връзките с Европа, това е единственият гарант за нашата сигурност, категоричен е той

Валентин Радомирски: Инициативата "Три морета" може да предизвика ново разделение в ЕС

14090 | 20 окт. 2020 | 12:55

България не трябва да допусне да попадне в източноевропейски блок, независимо как ще бъде наречен той, който да се противопоставя на старата Европа, категоричен е дипломатът


"В момента инициативата "Три морета" може да стане една от основните причини, която да предизвика ново разделение в Европейския съюз. Трябва да бъдем изключително внимателни, тъй като това не е в полза на България".

Това каза пред БНР дипломатът Валентин Радомирски във връзка с участието вчера на президента Румен Радев в Талин в среща на върха на инициативата "Три морета", председателствана от естонския му колега Керсти Калюлайд.

По думите му България не трябва да допусне да попадне в източноевропейски блок, независимо как ще бъде наречен той, който да се противопоставя на старата Европа.

Инициативата обединява 12 държави от Източна и Централна Европа и вчера в Талин Радев прие България да бъде ротационен председател. Държавният глава предложи в "Три морета" да бъдат приети и други държави като Кипър и Гърция.

 

Радомирски припомни генезиса на инициативата "Три морета". Инициатор е Полша, която и в първата половина на ХХ век има подобна инициатива - за междуморието, на практика - санитарен кордон за сдържане на Съветска Русия. Автор на идеята тогава е маршал Йозеф Пилсудски.

 

"Полша се върна към нея веднага след събитията в Киев през 2014 г. В Украйна дойде правителство, което искаше по-голяма интеграция със Запада", припомня Радомирски.

"Трябва да укрепваме връзките с Европа, защото това е единственият засега източник на някакви гаранции за нашата сигурност", категоричен беше той.

Според него обаче има стари наслоения между държавите, които биха попречили на някакво обединение около източноевропейска ос.

"Всички изследователи твърдят, че инициативата "Три морета" има антируски и дори антикитайски характер. Тя трябва да спре евентуални помисли за връзки между старата Западна Европа и тези две държави, които се явяват основни конкуренти на САЩ сега", коментира още дипломатът. И обърна внимание, че на Германия е отказано да се присъедини към инициативата.

 

 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Вторият акъл на нашите властници

-1462343945.jpg

“Балканите са най-идеалното място за унижение” – казваше забележителният ...

23 ноем. 2020 | 10:05

Проф. д-р Симеон Янев: Притаените мигове на Георги Йорданов

Проф. д-р Симеон Янев: Притаените мигове на Георги Йорданов-1606136585.jpg

Тритомникът е огромен резервоар на документи, лични свидетелства, откровения, ...

23 ноем. 2020 | 15:11

Петко Добрев: 9 месеца правителството не изпълнява Националния план за готовност при грипна епидемия

Петко Добрев: 9 месеца правителството не изпълнява Националния план за готовност при грипна епидемия-1606150272.jpg

Ако още през месец март управляващите бяха започнали да работят съгласно ...

23 ноем. 2020 | 18:41

Георги Марков: Проектът за нова Конституция свърши добра работа на ГЕРБ. Време е да го оттеглят!

-1561186598.jpg

Разглеждането на проекта в пленарна зала не е добре за ГЕРБ. Хем няма да има ...

23 ноем. 2020 | 17:01