Валентин Вацев Снимка: БНР

Протестът е на път да се провали, прогнозира анализаторът

Валентин Вацев: Ако Борисов остане до края на септември, ще построи "Балкански поток" и ще победи

229982 | 20 авг. 2020 | 13:03

Зад завесата на общественото внимание се водят тънки, горещи и нервни преговори за това ще вземе ли българският соросианец властта, ще се добере ли до властовите прерогативи, или неговите противници ще успеят да го удържат, каза той


Един от основните проблеми пред правителството е дали то ще успее да дострои докрай тръбата, която наричат „Балкански поток“, „Български поток“, а всъщност е „Турски поток“ на българска територия. Това коментира анализаторът доц. Валентин Вацев в предаването „12+4“ на програма „Хоризонт“ по БНР.

„Ако Борисов остане до края на септември, той ще успее да дострои газопровода и ще бъде победител. За да бъде спрян, са впрегнати всички усилия.

Първото нещо, което иска Сорос, е бъде спрян строежът на газопровода. Ако съм на мястото на Русия, ще впрегна всички сили, за да помогна на Борисов да дострои газопровода. В момента големите задачи на Доналд Тръмп са далеч от спирането на руски проекти. Той има текущи проекти, които не му дават възможност да се организира за геополитически проблеми. Освен това, Доналд Тръмп не желае конфронтация с Русия. Неговият противник е Китай", коментира Вацев. 

 

"Тодор Живков по свой начин усещаше геополитическите настроения. Бойко Борисов няма този усет. Очаквам в разджуркването, което ни очаква да се появят нови "наследници" на Тодор Живков, който според мен е най-успешният ни политик на 20-и век. ГЕРБ не е партия, а държавно чиновничество, което е към края на политическия си път. Трябва ни генерално разбъркване на политическите елити. БСП трябваше да приеме, че протестите са тема номер 1, а не изборът на нов председател. Аз не мога да си представя бъдещия парламент. Там ще има много малки политически сили и ще се получи нещо като кубчето на Рубик. В момента не виждаме идеологии", каза анализаторът.

 

Вацев подчерта, че Бойко Борисов се оправя винаги в последния момент с някакъв страничен творчески ход. Той може да се опита да постигне договореност със САЩ и Русия. Тогава ще излезе успешно от водовъртежа.

 


В наши дни в България преобладава негативизмът – хората, които движат процесите, могат по-ясно да обяснят и по-конкретно могат да кажат какво не искат, отколкото какво искат.

 

Протестът е на път да се осуети и да се провали поради едновременното наличие на три основни причини, смята анализаторът.

„Първо, координационният субект на протеста се разцепи – там се разделиха на леви и десни и това е гаранция, че процесът няма да завърши успешно. В началото имаше чист морален гняв, който даваше възможност да се надяваме, че нещата ще тръгнат по бързо“, посочи той.

Според него втората причина, поради която протестът ще се провали е, че демонстрантите са били много силни с искането за оставка и „Мутри, вън!“: „Но конкретна програма зад това искане не забелязах“.

„Като цяло тези неща или успяват до 20-ия ден, или като докарат до 43 дни, това означава, че просто е изпуснат импулсът… Протестът премина във фонов режим“, отбеляза доц. Вацев.

 

"Протестът се изчерпва и се превърна във фон. Хората се разделиха на леви и на десни. Всички виждаме на улицата кои са ядрата на тези две групи. Ще бъде ли човек на Сорос премиер, или Бойко Борисов, е въпрос на избор. Аз обаче не мога да избирам между Бойко Борисов и Николай Младенов. Научен съм да не вярвам на социология в  дни на велики разбърквания. Тя играе ролята на инструмент за обществено управление. 


И подчерта, че днешното ръководство в лицето на правителството на Бойко Борисов е деморализирано и наистина е накрая на своя мандат, но това не значи, че те са напълно безпомощни.

 

„С лека изненада забелязах, че за близо седмица успяха да отклонят общественото внимание от насъщните проблеми – протеста – и да го насочат в невярна посока – нова Конституция, Велико народно събрание… А живият протест остана някак си страничен фон. Той не води до необходимите резултати, но това не означава, че правителството няма да подаде оставка", каза анализаторът.

И изрази увереност, че зад завесата на общественото внимание се водят „тънки, горещи и нервни преговори за това, кой все пак да оглави процеса – ще вземе ли българският соросианец властта, ще се добере ли до властовите прерогативи, или неговите противници ще успеят да го удържат“.

Вацев уточни, че говори за Христо Иванов: „Това са остатъците от СДС, които навремето бяха соросоидални, но не напълно и не изцяло“.

„В момента остатъците на СДС в България са просто хора на „Отворено общество“, които заедно със самия Сорос не бива да бъдат бъркани с Америка“, изтъкна анализаторът.

 

Интервюто на Петър Волгин с Валентин Вацев може да чуете ТУК

 


От категорията

Георги Гергов: Подавам ръка на Нинова в името на единството на БСП. Да вървим напред заедно!

Георги Гергов: Подавам ръка на Нинова в името на единството на БСП. Да вървим напред заедно!-1592917055.jpg

Всеки може да си прави дребни сметчици, но тук става въпрос за нещо, което е ...

25 септ. 2020 | 14:34

Виктор Орбан: „Мястото на Европа в света“, „Вирусът“ и „Обичайните заподозрени“

-1500731418.jpg

Най-голямата заплаха за националното самоопределение днес е мрежата в стил ...

25 септ. 2020 | 12:30

Вежди Рашидов – Буря в Хармония

Вежди Рашидов -1601058123.jpg

Вежди обитава друг космос – пространството на недосегаемото, което трябва да ...

25 септ. 2020 | 21:15

Най-голямата интрига на конгреса на БСП - ще овладее ли Нинова новия Национален съвет?

-1560672256.jpg

Ако мнозинство в пленума имат критици на Нинова, те като нищо ще оформят втори ...

25 септ. 2020 | 17:46