ГЕРБ - това е БКП, минус Живков, минус реалния социализъм, плюс Борисов, плюс реалния европеизъм, казва политологът

Валентин Вацев: Цветанов бе даден свидна жертва, за да векува ГЕРБ

54708 | 8 юли 2019 | 22:57

От някогашната БКП БСП наследи политическото и идеологическото, а ГЕРБ – управлението и правото да се пипа имотът с треперещи от страст пръсти.


- Проследихте ли националното събрание на ГЕРБ, г-н Вацев?
- На този конгрес явлението ГЕРБ изцяло разкри същината си – че това не е политическа партия, а съвкупност от държавните чиновници, роднините им и клиентелата. Те нямат идеологически проблеми, тъй като идеологията стои върху разликата между желаното и действителното. Затова БСП непрекъснато прави идеология, докато при ГЕРБ желаното и действителното съвпадат и всичко се свежда до един по-прост ритуал.

 

Един път годишно долният слой на българската държавно-управленска група идва да каже колко е съгласна с ръководителя си. И после се прибира. Те имат държава да управляват, нямат време да се веят по конгреси, да се шматкат! Това са хора заети с най-важния труд – управленския.

- Затова ли на форума в НДК нямаше изказвания?
- В една партия не може без изказвания, без алтернативни виждания, без емоции. Но тук както казах, не говорим за партия. Това, което видяхме е по-скоро производствено събрание – събират се, изслушат генералния директор и се връщат да изпълняват по ресорите. В една държавна машина няма място за изказвания.

- Ако нещата са толкова делови, защо лицата в залата не изразяваха оптимистична вяра в светлото бъдеще, което те градят, а някакво стъписване?
- Имаше конкретен повод и стъписването произтича от повода. От време на време трябва да се събира ръководният екип на държавата, за да присъства на сакрално жертвоприношение. А сакралното жертвоприношение не предвижда веселба, а само страх и трепет. Сакрално жертвоприношение е когато някоя свидна рожба се дава в жертва, за да могат всички останали да си мислят за това какво е животът и как тече времето. Цветанов не беше отстранен с мотивация. Единствената мотивация да бъде отстранен Цветанов е това, че е Цветанов. Тук става дума за жертва на първородна рожба.

- Затова ли не му дадоха думата?
- При всички ритуали жертвата няма думата. Ако става дума за разстрел – може, но разстрелът не е ритуал. Тук е ритуал, така навремето са давали курбан, за да се извика дъждът.

- Когато се прави молебен за дъжд или за берекет се очаква да се случи нещо светло – дъждът е нещо светло, защото ще донесе реколта. Тук кое е „светлото“ нещо?
- За да векува ГЕРБ, трябва да даде свидна жертва. Тук има много важен смислов момент, аз се учудвам как хората не го виждат. Жертвата е най-близкият човек на Първия, първородният политически син се жертва, за да се омилостивят боговете на политическия берекет. Жертвата изначално е наясно, че няма какво да каже. Този ритуал дори леко бе нарушен, защото „жертвата“ все пак каза нещо – че след изборите ще сравняваме.

- Каза го, но не в залата, а отвън пред медиите.
- Това го оправдава.

- Двайсетина души не нарушиха ли тази митологична картина, която описахте? Това са десетимата, които гласуваха против изключването на Цветанов и другите десет, които се въздържаха.
- Не, не са. Във всяка сплотена бойна църква има група лишени от причастие и група оглашени, но не призвани, т.е. има хора, които са се залепили и не са наясно. От един момент нататък в хода на ритуала свещеникът вика: „Оглашени, изидите“, което значи – вие, които сте чули (огласени сте), но още не сте покръстени, не сте приели причастието, махнете се от осветената земя, защото нямате право да участвате в литургията. Повтарям, във всяка добре сплотена църква има хора, които се показват като колебаещи се. Но за тях винаги има шанс да се оправят, ако наблюдават от удобна гледна точка жертвоприношението, защото то прочиства душите и на участниците. Върху хората се спуска една особена политическа благодат.

- Ние говорим за политическа партия, която съществува в демократична държава. Друг е контекстът, в който се развиват събитията. Тази политическа партия членува в европейско политическо семейство, в случая – ЕНП. И прави форуми без нито едно изказване! Защо не направиха поне три, от кумова срама, в случая – за пред европейските сестрински партии?
- Защото това не е партия, а управленска машина и нямат време да се занимават с конфликтуване на идеологеми. Те са дошли да чуят благовестието от своя началник, той им спуска благодатта през себе си от Горното небе. Няма какво да се говори по такива места!

- Каква е ролята на новата етична комисия в тази църковна формула, която описахте?
- Етичната комисия ще определя грешниците. Етичната комисия има две основни задачи – да формулира какво е грях и да открива този грях в отделни живи хора, които ще бъдат лишавани от благодат временно или завинаги. Тя ще посочва грешници и ще раздава справедливи присъди.

- Какви ще бъдат тези справедливи присъди, едва ли десет пъти „Отче наш“?
- Могат една година да не те допускат да влезеш в кабинета на Първия. Това е като лишаване от причастие. Може една година да не ти се иска интервю – никой да не те пита за нищо една година. А има и груба част на списъка със санкции – отнемане на имуществото с нанасяне в личния картон на „мъмрене“. В най-тежките случаи етичната комисия ще има за задача да изключи съгрешилия от партията и едва тогава той да бъде предаден на прокуратурата. Да не може да се каже, че прокуратурата е подгонила гербаджия. Прокуратурата може да преследва само бивши членове на ГЕРБ.

Виждам една аналогия – ГЕРБ, това е всъщност БКП, минус Тодор Живков, минус реалния социализъм, плюс Бойко Борисов, плюс реалния европеизъм.

Партия ГЕРБ е задгробният живот на БКП. Първият в една партия винаги е оргсекретарят. В БКП това беше Борис Велчев, отсвириха го. После беше Александър Лилов. Точно той да стане изцяло „първи втори“, защото „вторият“ има степени, и него го отсвириха. Това е ритуалната разправа с „втория“, която ГЕРБ са наследили от БКП.

- Сравнявате ГЕРБ с БКП, но кой конгрес на БКП е бил с продължителност един час? Там имаше изказвания, макар и подготвени.
- На конгресите на БКП имаше три доклада. Първо, доклад за състоянието на нещата. Винаги го четеше Първия. След това Вторият, или идеолога, чете за бъдеще време, а Третият по линия на комисията по резолюцията чете разгърната резолюция, към която да се прибавят съществени бележки и уточнения, направени от специално подготвени хора със специално написани уточнения. Това също е ритуал, но по-сложен. ГЕРБ няма нужда от чак такава сложност.

А и ГЕРБ не е БКП, а задгробният й живот.

 

Ако Тодор Живков се беше сетил да освободи поста и да сложи някой от охраната там, БКП щеше да се развие до днешното състояние на ГЕРБ – мълчаливо, високомотивирано и дисциплинирано мнозинство, което е съгласно, като изразява съгласието си с апаратен блясък в очите.

 

В очите им се чете съгласие и решимост за упражняване на властта по същия начин. На такива мероприятия говори само Първия, който е богоизбран и боговдъхновен.

- Говорейки, че ГЕРБ е задгробният живот на БКП, не оневинявате ли БСП, партията, която наследи БКП?
- БСП е политическият колизеум, който остана след неуспешният опит БКП да живее както трябва, а не както може. БСП пое от БКП умиращата политическа функция. БСП е политически организъм с идеологически ангажименти. Но едновременно с това се вижда как това е една горда останка от мечти – ние мечтаем едно нещо, а на практика се получава друго нещо. Нещо като София Лорен на 94 години.

 

От някогашната БКП БСП наследи политическото и идеологическото, а ГЕРБ – управлението и правото да се пипа имотът с треперещи от страст пръсти.

- И колко време може да продължи този задгробен живот на БКП, който всъщност е ГЕРБ?
- Докато геополитически фактори от Изток или от Запад не решат, че шоуто трябва да приключи. Тук ще обърна внимание, че онзи ден Борисов „настъпи противопехотна мина“, която се характеризира с това, че ти откъсва краката докато мигнеш. Тъй като Борисов се приема вече за виден европейски политик от равнището на Аденауер, Митеран, Кол, Меркел, Макрон, той се чувства длъжен и в ролята си да се изказва по разни философско-политико-метафизични въпроси – какво е Косово. И дори има правото да предлага ускорени и опростени решения, тъй като е човек талантлив в управлението. Размениха си ядни реплики София и Белград, след което и двете страни се обясниха взаимно в любов. Така можеше да се изчерпа случаят, ако Великата северна мечка не беше въоръжена с микроскоп, с който разглежда положението на Балканите. А Великата северна мечка днес инвестира цялата си любов и благодат в Сърбия, може би от чувство за вина.

- България обаче не принадлежи към геополитическия отбор на Великата северна мечка, а на друг и май на него уповава Цветанов. Той каза, че ще се занимава с евроатлантическа дейност.
- Цветанов е човек, който ходи на молитвени закуски, макар че аз, ако можех, бих му попречил. Защото на тези молитвени закуски човек къса връзката с реалността и започва да прави глупости. Но Цветанов говори от позицията на човек, зад гърба на когото има богати пластове евроатлантизъм, намеква за Видовден, който няма как да не се случи. Това е намекване, че животът не е спрял, а ще продължи. Засега обаче животът върви по бойкоборисовски, а не по цветановски.

 

Но подчертавам, че изказването на Цветанов е пред журналисти, не пред партийни другари вътре в залата. Пред журналистите човек може да излее и душата и, ако му е наболяло. При това той казва тези неща след ритуала. Но от друга страна никой не се занимава със светоусещането на Свидната жертва. Свидната жертва е субективно положена и обективно приета, благодатта е осигурена. А вече в ново качество Свидната жертва има право да се оборудва с лаборатория, фондация или комисия.


От категорията

Александър Симов: Националният съвет на БСП не е Камара на лордовете. Защо е тази истерия?

Къде е драмата в това, че "знакови" лица не били в НС, пита депутатът -1593703161.jpg

Делегатите не избраха една групичка от хора и изведнъж всички органи на БСП се ...

29 септ. 2020 | 13:25

Кеворк Кеворкян: Сватовници на неприличието

-1477587010.jpg

Друг сватовник – Христо Иванов. Няма бивш министър на Б.Б., да го знаете – ...

28 септ. 2020 | 15:12

Огнян Минчев: Трябва да се преосмисли мястото на институцията "президент" в политическата ни система

-1546070674.jpg

Ако се променя статута на българския президент, той трябва да остане ...

30 септ. 2020 | 00:04

Проф. Владимир Чуков: Нагорни Карабах е част от големия пъзел, в който Турция и Русия са в конфликт

Проф. Владимир Чуков-1544595695.png

"Може да се стигне до някакво замразяване на конфликта, до някакво ...

29 септ. 2020 | 21:33