Докога ще се търпи в управлението този стил?

Борисов помни ли думите на Симеонов: Имаме за министър-председател човек с доста лабилна психика?

14228 | 24 окт. 2018 | 15:35

Често вицепремиерът „реже“ шефа си в кабинета така, както опозицията не го прави. Лидерът на НФСБ няма да се промени. Изцепките просто са неговият стил


Някой спомня ли си вицепремиер да е упреквал своя министър-председател в „едноличен стил на управление“, така, както го направи в началото на септември Валери Симеонов?

Да е наричал решенията на правителството, в което участва „популистки“, а кадрите, които назначава - "калинки"? Въобще, системно да е критикувал пред медиите кадровата му политика?

 

Всичко това са червени линии, с които политиците обикновено се съобразяват.

Валери Симеонов прегази тези червени линии. А изказването му за майките на деца с увреждания просто бе върхът на самозабравянето и цинизма.

Бегъл поглед върху предишни изяви на лидера на НФСБ е достатъчен, за да се направи прогноза, че изцепките му няма да спрат. Просто това е неговият стил.

 

Може само да се изрази съчувствие на премиера Борисов, принуден да търпи за коалиционен партньор човек, който преди да му стане съюзник в прав текст е казал по негов адрес, че е човек с лабилна психика.

 

А именно: На 2 декември 2016 г. Симеонов коментира остро решението на Бойко Борисов да се отиде към предсрочни избори за парламент заради загубата на ГЕРБ на президентския вот. Ето какво казва той тогава:

Имаме за министър-председател и лидер на най-голямата партия човек с доста лабилна психика. Това е моето мнение и то почива върху факти!

За мен би било много интересно ГЕРБ да обяснят защо отказват мандата. Те ще кажат, че нямат стабилно мнозинство в Народното събрание, но в Народното събрание в момента има мнозинство от 130-140 души. Коалиция „Обединени патриоти” има 33 депутати, ГЕРБ има – 84 депутати, 13 депутати от Реформаторския блок също подкрепят правителството.

ГЕРБ в момента и лично премиерът руши стабилността, с която България се гордееше в продължение на две години!“

 

На 20 септември 2017 г., едва минали сто дни от началото на кабинета (съставен е на 4 май), Симеонов заявява:

 

„Напоследък нямаме диалог с Бойко Борисов и коалиционните партньори!“

 

Изказването на вицепремиера е по повод рокади в министерството на строителството, които предизвикват напрежение в управляващата коалиция. Вече никой не помни как Симеонов обявява във Фейсбук, че ще уволняват шефа на ДНСК (строителният контрол) Милка Гечева.

Този, който се извини за ситуацията бе премиерът. Борисов каза, че дължи извинение на Симеонов (!), защото упрекът се стоварил върху него – че съобщава в профила си за уволнение на човек. В същото време новината била оповестена на Симеонов преди това от регионалния министър Нанков още в Министерския съвет.

 

„Аз му дължа извинение за това, че министър Нанков, след като му е казал, че ще бъде сменена, не е излязъл да го каже публично“, изрече тогава Борисов. И обобщи ситуацията пред медиите: „Така че ни е много спокойно, добре във всяка една тема. За мен няма търкания и недоразумения!“

Защото и тогава, през септември 2017 г., медиите питат Борисов за отношенията в малката управляваща коалиция. А по-точно, дали е вярно, че има напрежение между двамата вицепремиери Красимир Каракачанов и Валери Симеонов. „Аз не се бъркам в чужди партии и чужди семейства“, казва тогава Борисов. Сигурно още не подозира, че ще му се налага често да повтаря тази фраза.

 

Те (б.р. - Каракачанов и Симеонов) си се шегуват така помежду си, че в първия момент винаги мога да остана с впечатление, че се карат. Но после, като започнат да се смеят… и беше нужно време, за да им свикна на табиета“, обяснява отношенията между заместниците си Бойко Борисов.

 

Още преди скандалът да е утихнал, избухва нов.

На 20 ноември 2017 г. Симеонов казва ни повече, ни по-малко следното:

„Борисов се държи като самовластен властелин!“

 

Поводът за изказването на вицепремиера е оставката на председателя на парламента Димитър Главчев. Премиерът и лидер на ГЕРБ я поиска, защото Главчев изгони лидера на БСП Корнелия Нинова от пленарната зала, в отговор на което левицата се закани да не стъпва там. А предстоеше важна визита от Брюксел в навечерието на нашето европредседателство. Опасността шефът на Европейския парламент Антонио Таяни да говори пред празна зала бе реална. Борисов схвана тънкостта на момента и поиска Главчев да се оттегли. Валери Симеонов очевидно не я схвана и затова реагира бурно.

 

„Той (Бойко Борисов, б.р.) продължава да се държи в политиката като самовластен, като властелин, като едноличен лидер. За пореден път той забравя, че по стечение на обстоятелствата на политическата логика в момента е министър-председател на коалиционно правителство и в парламента има коалиция от две политически сили. Изключително некоректно е аз да научавам от медиите за поредното освобождаване на човек, и то на председател на Народното събрание”, изригна вицепремиерът.

 

После утихна, но не за дълго.

 

„Не искам да го виждам!“, заяви той за шефа си в правителството на 14 декември 2017 г. Борисов го бил изработил. Поводът бе вторият лифт на Банско.

 

Втори лифт няма да има поради несъгласие на Бойко Методиев Борисов. Сега аз сядам и мисля до 28 декември, когато ще има заседание на Министерския съвет. Много възлова дата, много важна дата. Много варианти има. Всичко е възможно да стане, Какъв е смисълът от едно управление? Да не мислите, че аз съм от тези, дето слушкат и папкат и искат да си начешат егото!? Дошъл съм в политиката да свърша нещо. И като не мога да го свърша, възниква екзистенциалният въпрос - какво правиш, г-н Симеонов, в политиката, след като ти връзват ръцете? Не искам да го виждам (Борисов - б. р.) след това изработване, което направи!“, каза Симеонов.

 

През юни вицепремиерът изрази бурното си несъгласие с оставката, поискана от Борисов, на зам.-министърът на социалната политика Росица Димитрова. Поводът бе скъпият самолетен билет, с който пътува до Ню Йорк.

Тя е в моя ресор, това не е съгласувано с мен. Категорично заявявам, че тя е един добър професионалист. В държавната администрация се създават много трудно професионалисти, за да бъдат толкова лесно харчени. И то за абсолютно безумни обвинения – че е пътувала с бизнес класа в самолет“, каза Симеонов. И тъй като действията се развиваха на фона на започналите вече протести на майките на деца с увреждания, шокирани от високата цена, Симеонов изтърси: „На майките не им е работа колко струва самолетният билет на зам.-министърката!

 

И така до 2 септември, когато партията на Симеонов – НФСБ, изрази в специална декларация несъгласието си от решението на Борисов да поиска три министерски оставки заради ужасната катастрофа край Своге. Хората на Симеонов измислиха специална дума - „оставчен“. „Изграденият в системата на труда и социалната политика кадър Бисер Петков бе следващият „оставчен” от министър-председателя в стремежа му да потуши поредния агресивен протест пред НС“, се казва в документа. Който започва бойко: „НФСБ е против едноличния стил на управление на Борисов по отношение на кадрите, който не е съгласуван с коалиционите партньори и който е в противоречие с т. 6 от Коалиционното споразумение.

 

Трескавата смяна на ръководни кадри ликвидира държавността и нанася тежък удар върху възможността за изпълнение на коалиционната програма. Нелогичната смяна на министри, заместник-министри и държавни служители създава професионален дефицит и бойкотира изпълнението на програмата.

В същия докумен се казва и, че във властта се назначават "калинки".

 

Ето как:

"Еднолично провежданата кадрова политика на отстраняване на отговорни професионалисти без аргументи и по причини, несвързани с тяхната работа, създават чувството на несигурност и страх сред техните колеги в МС и в държавната администрация като цяло. Това предопределя назначаване на страхливи и изпълнителни „калинки”.

 

Някой очаква ли Валери Симеонов да се промени? Например, да престане да казва „това е моето мнение“ с тон на човек, който държи всички да го приемат такъв, какъвто е. И който явно смята липсата на добри маниери (някой биха казали – на възпитание) за честност и откритост.

 


От категорията

Кирил Петков обобщава: Разговорите до този момент са мегаконструктивни (ВИДЕО)

-1637480406.png

Дискусията води съпредседателят на "Продължаваме промяната"

26 ноем. 2021 | 15:53

Кирил Петков и Асен Василев по тайна доба на крака при Корнелия Нинова

Кирил Петков и Асен Василев по тайна доба на крака при Нинова-1637912037.jpg

Малко сред 23 часа харвардците паркират колата си пред главния вход на ...

26 ноем. 2021 | 09:30

Искра Михайлова: България няма да се радва на парите от бюджета на ЕС през 2022 година

-1634492680.jpg

Не са договорени оперативните програми, Планът за възстановяване все още не е ...

26 ноем. 2021 | 22:06

Шофьорите на изгорелия автобус не са били служители на „Беса Транс“, единият бил с изтекла книжка

-1637670888.jpg

Според публикуваното в медиите единият от шофьорите е Кадрим Мемеди, той е на ...

26 ноем. 2021 | 22:05