Валери Запрянов Снимка: БГНЕС

За българина политиците имат само малки имена, подобно на фолк изпълнители, смята той

Валери Запрянов: Рашков се изявява като герой от съветски самиздат. Липсват му само тужурка и наган

7921 | 9 юли 2021 | 12:02

"Най-големият риск е следващото правителство да управлява без парламент. Все пак България не е Белгия и подобен експеримент едва ли ще ни направи повече европейци. Не ми се мисли какви демони може да събуди", коментира журналистът


За българина политиците имат само малки имена, подобно на фолк изпълнители. Фабриката за обещания работи на пълни обороти, но само фокусник може да увеличи производителността и БВП.

Световната пандемия внесе значителни ограничения за митингуващата политика. Оказа се, че кампания може да се прави и без появата на политически лидер. В това отношение имаме световен принос.

В момента ставаме свидетели на конфузни конфликти между изпълнителна и съдебна власт. Министър Бойко Рашков се изявява като герой от съветски самиздат. Липсват му само тужурка и наган.

Това заяви в интервю за БГНЕС журналистът Валери Запрянов.

Агенция БГНЕС публикува пълния текст на интервюто.

БГНЕС: Защо хората гласуват без да са запознати с програмите на партиите?

Валери Запрянов: Мнозина от тях никога не са виждали подобен документ. Изборът им е персонално фамилярен. Какви ти програми, дори имената на партиите не са от значение – дали се казват „Черешка”, „Ягодка” или „Репичка”. За тях политиците имат само малки имена, подобно на фолк изпълнителите. Те гласуват за Слави, за Бойко, Корнелия и т.н., с упоритата надежда, че най-после ще се появи юнакът, който ще оправи живота им. Сиреч – ще им направи минималните заплати по хиляда лева, ще им „даде” ( това е най-обичаният глагол) двойна пенсия и ще върне децата им от чужбина. Въпросът е да го уцелят и ударят джакпота! Когато чакаш да бъдеш излъган, няма как да не бъдеш излъган. Някой чул, друг видял, ама не разбрал, трети казал. Фабриката за обещания работи с пълна пара. В началото на седмицата и Нинова се включи, като авторитетно заяви, че преди преминаването към евро доходите на хората трябва да се увеличат „шоково”! Демек – с много! В ушите на тези избиратели това шоковото увеличение знаете ли как ще кънти. За тях няма значение, че само фокусник може шоково да увеличи производителността на труда и брутният продукт. Като преди това разреже Борисов на две и после го сглоби.

БГНЕС: Възможно ли е възстановяването на истинските политически предизборни битки?

Валери Запрянов: Зависи какво разбираме под истински. В началото на промените, когато нашите площади кънтяха от лозунги и омраза, когато плакатите оцеляваха за не повече от час, попаднах във Финландия. Ако не ми бяха казали, нямаше да разбера, че само след седмица ще има парламентарни избори. Скука. Телевизионни дебати с културен тон и временни табла за политическа агитация, които партиите още в първия следизборен ден щяха да приберат. А при нас имаше битки в истинския смисъл на думата. От тогава съм привърженик на скуката. Световната пандемия внесе значителни ограничения за митингуващата политика. Оказа се, че избори могат да се правят без запалянковски скандирания, без милиони за реклама, без любими изпълнители на вехти песни. Може дори без нито една поява на лидера на основната партия, която претендира да управлява страната! В това отношение имаме световен принос.

БГНЕС: Свидетели сме как министри заклеймяват опонентите си и ги заплашват със затвор. Има ли преплитане на изпълнителна и съдебна власт?

Валери Запрянов: Имало е преплитания и ще има преплитания. Когато една партия се окопае за по-дълго във властта, се появява меракът да кадрува и в останалите власти. Стига да има възможност, го прави. Но такива конфузни конфликти между изпълнителна и съдебна власт не бях виждал. Министър, който ляга и става със споменаване на харвардската си диплома, да си позволи от екрана на национална телевизия да размахва пръст на съдия, който се е позовал на действащ закон, говори за балканска политическа култура. За министър Рашков, който се изживява като герой от съветски самиздат, какво да коментирам. Трябва му само тужурка и наган, за да стане образът му съвсем убедителен. В интерес на истината винаги съм смятал, че е добър юрист. Причината да се заклеймяват хора, без да се посочват доказателства, явно не опира до професионална недостатъчност, а до превъзбуда, породена от други чувства. Всяка нова власт търси скелети в гардеробите на предишната. Това е нормално, дори задължително! Но служебните правителства имат ограничен времеви лимит и трудно могат да докажат по определения законен път дали нарушенията, които установяват, действително са престъпления. Ясно е, че съобщенията за разкритията ще се отразят на резултатите от вота много повече, отколкото най-изпипаните политически мероприятия. Ясно е, че отговор, какво от тях е истина и какво не, ще разберем много по-късно. Както и е ясно, че това е целта на занятието. Казано по армейски.

БГНЕС: Тройната коалиция ли сложи началото на унищожаването на свободното слово? Модел, който се изврати през последните десет години?

Валери Запрянов: Истината е, че по време на управлението на НДСВ журналистиката се чувстваше най-свободна. Това съвпадна с влизането ни в НАТО, с очакванията за приемането ни в ЕС. Икономиката се развиваше, имаше инвеститорски интерес, медиите се радваха на много реклама и високи тиражи, навлязоха световни марки списания, имаше издания за всеки вкус. По време на тройната коалиция дойде световната икономическа криза и помете рекламите, ограничи приходите и направи медиите зависими от парите за предприсъединителните фондове и останалите европейски програми. А те зависят от правителствата. Ако издателят има друг бизнес – добре, но ако няма, трябва да целува ръцете на властта. И започна окопната журналистика – медиите, подкрепящи властта, срещу медиите, неподкрепящи властта. И обратното. Е, подобен модел видяхме и по време на управлението на Тръмп. Рупърт Мърдок срещу Тед Търнър и т.н.

БГНЕС: Кой е най-големият риск за следващото управление и колко ще продължи то?

Валери Запрянов: Най-големият риск е следващото правителство да управлява без парламент. Но както слушам от някои изказвания, този вариант е отдавна обсъждан и даже приемлив. Съгласен съм, че не може да има правителство на всяка цена, но не ми се пресмята цената на избори без край. В случая дори не става дума за пари, а за политическата стабилност на държавата. Все пак България не е Белгия и подобен експеримент едва ли ще ни направи повече европейци. Не ми се мисли какви демони може да събуди.

 


От категорията

Всеки ден е скъп и незаменим

Владимир Костов: България търси ли своя независима национална политика?

-1618210330.jpg

Никой не напомни за редуването на десетилетия на ограничаване до фактически ...

23 септ. 2021 | 08:31

Проф. Дюлгерова: "Продължаваме промяната” ще понесат щети заради двойното гражданство на Петков

-1454432923.jpg

В историята ни има две самостоятелни събития, които бележат пътя на ...

22 септ. 2021 | 17:55

Огнян Минчев: Само Радев е на предизборния терен за президент. Това е болна ситуация

-1546070674.jpg

Напоследък го спрягат за "американски човек". Не си представям какви ...

23 септ. 2021 | 16:39

Проф. Ивайло Христов, УНСС: Учебниците по история ще нарекат днешните събития у нас разруха

Проф. Ивайло Христов, УНСС: Учебниците по история ще нарекат днешните събития у нас разруха-1632398269.png

Актът на независимостта не идва случайно, той е закономерен и подготвен, ...

23 септ. 2021 | 14:57