Съветът на Европа настоява да приемем и Истанбулската конвенция и ни размахва пръст за упорството

Валерия Велева: А кой ще разследва "независимия разследващ" главния прокурор?

14472 | 7 дек. 2019 | 13:18

Не е ясно и кой и какво гарантира независимостта на Независимия, с какво тя се различава от независимостта по презумция на Главния?


На извънредно заседание в събота, предавано за първи път на живо по телевизията, правителството на Бойко Борисов прие да създаде нова фигура в Наказателно-процесуалния кодекс - "независим прокурор", който да разследва сигнали и данни за извършено престъпление от главния прокурор, без да му докладва на нито един етап от разследването.

 

ПОЯСНЕНИЕТО

 

Създава се и абсолютно нова длъжност в Закона за съдебната власт - това е прокурор, оглавяващ Инспектората на прокуратурата, който до момента се назначаваше от главния прокурор и беше пряко подчинен на зам.-главния прокурор. Сега вече този прокурор ще се избира с мнозинство 2/3 от прокурорската колегия на ВСС, ще бъде "абсолютно независим" и няма да се отчита нито на зам.-главния прокурор, нито на главния прокурор тогава, когато водят разследвания срещу зам.-главните прокурори или срещу главния прокурор. 

 

Това беше обявено лично от премиера с мотива, че решението на Министерския съвет е в отговор на желанието му да се съобрази с препоръките на Съвета на Европа и на Венецианската комисия, които настояват за въвеждане на контрол върху действията на главния проокурор.

 

"Комитетът на министрите на Съвета на Европа призовава "властите да изготвят незабавно нови законодателни предложения, гарантиращи независимостта и ефективността на разследването спрямо главния прокурор или, в случай че се установят непреодолими конституционни пречки, да предложат необходимите изменения в Конституцията", се казва в разпространено вчера становище от СЕ, което явно е стреснало властта в България и тя приема мерки на пожар.

 

Оказва се, че това е едно от условията на Европейската комисия да отпадне мониторингът над България. "Koгaтo ce oбcъждaше мoнитopингoвия мexaнизъм зa Бългapия, изпpaтиx eднo пиcмo дo пpeдceдaтeля нa Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия (EK), c ĸoeтo иcĸax yĸaзaния дa чyeм ĸaĸвo тpябвa дa нaпpaви Бългapия, зa дa oтпaднe мexaнизмът. Πpeпopъĸaтa бeшe дa ce oбъpнeм c пpoмeнитe и пpeдлoжeниятa, ĸoитo имaмe ĸъм Beнeциaнcĸaтa ĸoмиcия…", разказа днес Борисов за рекета, на който е подложен отвън.

 

САМО ЧЕ

 

Съветът на Европа настоява да приемем и Истанбулската конвенция и ни размахва пръст за упорството и сощи ни отправя заплахи.

Сега ни призовава да променим Конституцията заради "независим" контрол върху главния прокурор.

 

За отбелязване е,  че становищата и на Съвета на Европа, и на Венецианската комисия, не са задължителни, а препоръчителни. 

 

Правителството обаче бърза, сякаш гонено от някакъв страх, да се съобрази с препоръките, въвеждайки институция на "независим разследващ главния прокурор", който ще се избира от същия ВСС, който избира и главния прокурор.  

 

Не знам дали съзнава, но кабинетът въвежда Втори Главен прокурор, с който Тримата големи в съдебната ни система стават Четирима.

Това е извънредно положение в българското законодателство.

 

СБЛЪСЪК С КОНСТИТУЦИЯТА 

 

Чл. 126,  ал (2)  от Конституцията казва:  Главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори.

 

В нея не е упоменато, че има фигура на „независим прокурор” , който да разследва главния.

 

Правителството намира някаква вратичка в НПК и промушва по странен начин идеята "абсолютно независим" прокурор. Да оставим настрана абсурдността на определението "абсолютно независим", което едва ли би имало покритие с реалността - къде в България ще се намери "независим" човек,  още повече в съдебната систеема!?!

Кой е този ангел, неоткрит досега, който ще въведе върховен ред в съдебната система?

Кой ще го предлага, по какви критерии, кой има право да се кандидатира за този пост, по каква процедура, с каква програма?

 

С новото решение на Министерски съвет „независимият прокуроор” ще  оглавява Инспектората на прокуратурата и ще се избира с 2/3 от гласовете на ВСС. Ами по същия начин бе избран и новият главен прокурор. Но по Конституция Главният встъпва в длъжност с указ на държавния глава. А Независимият, който ще трябва да  разследва Главния, остава на по ниско йерархическо ниво -  само с печата от ВСС. 

 

ВЪПРОСИТЕ

 

В решението на МС не се дава отговор на въпроса - а кой ще разследва "независимия разследващ прокурор", ако той също попадне под ударите на закона? И Борисов, и министрите му бягат от този въпрос.

От така подредените от тях нови йерархически зависимости, ако Независимият сгафи, ще трябва да се разследва от Главния. Няма кой друг. Тогава се влиза в някакъв омагьосан кръг. Двамата най-висши прокурори ще се разследват едни друг. Странен абсурд!

 

Не е ясно и кой и какво гарантира независимостта на  Независимия, с какво тя се различава от независимостта по презумция на Главния?

 

Според правосъдния министър Данаил Кирилов "Гapaнциитe зa нeзaвиcимocт ca в тoвa, чe cтpaжът нaд Глaвния щe бъдe избиpaн пo oтдeлнa пpoцeдypa oт Πpoĸypopcĸaтa ĸoлeгия нa BCC c 2/3 мнoзинcтвo и мaндaт oт  7 г." B тaзи ĸoлeгия обаче влизa и Глaвният пpoĸypop и тoй, явнo, cъщo щe избиpa cвoя „Нeзaвиcим“ oбвинитeл. Значи Независимият ще е подчинен още с избора си на Главния. Пак абсурд!

 

 ГЛАВАТА НА ИНСПЕКТОРАТА 

 

Чл. 132/ а  на Конституцията  казва: Към Висшия съдебен съвет се създава Инспекторат, който се състои от главен инспектор и десет инспектори. (2) Главният инспектор се избира от Народното събрание с мнозинство две трети от народните представители за срок от пет години. (3) Инспекторите се избират от Народното събрание за срок от четири години по реда на ал. 2.

 

И пак въпрос:  След като главният инспектор на ВСС е избиран от парламента с мнозиинство от 2/3, а "независимият" прокурор  - с 2/3 от ВСС, той на кого ще се подчинява? На ВСС. Който пък е избрал главния прокурор. И пак се оказваме в задънена улица.

 

Всичко това трябва да влезе в парламента. Борисов очаква, че днешните решения на Министерски съвет ще минат с гласовете на управляващите ГЕРБ и ОП. Но няма да е кротко и лесно.

Защото приетите днес решения на МС ще се отворят конституционен дебат, за който никой в парламента и в обществото не е готов. Няма съгласие. Няма визия. Няма дори идея как да се съберат единомишленици около някаква теза.

 

Неяснотата около избора и функциите на Независимия ще отвори отново кутията на Пандора.

 

Освен това с предложените промени не се елиминира политизирането на съдебната система, вкарването на партиен елемент във вътрешните взаимоотношения на нейните най-висши представители, на каквито сме свидетели днес.  

 

И най-важното - съмнително е, че тази нова съдебно-правна-законодателна главоблъсканица, която ще тропне на банките на депутатите, ще повиши доверието в съдебната система, от което държавата и гражданите имат крещяща нужда.

 

Бързането от страх не води до качествени резултати. А пък липсата на диалог в обществото е предпоставка за нов провал.

 


От категорията

Валерия Велева: БОРИСОВРАДЕВСПРЕТЕСЕ !

-1448546816.jpg

Хората седят затворени по домовете си, стискат зъби с пламнали от проблеми и ...

8 апр. 2020 | 01:53

Проф. Петър-Емил Митев: Ген. Мутафчийски показва лидерски качества - решения, харизма, резултати

-1479297140.jpg

Мястото на нашата страна е в Европейския съюз, а мястото на самия ЕС не е ...

5 апр. 2020 | 14:40

Тагесшпигел: Битката срещу Тръмп може да започне. Ще участват ли американските леви?

Джо Байдън и Доналд Тръмп-1586437367.png

„Готови ли сте за американска революция?“, питаше Бърни Сандърс и докарваше до ...

9 апр. 2020 | 16:02

Първият излекуван медик в Пловдив каза страшната истина за тежката форма на COVID-19

Снимка: Марица-1586435096.jpg

Няма човек, който да не се уплаши от тази болест, особено след като вижда по ...

9 апр. 2020 | 15:14

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Енчев Илия


10 дек. 2019 | 10:41"Българският нов жизнен формат" ( Автор Енчев, Илия ) http: www.spiralata.net biblioteka "За пълното си щастие Човек трябва да има Славно отечество" Симонид Кeоский 5век преди Христа "A за да бъде и православния Българин напълно щастлив, Трябва да знаe следва, историческото си предназначение!" Енчев, Илия 20век след Христа


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Енчев Илия


10 дек. 2019 | 10:40СТОП на Българското участие в членство с колониалисти в Евро Конгломерата! Евро конгломерата, крадейки суверенитета на изгубилите се сред Горби анархииятя марионет държави, вмъкна в членството колониалиста БритДауния която е откраднала жизнената територия на цял Един Народ оставяйки го без Родина, дeмек ократично? Става дума за Народа на Островите Чагос. Подробности ще намерите в Документалното филмче; ("Stealing a Nation", A Special Documentary Report by John Pilger) https: www.youtube.com watch?v Nz9UFhPD4Pc С Уважение, Енчев T. F. : 81 (424) 62 4808 "Българският нов жизнен формат" ( Автор Енчев, Илия ) http: www.spiralata.net biblioteka "За пълното си щастие Човек трябва да има Славно отечество" Симонид Кeоский 5век преди Христа "A за да бъде и православния Българин напълно щастлив, Трябва да знаe следва, исто


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Енчев Илия


10 дек. 2019 | 10:38Докато България не върне Евро украденият си суверенитет, никакви правилни съдебни решения от такъв род не може да вземе! Прогресивната Българска общественост отдавна знае че, цялата прокуратура в родината на Дякона, Ботева и Вапцарова, с влизането ни кат марионетка в евро конгломерата, е изцяло под хегемониятя на ЕВРО ГЕЙската МАСОНЩИНА! НЕ може и няма да има демокрация и истински съюз , в условиа на Санкции, Рестрикции, Ултиматуми и Заплахи, сред държави членки с колониалисти , и с потъпкан и Евро откраднат СУВЕРЕНИТЕТ! СТОП на Българското участие в членство с колониалисти в Евро Конгломерата! Евро конгломерата, крадейки суверенитета на изгубилите се сред Горби анархииятя марионет държави, вмъкна в членството колониалиста БритДауния която е откраднала жизнената територия на цял Един Народ оставяйки го без Родина, дeмек ократично? Става дума за Народа на Островите Чагос. Подробности ще намерите в Документалното филмче; ("Stealing a N


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Тодор Ботев


10 дек. 2019 | 09:58Значи "независимия" (защото от него нищо няма да зависи) прокурор, ще дреме, чеше кайсиите си и люпи семки, докато чЕка зависимия главен прокурор да сбърка някога стъпките за да го "разследва" и това 7 години?! А заплатата му, плащана от нас баламурниците ще се трупа в сметката му.......


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


FuckEU


10 дек. 2019 | 00:40Сблъсъци с конституцията гледаме вече 30 г. Освен това България се отказа от независимостта си с влизането в нату и мюсюлманоджендърският халифат. Кроманьонците вече притежават повече земя в България от българите, така че въобще за какво говорим? Българинът е под РОБСТВО, а задачата му е да слугува и храни престъпници и цигани, докато се извърши подмяната на етническия състав.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Енчев Илия


10 дек. 2019 | 10:48Правилното название на ЕС ЕU то е; Недообмислен Евро ГЕЙ ски конгломерат на концептуален Ш ??НГ ??НО МА$ОНСКИ КОНСТРУКТИВИЗЪМ, т. е. сбирщина от КРА£СТВА, ЦАРСТВА, Р ??ПУБЛИКИ, МОНАРХИИ, Т ??О МОНАРХИИ и забележете, В Ч£ЕНСТВО с КО£ОНИА£И$ТИ! Народите зашлевиха прозвището "Четвъртия Райх", на този Нео Нацистски псевдо съюз. КО£ОНИА£И$ТА ?? 1, островна БритДауния ! БритДауния краде островите ЧАГОС в Индийски океан, и за да скрие Престъплението си, ги дава с таен договор под наем на НАТО. Същият този БритДаунски ??ГЕЙ ропейски колонизатор ?? в съглашение с ??Чичо $АМ ??, другият Милитарист НАТО, създават Най Голямата Военна база за унищожение в Света, построена върху ??Открадната територия ??; Това е базата с прозвището на смъртта ??Диего Гарсия ??. А псевдо православният ни синод, затворил очите и на бога пред факта че и неговата килимявка членува в Евро Гей Конгломерата с колониалисти, продължава бизнеса си "правосла


Енчев Илия


9 дек. 2019 | 12:50Прогресивната Българска общественост отдавна знае че, цялата прокуратура в родината на Дякона, Ботева и Вапцарова, С влизането ни кат марионетка в евро конгломерата, е изцяло под хегемониятя на ЕВРО ГЕЙската МАСОНЩИНА! Евро конгломерата, крадейки суверенитета на изгубилите се сред Горби анархииятя марионет държави, вмъкна в членството колониалиста БритДауния която е откраднала жизнената територия на цял Един Народ оставяйки го без Родина, дeмек ократично? Става дума за Народа на Островите Чагос. БРИТ ДАУНСКИТЕ КОЛОНИАЛИСТИ Но: #1 в 21ви В К, НЯМАЛИ НАЙ НАКРАЯ , ДА ПОТВЪРДЯТ МИЛИТАРИСТИЧ СКИЯТ СИ КОЛОНИАЛЕН ГЕНОЦИД НА ОСТРОВИТЕ ЧАГОС?? За да скрият престъплението си, Колониалистите Брит Даунци дават откраднатия остров под наем на НАТО от 1970г., а народа го изселват в ИЗГНАНИЕ до сега. Подробности ще намерите в Документалното филмче; ( Stealing a Nation , A Special Documentary Report by John Pilger.) https: www.youtube.com watch?v PjNfXK


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Енчев Илия


9 дек. 2019 | 12:42Г ца Велева,Валерия, Моля не задавайте глупави въпроси!! Прогресивната Българска общественост отдавна знае че, цялата прокуратура в родината на Дякона, Ботева и Вапцарова, С влизането ни кат марионетка в евро конгломерата, е изцяло под хегемониятя на ЕВРО ГЕЙската МАСОНЩИНА! Евро конгломерата, крадейки суверенитета на изгубилите се сред Горби анархииятя марионет държави, вмъкна в членството колониалиста БритДауния която е откраднала жизнената територия на цял Един Народ оставяйки го без Родина, дeмек ократично? Става дума за Народа на Островите Чагос. БРИТ ДАУНСКИТЕ КОЛОНИАЛИСТИ Но: #1 в 21ви В К, НЯМАЛИ НАЙ НАКРАЯ , ДА ПОТВЪРДЯТ МИЛИТАРИСТИЧ СКИЯТ СИ КОЛОНИАЛЕН ГЕНОЦИД НА ОСТРОВИТЕ ЧАГОС?? За да скрият престъплението си, Колониалистите Брит Даунци дават откраднатия остров под наем на НАТО от 1970г., а народа го изселват в ИЗГНАНИЕ до сега. Подробности ще намерите в Документалното филмче; ( Stealing a Nation , A Special Documentary Repor


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Watchdog


8 дек. 2019 | 15:40Нали вече измислиха ''Иврупейски'' прокурор... Той е най главния... Той ще ги контролира всичките колониални единици...Полека лека ще му разширят правомощията и вече от ''Европа'' ще я контролират и тази система. То не сега да не я контролират чрез законодателни репресии де...Така, че не е от особено значение дали нещо си противоречало на ''Конституцията'', доколкото същата е де факто отменена...в условията на европейско иго, пардон присъствие.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошо


8 дек. 2019 | 14:18Как така кой ще контролира независимия разследващ прокурор? Боцето, г жо Велева, иначе казано Падишаха на РъБъ! Интересно как професорите Герджиков , Киров, Близнашки и Филчев не предугадиха защо премиерът и Цацаров драпаха със зъби и нокти за гл.прокурор да бъде назначен Гешев. Това беше началото на официалното подчинение на съдебната власт на Б.Б. . Впрочем , тя неофициално чрез прокурорите начело с гл.прокурор отдавна бодро крачи в строя на ГЕРБ. Сега Тройцата Борисов Гешев Цацаров чрез определяне на независимия прокурор бърза това да се официализира преди Кьовеши да започне да оперира в ЕС. А е известно, че в Румъния и БГ трите власти: изпълнителна, законодателна и съдебна са много корумпирани, а прокурорите безконтролни, безотчетни и безнаказани. А се знае кой е Повелителят на трите власти... Впрочем, той не се и крие.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Величков Любомир


8 дек. 2019 | 08:52Става ясно ,че мониторинга ,въпреки напъните и хвалбите на Б.Банкянски и Барни Ръбъл, няма да бъде свален защото е излишен или несправедлив , а срещу сваляне на гащите от наша страна . Засега ги свали Бойко и тайфата му., а попарата , както изглежда всички българи ще я сърбаме тепърва. Ако постъпят така и с Истамбулската конвенция ще трябва да се намеси новоизбраният главен прокурор и това ще бъде тест за независимостта му и за това , доколко ще служи на закона и обществото. Не само посочените от Велева неща са видими . Дори и "независимият" прокурор да е недосегаем , досегаеми са семейството и близките му. А той сам , като последния мохикан ли ще работи ? Няма ли да има нужда от следователи , други прокурори , полицай и т.н. Те на кого са подчинени и те ли са независиме. ЦИРКОВЕ !!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Стършел


8 дек. 2019 | 07:58Независимия прокурор трябва да е нещо като Кьовеши или неин представител.Тогава ,ще има истинско разследване и ще има справедливост.У нас правораздавателните и правозащитни системи са толкова корумпирани и компрометирани,че те никога няма да работят обективно.колкото и да говорим за разделение на властите,виждаме какво става .Едната власт си избира другата власт която да я проверява и санкционира.Пример е цацата, гешев,пацо терасата сметни палати и тем подобни.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


първан


8 дек. 2019 | 05:39Ей тия от герб не могат да свършат нищо полезно за държавата ни,всичко се свежда до плиткоумието на вожда им,какво чакаме та не излизаме на улицата,тия и за дръжки на лопати не стават,смешни калинки


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иванов


7 дек. 2019 | 18:29С ГОРНОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ СЕ ПРИЗНАВА СКАНДАЛНИЯ ФАКТ , ЧЕ НАШАТА ПРОКУРАТУРА Е БИЛА ВИНАГИ ЗАВИСИМА. НОВОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ НЯМА НИТО СМИСЪЛ НИТО ЛОГИКА, НО ЩЕ МОБИЛИЗИРА НОВИ ТУНЕЯДЦИ В СЕРВИЗНА СЛУЖБА НА БОЙКО СЛЪНЦЕТО. А пресата ще се занимава с безкрайните глупости на вожда, вместо с истинска информация, която се крие по всички възможни начина.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Anonimen


7 дек. 2019 | 16:46Няма шанс да се намери такъв независим човек, ако имаше, досега да сме го чули и видели. Защо не го внесат отвън?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


7 дек. 2019 | 15:52Кой ще разследва "независимия разследващ" главния прокурор? Предлагам Николета Лозанова.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


BiGman1


7 дек. 2019 | 20:34Смятам, че ще свърши работа...много е духовита и отдадена...поне така казват хората които са имали контакт с нея...