Не е време нито за ритане по кокалчетата, нито за демонстрация на мускули

Валерия Велева: БОРИСОВРАДЕВСПРЕТЕСЕ !

31790 | 8 апр. 2020 | 01:53

Хората седят затворени по домовете си, стискат зъби с пламнали от проблеми и страхове глави и гледат президента и премиера. И виждат две озверени лица на мъже с генералски звания, които си мерят заплатите, даренията, мартениците


Противопоставянето президент-премиер вчера доби поредните грозни измерения. Този път на помощ на словесните им престрелки беше повикан дори духът на Гьоте.

Цитати от великия писател хуманист, философ и политик бяха използвани като арсенал за лични обиди и злепоставяне между двамата първи мъже в държавата. „Няма нищо по-страшно от активната глупост“, заяви президентът чрез Гьоте в отговор на махленските думи на премиера от миналата седмица:  "Радев ходи след нас като някоя дърта свекърва, ама от тези, злобните.

 

Последва канонада от вицепремиера  Томислав Дончев в защита на премиера, пак по Гьоте-вски: "Когато двама се карат, виновен е по-умният!" 

Вероятно пиарите на двата щаба са били доволни от надцакването с чужди мисли, след като собствените вече не вършат работа в тоталното омаскаряване.

 

Въпросът е какъв е ефектът.

 

Един-единствен – разделение на обществото, озверяване на симпатизантите, настървение срещу „врага”, премахване на всички задръжки в персоналната омраза. Достатъчно е човек да влезе във социалните мрежи, за да види последиците от тази институцианална и персонана война между Радев и Борисов, за да усети дъното, което копаем.   

 

Чета злобните коментари, в които прозира тоталното изперкване на хората и се питам: Харесва ли това, г-н Президент и г-н Премиер? Доволни ли сте от резултата, който постигнахте с битката си, за която вече няма граници? Виждате ли, че сте начело на една смразена нация, която дори в този критичен момент  не може да съхрани силите си в спасително единение?

 

Балканските нрави в българската политика никога не са довели до нищо добро нито за държавата, нито за народа.

 

Не е време нито за ритане по кокалчетата, нито за демонстрация на мускули.  

Време е за лидери, за водачи, които да покажат синхрон между думи и дела.

Хората седят затворени по домовете си, стискат зъби с пламнали от проблеми и страхове глави, изправени пред ужаса на неизвестото бъдеще и слушат и гледат своя Президент и своя Премиер. И виждат две озверени лица на мъже с генералски звания, които си мерят заплатите, даренията, мартениците, които се обиждат на „глупак” и „свекърва”.

 

Времето е изпитание за всички.

Време на заблуди, грешки. Време без ориентир. Време на изтощение. Време, в което успехът и сполуката са само една надежда.

 

Борисов е изнервен и в това има обяснение. Пред него е страхът да удържи положението в държавата, да не тръгнат катафалките, както става по улиците на европейските и американските градове, да не изпусне финансите, каквито прогнози се задават. Заради този ужас, който може да ни сполети, той обяснява до втръсване какво се прави, как се прави, често взимайки решения, които после обстоятелствата го карат да отмени.

 

Но кой е бил подготвен за тази ситуация? Тръмп ли? Джонсън ли? Конте ли? Или Макрон? ЕС или НАТО? И въпреки това България се справя. С цената на невиждани ограничения и страхотните усилията на лекарите ни, на щаба и на всички, знайни и незнайни експерти, които стоят за него. Борисов е поставен пред тежкото изпитание да налага строги мерки, да не използва армията, да бъде руган от сутрин до вечер и все пак да не премине онази тънка граница, след която да бъде оприличен на диктатор.

 

В същото време президентът е като свободен електрон. Когато цялата държава е на нокти, той не успява да си намери мястото, съответстващо на поста му. До този момент от него не излезе нито една концепция за настоящето или за бъдещето. Пропусна мига да свика КСНС, оттегли доверието си от правителствотото в най-неудачния момент и с това се самоизолира от взимането на общи решения в държавата. Нито една дарителска кампания не мина през него, дори телефоните на Българската Коледа не бяха включени в акциите за битката срещу вируса. Три жени събраха  за нула време чрез Фейсбук  200 000 лева, за да покрият неизпълнения ангажимент на бизнесмена Ивайло Пенчев към Александровска болница, а президентът иска да се възхищаваме на съпругата му, че раздавала матреници на самотните хора в Трънските села.

 

Колкото и да е странно,  активният президент се оказа един обикновен зрител в тази криза, както е целият български народ, който обаче, за разлика от него, е и потърпевш. Президентът се чувства безполезен и, разбираемо, това за него е смазващо. От него нищо не зависи, освен да налага вето. И от това идва неговото несдържано озлобление, което видяхме и вчера, и преди няколко дни в обръщението му към нацията. Радев се самопостави в ролята на критик, на политически анализатор и нищо повече. Да, това много се харесва на неговите симпатизанти, които матросовски го бранят от всякакви нападки. Но какво от това?

 

Всички държавни глави призовават днес за единение като спасение от кризата, обръщат се към всеки свой съгражданин, независимо дали е свой или чужд. Словата на кралица Елизабет Втора, на австрийския президент, изявленията на американския президент, на руския президент създават усещането за общност, налагат чувството, че ще успеем, защото сме заедно, а не провокират разделение. Никой от тях не говори за грешките на правителствата в този момент, макар че всички ги имат, а някои от тях дори са фатални. Молят, настояват, нареждат да се спазват мерките на щабовете, за да бъдат съхранени животи.

 

А у нас злобата по върховете на държавата се излива в махренско говорене. Не може премиерът да нарича президента „съседа”, това е просташко. Не може президентът да нарежда на депутатите „Кръгом и ходом марш!..”, това е фатмашко. Политиката нито е плацдарм, нито е кръчма. И ако на Борисов сме му свикнали, то непремереният език на Радев е изненада. И разочарованието от него е огромно. Борисов влезе с този език в политиката, хората го избраха такъв, какъвто е и днес. Докато Радев дойде като отрицание на Борисов като маниери, поведение и изказ. А днес виждаме в президента част от риториката на премиера, редом с неадекватното му поведение в условията на тотална криза.

 

Радев е прав, когато говори за последствията от заразата, които могат да ни пометат като общество. Това го усещат всички, някои вече болезнено. И искат да  видят всеобхватни решения от водачите на държавата, а такива те не предлагат.  

 

Смирение, смирение, и пак смирение – и за Радев, и за Борисов!

Сложете си спирачка на езика! Овладейте си нервите! Заровете томахавките като истински мъже! Опасността, която е пред нас, трябва да укроти стихиите на личната ви неприязън един към друг.  България е малка, за да побере егото ви.

 

„За да бъдеш достоен човек, признай достойнството на другите”, казва любимият ви Гьоте, чийто дух извикахте вчера.

 

Всеки прави грешки, но в период на криза мъдрият ще сложи емоциите си на заден план. Истерията във властта, пренесена към истерията, която все повече обхваща хората, може да ни взриви. Затова, спрете се!

 

Спомнете си речта на Чърчил в навечерието на войната: "Aкo издържим, Eврoпa щe oтхвърли игoтo нa нaцизмa и прeд цeлия cвят щe ce oткрият ширoки хoризoнти, oзaрeни oт cлънцeтo. Зaтoвa дa cи cпoмним зa дългa и дa гo изпълним тoлкoвa caмooтвeржeнo, чe и cлeд хилядa гoдини, aкo дoтoгaвa Бритaнcкaтa импeрия зaпaзи вeличиeтo cи, хoрaтa дa мoгaт дa кaжaт: „Тoвa бeшe тeхният звeздeн чac”.

 

Е, днес е нашият звезден час! 

 

И вашият, г-н Президент и г-н Премиер!

 


От категорията

Отстрелването на олигарсите

олигарси-1590677394.jpg

Да следим внимателно какво ще каже Валери Симеонов, който преди дни предупреди ...

28 май 2020 | 19:06

"Свободните" гласове свършиха. Няма да има нито за Мая, нито за Слави...

-1505743367.jpg

Никакви нови политически формации не могат да поникнат, камо ли да разцъфтят в ...

26 май 2020 | 13:05

Валерия Велева: БСП била в разцепление! А ГЕРБ?

-1495463781.jpg

Други пък си казват – Нинова трябва да е толкова силна, че за да я смажат, ...

25 май 2020 | 15:04

"Дойче веле": Хубав трик. Но ЕС е длъжен честно да каже истината за милиардите

Урсула фон дер Лайен Снимка: Туитър-1590681399.jpg

Гигантският проектобюджет, предложен от председателката на ЕК Урсула фон дер ...

28 май 2020 | 18:54

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Muto


10 апр. 2020 | 22:37Ех, Велева, свинята разбира само свински език и просташки стил, затова понякога, особено когато години наред те калят със свински лайна, се налага да вземеш на въоръжение подобен стил и поведение. Срещу агресивната глиган и по сериозно оръжие.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


10 апр. 2020 | 22:05А преди няколко години британският "Икономист" издаде отделна книжка с Ленин с пура на корицата, озаглавена " Възхода на държавния капитализъм в развиващите се пазари". Цялата книжка визираше Китай, приложил концепцията на Ленин в НЕП за държавният капитализъм в социалистическо общество. Ти до тук пък едва ли някога си стигал.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Скитник


11 апр. 2020 | 14:51г н Степанов, писах ви в другата тема за Радев, която благоразумно скриха от водещата страница. Вижте си отговора и не ме занимавайте повече. Бита карта сте и никой от младите не се интересува от вашите съвети, не са толкова задръстени, работя с млади хора и го зная. А Ленин ще си плати за делата, и вече плаща.


Димитър Степанов


10 апр. 2020 | 21:58А сега при Герб няма ли ДС? Те брутално подслушваха президента и командуващия ВВС без разрешение, защото за военни се иска разрешение от военна прокуратура, а такова няма. Радев за разлика от Борисов не е разтривал ушите на Живков и не му е бил охрана. Щомсе отнася до комунистическия вирус скоро Ню ЙоркТтаймс публикува новия комунистически манифест за автоматизирания луксозен комунизъм. Но ти до такива издания едва ли допираш. Ти четеш ПИК и дацзибаутата на вожда си Тикваров.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


10 апр. 2020 | 21:49Скитниче, Радев не е бил член на БКП, за разлика от члена на БКП ренегата кариерист Бойко Методиев Борисов. Той става член на БКП на 18 години в казармата. А знаеш ли кои ставаха членове на БКП на 18 години в училище или казармата? Това бяха най големите кариеристи. Даже деца на антифашисти не ставаха на тази възраст. Аз познавам човек всин и внук на антифашисти , който си беше безпартиен до края на 1989 г.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Скитник


10 апр. 2020 | 19:04Радев и Чърчил? Благодаря, шегобиец!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


10 апр. 2020 | 14:29На 13 май 1940 г. министър председателят Уинстън Чърчил се обръща към Камарата на общините с реч, озаглавена Кръв, пот и сълзи , в която заявява следното :"Не мога да предложа нищо освен кръв, упорит труд, сълзи и пот. " В контекста на всички изявления на Радев има същото, което на 13 май 1940 г. е казал У. Чърчил.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


FuckEU


10 апр. 2020 | 14:15Грях да вкусиш хляб с устата, с която целувате гЪз!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Скитник


9 апр. 2020 | 18:06на ДС от времето на Живков. Разбрахте ли ЕДНА от общите му характеристики с Живков? Другите са предмет на анализ, който не бихте вместили, така че няма и да получите. Бог да пази България от комунистическия вирус, китайската зараза и други от тоя сой!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Скитник


9 апр. 2020 | 17:55Не лъжете, комунисти! Лъснахте с гнездото си. Маркс дори не допуска разглеждането на аргументи в защитата на свободната воля, която не би приела комунистическото общество, защото за него идеята за свободна воля в обществото на капитализма е базирана на неправилни производствени отношения и е неавтентична. Следователно нищо не може да оспори комунизма, тъй като едва той разкрива свободната воля, поради което аргументи и спорещи не се допускат. Който се е рекрутирал в пролетариата преди революцията рекрутирал се е. След това сатър. Пък ленин прилага това и никакво допускане за мирна революция не е допускал. Вижда се и от делата му с избитите милиони руснаци. Той е фанатик в прилагането на марксизма. Рекрутира и т.нар. лумпенпролетариат като полезен в революционната ситуация т.е чистите престъпници. Лумпенпролетариат току се мярка и около Радев при неговите шествия, против което той няма нищо против, както и да къта около себе си агентите


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


10 апр. 2020 | 14:35Кажи нещо и за ползата от лумпенгербериата в революционната ситуация с COVID 19, т.е. за ролята на чистите галфони, укрепващи властта на комуниста_мутра Бойко Методиев Борисов, уверено вървящ към чакалнята на еврозоната с мутренска усмивка и с партиен билет в джоба.


Димитър Степанов


9 апр. 2020 | 17:16За твое сведение, скитниче, Маркс и Енгелс допускат мирна революция. Това го допуска и великият революционер Ленин в забележителния си труд " Държавата и революцията" , което не си чел. Той твърди, че в развити капиталистически държави с образовано население е възможно социализмът да се наложи по мирен път, чрез масово участие на хората на труда в управлението и че тогава капитализмът няма да издържи. Хайде, ще почерпиш за безплатните лекции по марксизъм. Ще ти са от полза. Бъди здрав и умната!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


9 апр. 2020 | 17:11А капитализмът, като заменя феодализма не е ли дошъл с насилие бе, теоретик? Великата френска, буржоазна революция и якобинците какво са правели? Чел бил комунистическия манифест. Но не си чел трудовете на марксизма, освен от наръчник на агитатора и нищо не си разбрал. Диктатурата на пролетариата, драги, не изначава физическо насилие, а отнемане собственистта на управляващата буржоазна класа чрез законодателство. Означава ликвидиране на класовото антагонистично общество. Това трае докато се ликвидира това класово общество. И след като няма класи на буржоазия и пролетариат, няма класово общество, както си беше при социализма, не може да има диктатура на пролетариата, защото липсва обекта и субекта на действието. Друг е въпроса, че при съветския модел на социализъм се получи политическа диктатура на номенклатурата, но това бе преодолимо с реформа на социализма. Гирбачов, обаче не го реформира, а реставрира капитализма.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Скитник


9 апр. 2020 | 10:06Комунизмът е учението на завистта.Чел съм Комунистическия манифест и са пълни глупости, че някой по късно бил променил нещо в "прекрасната" идея. Маркс ясно казва, че ще има насилие, че ще има елиминиране на цялата "надстроечна база на саторото общество" и т.н. Той много добре е знаел, че ще има убийства и то масови, ако някой тръгне да прилага учението му, а във вестника му признава, че някои народи, неспособни да минат от феодализма, в който са, към комунизма, трябва да "изчезнат в революционния пожар", защото няма да могат да прескочат историческото си ниво. А заблудени корифеи на науката не ги пришивай към престъпното учение на Маркс, защото те нямат отношение към умишлено развиваната в него завист и омраза, рупор на които в момента е Радев и ДС кръжока около него, пред когото синьо лилавата мъгла се прекланя и мед капе на устата от журналистките от Бтв когато кажат "държавния глава". На бас, че


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


9 апр. 2020 | 07:19Скитничето изтупва от нафталина идеологически боклук от едно изхвърлено от живота време. Той 30 години не разбра, че не може да си отиде нещо, което никога не го е имало, като комунизЪма, развяван като плашило за наивници, защото комунизмът , като идея е създадена и поддържана от най великите личности на планетата, като Енгелс, Маркс, Аинщаин, Кюри, Пикасо , Неруда, Ман, Камоанела и т.н. Какво да ги правиш, жалки слугинчета на капитала!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Скитник


9 апр. 2020 | 00:58Нереализираните комунисти били в Герб. А реализираните сътрудници на ДС са в съвета на смешника Радев. И в доста сайтове се изявяват като някакви "продемократични" анализатори. Но "комунизмът си отиде, спете спокойно деца"!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Скитник


9 апр. 2020 | 00:31img src "data:image jpeg;base64, 9j 4AAQSkZJRgABAQAAAQABAAD 2wCEAAkGBwgHBgkIBwgKCgkLDRYPDQwMDRsUFRAWIB0iIiAdHx8kKDQsJCYxJx8fLT0tMTU3Ojo6Iys RD84QzQ5OjcBCgoKDQwNGg8PGjclHyU3Nzc3Nzc3Nzc3Nzc3Nzc3Nzc3Nzc3Nzc3Nzc3Nzc3Nzc3Nzc3Nzc3Nzc3Nzc3Nzc3N AABEIAIIAwwMBIgACEQEDEQH xAAcAAABBAMBAAAAAAAAAAAAAAAFAAQGBwECAwj xABGEAACAQMDAgMGAwMHCQkAAAABAgMABBEFEiEGMRNBUQcUIjJhcYGRoSNCsTNDksHR4fAVFjRSU2RygrIkJSY1NmKiwuL xAAZAQADAQEBAAAAAAAAAAAAAAACAwQBAAX xAAhEQACAgMBAQEAAwEAAAAAAAAAAQIRAyExEkEEIjJRYf aAAwDAQACEQMRAD8AgU5kOhaYWzvDz7x z801ESS2rnZna3zjyz5fnToXliLcQXks0TwyShdkW4HLZ9aUGoaLHbywm8n AGhBdvds9vxoFwP6CCu3vT7TGhJKSKxbHDD ussdBcf ZXf2Fp qk S R8erwLf2kt17sGwJJINgk9dvPNa2Yuga4WNY1EZeScnChE7GsS6Vq15GpW0mYIOCVxxVwaN0tp9nj9kvw8c8n7 AFqWWlnZRhQsaYx5DtQe3ehrSStnnUaVqdqce63CDjIK f8AZRzRna2EsnuzPNsWXwyfmK u jn FXu9lYSx7ZIYjkditRLqLou0uA0tg3u8yng9wfpXSbrZkGr0QHqS9XQoJBFb3SX2opl2klLxwqe4U v4VC4V3TLuJbAJJXzP41I p782ijR9du7xWicOpNsrEDGOGB5FA7K 0G2dna5vJCeB x24 Wthp


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.