Отреденото за Цветанов място в историята е до Виденов и Местан! Жестоко!

Валерия Велева: Борисов като Живков - има ли заплаха от Втория

37050 | 6 юли 2019 | 13:13

След раздялата на върха в ГЕРБ в партийните среди върви мълвата – ще прави ли Цветанов партия, ще цепи ли ГЕРБ, ще си взима ли структурите? Не! Нищо от това няма да се случи.


"Луканов беше предател, Лилов – Господ го дарил с много ум, но беше кабинетен човек, Петър Младенов – беше лековат, нямаше качества за лидер, Чудомир Александров – пишеше доноси срещу жена си, Георги Атанасов – имаше организационни качества, но не ставаше..."

Такава оценка дава Тодор Живков на най-близките си сподвижници, когато се е е оглеждал за своя наследник. И, претегляйки качествата им, до последно не посочва никого. А всичките те в различни периоди се радваха на благоразположението му и влизаха в ролята на Втория.

Но никой от тях не стана Първи.

Само да усетеше в някого аспирации за мястото му в историята, Живков взимаше веднага крути мерки – пращаше ги посланици, създаваше им институти, които да ръководят... разчистваше терена около себе си така, че никой да не го засенчи.

Многократно се сещах за тези примери след като Борисов рязко и безкомпромисно изненадващо се раздели с Цветанов. Не му предложи нищо – нито посланически пост, нито компенсаторна работа.

И оттогава в партийните среди върви мълвата – ще прави ли Цветанов партия, ще цепи ли ГЕРБ, ще си "взима" ли структурите?

Не! Нищо от това няма да се случи.


Българската политическа история е доказала, че силата ти е, когато си в отбора и че напуснеш ли го – ставаш Никой. Тази максима трижди повече важи за Цветанов, който няма никакви шансове да направи свой политически проект, докато Борисов е на политическата сцена.

В началото вероятно Его-то му го заблуди, опитвайки се да оспори лидерството на Борисов с обяснението, че "една партия не може един човек да я управлява".

 

После обаче, също така изненадващо, дойде вторият публичен шамар от Борисов в стил: „Мислете за Цветанов като за Виденов и Местан”. И Цветанов повече не гъкна.

Дори и за непросветените би трябвало да е станало категорично ясно, че бившият Втори окончателно е извън пъзела на ГЕРБ
Конгресът на ГЕРБ в неделя трябва да официализира този факт.
Някои очакват интрига. Няма да има.


В решението на Борисов няма емоция. Самият Цветанов признава, че е усещал от половин година промяна в доверието към него. И „Апартаментгейт” е бил само върхът на сладоледа. Дали това е станало по внушение на нови „приближени до Борисов”, дали самият Борисов дълго е обмислял решението за раздялата с най-близкия си съратник и просто е чакал удобния момент – историята все още не разкрива тези тайни.

Но че сетивата на Борисов за случващото се в партията - за феодализацията на структурите, за самозабравата, за обграждане с послушковци, са проговорили, е повече от ясно. И това се съдържа в репликата му: "Ще режа до дъно", "искам да изградя партията наново".
Всъщност под носа му Цветанов бе изградил своята империя вътре в ГЕРБ, чрез корупцията в структурите се разпределяше огромен финансов ресурс и пълно подчинение на бизнеси и администрация.


Борисов не може да не носи вина за това.
Натоварвайки го с абсолютното си доверие, той беше дал на Цветанов неограничена власт – в партията, в парламента, в секретните структури и службите, дори и в медиите – власт, чрез която водеше войни в държавата на гърба на ГЕРБ и на самия Борисов.

Остави го прекалено дълго време да акумулира чувството за недосегаемост, да демонстрира задокенски връзки, да шантажира с тях, да разходжа жена си по Закуски, за които няма никаква заслуга, да раздава правосъдие, да налага собствени норми на външна и вътрешна политика и на морал.


За да се стигне до онзи миг на самовъзвеличаване и самозабравяне с признанието си: „Мен няма кой да ме накаже”, след което да полети със собствения си асансьор към благополучието на властник, над когото няма съд.  А после не само да си помисли, но и да тръгне на поход с цел да "открадне" партията от Борисов. 
В същото време в съзнанието на масовия българин отдавна е легнала оценката, че ГЕРБ на Цветанов купува избори, че притиска опоненти, и че изправиш ли се срещу него – си свършен.


Историята с възхода и срива на Цветанов е показателна за целия преход. Сравнението с Виденов, който съсипа държавата и с Местан, който искаше да продаде партията си на чужди интереси, вероятно звучи пресилено, но това е знак за това колко голям е разломът на върха в ГЕРБ.
И че отреденото за Цветанов място в историята е до Виденов и Местан! Жестоко!
Сега Борисов иска да си върне партията.
И ще се изправи пред проблема на Живков.
Кого да сложи за новия Втори.
И също като Живков ще разбере, че около него няма такъв с качества на Втори.
И няма да има Втори.


Конгресът ще направи промени в устава на ГЕРБ цел приближаване към демократичните механизми на функциониране.
Борисов ще остави Йорданка Фандъкова и Димитър Николов като свои партийни заместници. Но това е проформа. Те и досега не са показали тежест като партийни водачи. Без Борисов – слънцето за тях залязва.
Ще даде повече правомощщия на Изпълнителната комисия, която до този момент не е произвела нито един политически акт, документ или послание, извън волята на Борисов.
Ще се създаде орган за жалби и препоръки – да има къде хората да си изливат болката.
Ще се раздели вероятно с кметове, които не показват добри резултати.

Ще пренареди структури, които не работят по правилата.
И в това също няма да има драми. Никой няма да се противипостави на волята му.
Въпросът е ще успее ли да сложи ГЕРБ на нови релси?

Това е дълъг процес, който изисква много енергия и силни хора, с поглед в бъдещето. Властта износва до степен да загубиш ориентир, кога тя вече ти пречи и кога политаш към пропастта.

И ще му стигнат ли силите да бъде Първия в Партията, в Парламента, в Правителството - в цялата държава?

 

"Все пак аз носех отговорнст за подбора и равнището на хората, включени в Политбюро, но колкото и да се оглеждах не намерих подходящ човек. Това мое заключение бе своеобразна самокритика", каза ми Живков в интервю през юли 1997.

Оценката му беше много закъсняла. Фатално закъсняла.

Също като Живков след него годините на прехода нито един от партийните лидери не намери и не изгради подходящ свой наследник.

 


От категорията

Отстрелването на олигарсите

олигарси-1590677394.jpg

Да следим внимателно какво ще каже Валери Симеонов, който преди дни предупреди ...

28 май 2020 | 19:06

"Свободните" гласове свършиха. Няма да има нито за Мая, нито за Слави...

-1505743367.jpg

Никакви нови политически формации не могат да поникнат, камо ли да разцъфтят в ...

26 май 2020 | 13:05

Китай е приоритет за Берлин и ЕС

-1511169105.jpg

Предстоящото от 1 юли председателство на ЕС е един от последните големи ...

30 май 2020 | 10:04

Българите сред най-пострадалите финансово от пандемията в ЕС

Снимка БГНЕС-1590756399.jpg

Датчаните, нидерландците, шведите, финландците и австрийците са изпитали ...

29 май 2020 | 15:45

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


г-н Никой


13 юли 2019 | 18:15Тази проститутка още ли се прави на журналистка?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Иво Иванов


7 юли 2019 | 10:55Надявам се и Бокотиквата да финишира като бай Тошо под домашен арест в зайчарника...но най добре при строгия, но справедлив бай Ставри.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Незабравка


7 юли 2019 | 07:57Не го еъздигай толкоз Велева! Нито е управленец а най малко стратег! Бокомутрата е една вече почти никому ненужна марионетка! Той не е махнал цвъко! Скръцнали са му и той от страх...той е Лъжец и Предател! Лиже!Изпълнява! и умира от страх! И искам да кажа на тоз ПРЕДАТЕЛ: националният интерес е на първо място! Не на съюз и обединение! Родината е на Първо място!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Владимир


10 юли 2019 | 00:17В десетката с коментара :)


Стършел


7 юли 2019 | 06:07Ако трябва да се правят анализи за управлението на борисов и герб,трябва обективно да признаем,че държавата и държавността е тотално изпусната заради начина на управление.Нещо не остана от демократичните напъни на десните и левите да се освободим от тоталитарната държава.С идването на борисов на власт се промениха условията за съществуването на демократичната държава.Не е нужен чл.1 ,достатъчно е да създадеш на фона на упадъка и разрушенията структури на държавната администрация над 400 000 ,с не достатъчна експертност но верни,защото няма как да работят друго и ще печелиш изборите до дупка.В държавата ни се налагат форми и методи на управление,които гарантират оставането на власт,като субсидиите на партиите например,корпоративната зависимост,задоволяване на олигархичните интереси на фирми с обществени поръчки и т.н.И нашата държава не може да се справи с това,няма сили да се противопостави на такова управление.Опростачиха за 30 години народ


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Владимир


6 юли 2019 | 22:59Само в нечии мокри сънища мутрата може да бъде сравняван с бай Тошо.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Николай Попколев


6 юли 2019 | 20:05Политиците трябва да ядат доста бой (преносно), за да станат държавници, а тези които ги коментират едни други работи!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Незабравка


6 юли 2019 | 23:37А защо преносно?! Трябва истински бой щото бокомутрата е прост и не разбира от "преносно"!


Петър Петров


6 юли 2019 | 19:27Никога никой на земята не е управлявал сам!Борисов не реалната власт в България!Реалната власт е скрита!Презентаторите на властта са прислуга от различен ранг.Отстраняването на Цветанов в този мащаб е от най високо ниво.Той беше човека на клана Клинтънови,демократическа партия.Сега властта зад океана е друга.Борисов като индивид с интелект на хлапак може да е полезен още известно време. Драги съфорумници спрете да "лаете" по чучела, уж в ляво или уж в дясно!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Rusi Rusev


6 юли 2019 | 17:34Рано и ли късно след като падне от власт водачът на Шайката ще бъде осъден за своята предателска политика.Той това го знае много добре,но не го осъзнава.Колкото по рано стане това ,толкова по добре за всички.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Величков Любомир


6 юли 2019 | 17:09Като оставим настрана симпатиите и антипатиите на Велева от написаното от нея става кристално ясно едно .И то е че много , ама много гнила е ГЕРБ отвътре и по тази причина все по вредна става за страната . За съжаление , защото читава смяна няма . НО И В ТАЗИ ПАРТИЯ НЕЩАТА СА НЕОБРАТИМИ КАТО В СЕВЕРОЗАПАДА . Защото в нея хората влязоха точно заради далаверата , привилегията и кадровата реализация . Тя няма ясна и отчетлива идеология ,която да привлича хората . .И когато някой направи опит да им отнеме стимула , това ще и е краят .


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Ilieva


6 юли 2019 | 16:50И този път безсмислени брътвежи и съновидения ( като какво ще се случи на герберския конгрес ) . А включването на Жан Виденов в този уж анализ е невярно ,пошло ,отвратително !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Борислав Георгиев


6 юли 2019 | 16:47Натоварвайки го с абсолютното си доверие, той беше дал на Цветанов неограничена власт в партията, в парламента, в секретните структури и службите, дори и в медиите власт, чрез която водеше войни в държавата на гърба на ГЕРБ и на самия Борисов. Остави го прекалено дълго време да акумулира чувството за недосегаемост, да демонстрира задокенски връзки, да шантажира с тях, да разходжа жена си по Закуски, за които няма никаква заслуга, да раздава правосъдие, да налага собствени норми на външна и вътрешна политика и на морал. И след всичко това си мислите, че Цветанов ще остане някъде в сянката на Местан? За Виденов не говоря, защото там нещата имат съвършено друг характер за които историята тепърва ще се произнася. А оценката на КП КОМПИ относно апартамент гейт е направо показателен, защото всички назначения се правеха със съгласието на Борисов, но се предлагаха от Цветанов. А този тип хора не са всичките като правосъдния министър. Във всеки


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Васил Здравков


6 юли 2019 | 16:22Май само аз си спомням, че през 1997 г. джипът на борисов бе взривен при мафиотско уреждане на сметки. И малките деца знаят от филмите чии джипове биват взривявани. Повечето "журналисти" също знаят, но си траят. Чакат да падне от власт та да се нахвърлят върху него като хиени.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


zmei15


6 юли 2019 | 16:19Велева, опитайте се да запазите някаква формана достойнство!Вече сте човек на възраст.Не е престижно да се прави фелацио на педераси като Цветанов и Борисов, дори и така да са ви наредили от обора зад големия гьол.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


смърт за сорос


6 юли 2019 | 16:16Аз викам да вземе да патакса, че няма кой да го чака да влиза в релси!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Тодорова


6 юли 2019 | 15:45Той и Царят нямаше кой да го замести и след време всички дружно си тръгнаха.Дано същото се случи и с ГЕРБ, иначе, както си траем, Борисов (по живковски) ще ни управлява поне още 20 години....


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.