Валерия Велева: Борисов си подсигурява успеха на Софийската среща "Западни Балкани-ЕС"

Тачи и Вучич заедно до европейските лидери в НДК

Валерия Велева: Борисов си подсигурява успеха на Софийската среща "Западни Балкани-ЕС"

10059 | 16 апр. 2018 | 22:49

И в Прищина, и в Кавала, и в Скопие Борисов отправя един и същи апел към политическите елити на целите Балкани: "Забравете егоизма! Егоизмът на една държава може да предизвика катаклизъм във всички страни на Балканите"

Валерия Велева: Борисов си подсигурява успеха на Софийската среща "Западни Балкани-ЕС" -1523946553.jpgБорисов и Тачи - среща преди Софийския форум-1523908352.jpg

След визитата на Борисов в Прищина и разговорите му с Хашим Тачи отпадат някои от възловите въпроси, свързани с майската среща на върха "Западни Балкани-ЕС" в София, която е и основният приоритет на Българското европредседателство.

Вече е ясно, че в НДК 
- ще дойдат представителите на шестте страни от региона, устремили се към ЕС и че сръбският президент Вучич и косовският му колега Тачи ще седнат на една маса, въпреки непреодолимите засега противоречия между Белград и Прищина;
- ще дойдат всички лидери на европейските страни, включително и Тереза Мей;
- ще дойдат и представители на онези държави (Испания, Румъния и Кипър), които дадоха заявки, че обмислят да бойкотират срещата, заради присъствието на Тачи. Борисов обяви, че за онези, които не са признали Косово, ще има специална "форма за участие", така че хем да присъстват на Софийския форум, хем това да не противоречи на изразената от тях позиция. Например - страните, които не са признали Косово, ще бъдат представени не на президентско ниво, за да не се засекат с президента Тачи. А пък испанският премиер ще дойде ден преди това на двустранна среща с Борисов и ще остане и за срещата на върха.

Така към днешна дата може да кажем, че неяснотите около един от най-важните компоненти на всяка такава среща - участниците, постепенно отпадат. Съставът е пълен, нивото е подсигурено.


Остава съдържанието - ще бъде ли постигната една от основните цели на Софийския форум - да се даде пътна еврокарта на всяка от шестте държави от Западните Балкани, съобразена с подготовката им.  

Политиката на Борисов

Борисов обходи всичките държави в региона. Разговаря с всички лидери, свойски ги котка, а те го харесват, защото го намират за "народен човек". На Балканите това е важно. Говори им директно, не им спестява проблемите и се опитва да намери общи работещи решения от позицията на "приятел на всички". И в Мостар, и в Прищина, и в Кавала, и в Делфи, и в Скопие българският премиер отправя един и същи апел към политическите елити: "Забравете егоизма! Егоизмът на една държава може да предизвика катаклизъм във всички страни на Балканите" .
Всъщност това е лайтмотивът на цялата кампания, която българският министър-председател води от близо година на Балканите и която се превърна в отправна точка на външната му политика: "Всички страни тук сме равни, няма малки и големи, ние сме едно цяло, между нас и Европа не може да има черни дупки и празнини".

Борисов се опитва да играе ролята на миротвореца на Балканите, на пастора, който "со кротце, со благо" налага политиката на диалог и разведряване, внушавайки на колегите си от съседните държави, че "не Евросъюзът трябва да се промени към Балканите, а Балканите трябва да се променят". И те го признават за фактор. За някои може да е непостижимо, но Борисов иска да види на 17 май всички балканци заедно да кажат на богата Европа: "Няма връщане назад, ние вече сме променени!"

 

Възможно ли е това?

Косово и Сърбия

Срещайки се последователно в последния месец ту с Вучич, ту с Тачи Борисов им постави ултиматум - или ще решите противоречията си, или Прищина и Белград няма да видят ЕС. Или всички страни от Западните Балкани ще покажат на Брюксел, че са загърбили "барутното" си минало, или ще останат извън Съюза, защото там - в клуба на богатите приемат държави без проблеми по между си, а изискването е лидерите им да водят държавите си без война. "Поемате тежест върху гърба си, но с Вучич трябва да се разберете!", заръча директно Борисов на Тачи, уж с уговорката, че не иска да дава на никого съвети.
В Прищина обаче Борисов точно това направи - давайки примери от българската политика, всъщност им нареждаше: "Както ние решихме проблемите си с Македония, така и вие сте длъжни да решите своите проблеми със Сърбия", посочи той на съвместния брифинг с косовския президент. И сподели опит - както нашите две делегации се затвориха няколко дни, преди да се подпише договора с Македония, така и "лидерите на Събрия и Косово да седнат, да се затворят за няколко дни и да намерят решение".
Решението за косовския проблем обаче е много по-тежко, отколкото българо-македонските отношения. Но диалогът продължава. И това е важното.

Неразплетените възли - спирачка към ЕС

Борисов обеща в Прищина да убеди Брюксел, че "тук, на Балканите, не е страшно", а Тачи – че Косово ще продължи да търси решение на двустранните си проблеми със Сърбия.
Но между Прищина и Белград стои като парещ въглен Договорът за взаимното признаване на независимостта на всяка от страните, който Сърбия няма да подпише никога. Или поне в близките десетина години. "Ако не го подпишете, няма да видите ЕС", нареди им Борисов.

Вучич може да седне на една маса с Тачи в София, но Договора с Прищина няма да подпише и това е ясно за всички. "Сърбия няма да подкрепи пълното признаване на независимостта на Косово в замяна на членство в ЕС, така че единствено постигането на компромис може да спре превръщането на въпроса за статута на Косово в "замразен конфликт" в продължение на десетилетия", каза преди месец сръбският президент.

 

Компромисите

 

И дипломатите трескаво търсят компромисен вариант на споразумение между Прищина и Белград, така че Сърбия да не признае независимо Косово, но да даде възможност за приемане на новата държава в международните организации. В замяна Съюзът на сръбските общини в Косово ще получи по-големи правомощия. 

Борисов подчерта, че Белград и Прищина трябва да стигнат до споразумение преди форума в София.

Ще успеят ли?

Вучич продължава да е скептик, че от София могат да дойдат добри новини за страната му, макар да вярва на своя "приятел" Борисов.

В този смисъл сравнението с българо-македонския договор е малко пресилено, защото той интерпретира по-скоро историко-културни взаимоотношения, а не държавно-правни, каквито са между Сърбия и Косово. "Знам, че е трудно, раните са пресни, но това е пътят", повтори няколко пъти Борисов.

 

Докладът на ЕК

Проблемът на Косово е не само със статута, а и с имиджа. За Брюксел Косово е развъдник на мафия и организирана престъпност, както личи и от предстоящия доклад на ЕК. Затова и българският премиер много ясно отговори на въпроса на косовски журналист дали той като председател на Съвета на ЕС би съдействал за либерализиране на визите им: "Организираната престъпност първа гледа да си изкара визи, но за народа, за обикновените хора - ще проявя максимално упорство". И отново им повтори - ЕС иска да види подредени държави. 


Кои са евроотличниците

Докладът с препоръките за разширяването, който утре се очаква да бъде представен в Страсбург, ще бъде на масата на преговорите по време на Софийската среща за Западните Балкани на 17 май. Въз основа на предложенията на ЕК и на разговорите в София се очаква решение на Европейския съвет в края на българското европредседателство. Придвижването на Западните Балкани по пътя на еврочленството е приоритет №1 на българското председателство. А постигането на начална дата за преговори поне на Република Македония е една от големите амбиции на правителството на Борисов, докато България председателства Съвета на ЕС.

И ако това се случи в София - това ще е пореден исторически момент в отношенията ни с Македония.

Напредъкът на Македония и Албания
Според предварителната информация в доклада на ЕК се отбелязва големият напредък на Македония през изминалата година и се констатира, че политическата криза от 2017 г. в голяма степен е преодоляна. Брюксел отчита „позитивната промяна в политическото мислене и в обществото, голяма част от което не виждаше реформи в последните години”.

В последните месеци има напредък и по решаването на спора за името, което се очаква да отпуши и пътя на Скопие към членство в НАТО.

Освен това, плюс за Македония е подписването и ратифицирането на договора за добросъседство с България.

Затова до края на лятото вероятно ЕК ще предложи на държавите-членки да отворят преговорите за присъединяване на Македония и Албания, която е посочена като "шампион" в евронапредъка.

Сърбия и Черна гора изостават
Към момента сред държавите от Западните Балкани преговори водят Сърбия и Черна гора, която е и най-напреднала. Въпреки това в доклада за Черна гора се посочва, че е постигнала много "на хартия, но не и на практика". Пътят на Сърбия към ЕС продължава да зависи от подхода ѝ към нормализацията на отношенията с Косово.


За Босна и Херцеговина и Косово е отбелязано забавяне в процесите на реформи.


Да, никой не е перфектен. Да, "многото история" на Балканите пречи на общото бъдеще. И страните трудно влизат в общия европейски коловоз. Но оставането им извън него, ще е пагубно и за тях, и за ЕС.

И ако направим рекапитулация, ще видим, че Софийският форум придвижи Западните Балкани към ЕС, въпреки огромният скептицизъм към този процес. Под натиска на София Брюксел все пак им даде перспектива и обозрим хоризонт. В това отношение балканската политика на Борисов изигра решаваща роля. И това не бива да се отрича.

 

На Софийската среща на върха трябва да бъде приета декларация, в която да се запише за кои транспортни коридори, енергийни проекти и дигитална свързаност ще се даде европейско финансиране. 

Програмата е твърде амбициозна. Само за завършването на транспортните връзки в Западните Балкани са необходими над 30 милиарда евро. Колко още пари ще бъдат поискани, ще стане ясно в средата на май. Срещата трябва да завърши с план за действие, който в името на тази свързаност да начертае коридорите и конкретните, стратегически и инфраструктурни проекти, по които Балканите ще работят през следващите 10-15 години.

 


От категорията

Петко Добрев: Откъде дойде залпът по апартаментите в ГЕРБ

Сн. Offnews-1553182661.jpg

Борисов няма как да замете апартаментгейт. Това не е суджукгейт и да се измъкне ...

21 март 2019 | 17:31

Най-голямата китайска строителна компания: България може да е по-силна като си сътрудничи с Китай

Лиу Дзиенфън: България може да е по-силна като си сътрудничи с Китай-1553096004.jpg

Знаем, че България има стратегия за подобряване на инфраструктурата си като ...

20 март 2019 | 17:25

Валерия Велева: Как минава световната слава...

Валерия Велева: Как минава световната слава-1553353911.jpg

Да ти се размине за Истанбулската конвенция, втори път да ти се размине за ...

23 март 2019 | 17:04

Симов: Борисов отстрелва Цачева като отчаяна надежда, че публиката ще се задоволи само с нея

Симов: Борисов отстрелва Цачева като отчаяна надежда, че публиката ще се задоволи само с нея-1553352667.jpg

Светкавицата на скандала ни разкри една бърлога от преяли номенклатурчици, ...

23 март 2019 | 16:49

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Ilieva


17 апр. 2018 | 13:38Госпожо Велева не Ви ли е неудобно ?Всичко изговорено до тук са някакви изтъркани общи приказки и мечти .Толкова много превъзнасяне и хвалебствия на великия международник .Проблемите в държавата България са чудовищни ,той оправя Западните Балкани и света .Отвратително !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Барбара


17 апр. 2018 | 12:22Госпожо Велева, започва да ми става жал за вас, просто си разбивате облика на журналист с такива материали. "Великият международник" си играе с огъня, това не е сфера за илитерати в международната политика.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


мирослав


17 апр. 2018 | 11:27борисов,срещаш се с човек,чиито ръце са оцапани с кръв на безброй жертви и по чието нареждане много деца са избити,за търговия с органите им.........а ти ми прокламираш някакви ебани евроценности!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ruth


17 апр. 2018 | 11:02Пълни глупости! Значи подсигурява нашия участие на тоя и оня под една или друга форма, само и само да присъстват, независимо от това, че не признават Косово и си имат свое виждане по въпроса! Що за лицемерие?! На кого му е потрябвало нечие присъствие след като не се очаква някакъв резултат от това?! Баси идиотщините! Ма стига вече лицемерно поведение,привидна активност и изтъркани клишета! Омръзнахте на света бре, еййй!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


мм


17 апр. 2018 | 10:02Много го превъзнасяте този наш мин. председател! Днес г н Н. Михайлов по Он еър каза, че като е видял снимката на ББ с Тачи е изпитал едва ли не ужас! А ББ абдикира от всички проблеми вътре в страната ни, пък се загрижил за Западните Балкани! Прекалено много станаха платените от кого ли вестникари и журналисти у нас, които без капка срам хвалят и подкрепят ББ !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


17 апр. 2018 | 08:50ВЕЛЕВА, а защо не си казала на публиката за Резолюцията на ООН за Косово?______За това, че в тази Резолюция е записано, че Косово Е ЧАСТ ОТ РЕПУБЛИКА СРЪБСКА. И след като ДЪРЖАВА Косово няма признания за съществуването си, какви ги дири там Великия Международник?_____Това, че Гърция, Румъния, Сърбия, Испания и други държави ще седнат на една маса с наркотрафикантите от Косово е една художествена измислица. Сядането на една маса с непризната държава е равносилно на признаването на съществуването й. Мислите ли Велева, че има толкова тъпи държавници, като БАЙ. Х..Й, който така величаете ???


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


17 апр. 2018 | 08:45"Борисов си подсигурява успеха на Софийската среща "Западни Балкани ЕС" "__________ ВЕЛЕВА, този харесван от Вас Велик Международник, ще ни забърка в такава каша с активността си, че и Бог няма да ни помогне след това. Какво прави Международникът ни в Прищина при един ОБЯВЕН от международната общност ПРЕСТЪПНИК??? КАК, ВЕЛЕВА, ще се отразят срещите МУ на отношенията ни със Сърбия ??? ________Мислите ли, преди да пишете поръчкови глупости?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Visitor


17 апр. 2018 | 02:08То Тачи ако е само шеф на наркодилърите, с мед да го намажеш! Той е и шеф на трафикантите на бели робини, на оръжейните, на което се сетиш! А най_отвратителното е, че той е бил глава на бизнеса с нелегални човешки органи!!! Списъците с изчезнали през войната е огромен! Предимно пленени сърби. Не случайно е бил известен като Генерал Смърт сред останалите бандити от т.нар. АОК! За подробности: докладите на Карла дел Понте!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


zmei15


17 апр. 2018 | 00:08Велева, това,че Третополовият меокитковец и мародер на българския народ, Боко бнкянската тиква се е срещнал с побратимия си по занятие шеф на наркопласьорите сред шиптърите не значи ,че прави политика!Велева, не е нужно заради американските си господари така активно да захаросваш банкянския дебил! Разбирам те.Плащат ти, ама да вървиш срещу народа си и да подкрепяш и хвалиш мафиарха и мародер Боко е низост Велева!Опомни се!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.