За този договор работиха и Костов, и Първанов. Но шансът се усмихна на Борисов

Валерия Велева: Договорът с Македония - едно ново начало и.. възможен край на македонизма!

5668 | 27 юли 2017 | 18:29

Предстоят и сериозни дебати по време на ратификацията в парламентите на двете страни, където всяка дума ще бъде анализирана под лупа. Всичко това ще е дълъг процес, в който ще има и провокации, и наранени интереси.


Съзнавам, че е необичайно да се хвалят политиците.

Но този път трябва да кажем добри думи и за премиера Борисов, и за външния министър Захариева, и за лидерите на парламентарните партии за това, че постигнаха консенсус по Договора ни с Македония.

Усилията им се увенчаха с невероятен успех.

Това наистина е исторически акт.


И тук не става въпрос за фанфари или за затваряне на очите пред всичко онова, което се изсипва върху нас от съседната ни държава-сестра.
Във всички проговори изконният сантимент към Македония, към онази романтична страница от българската история, с която сме кръвно свързани.

 

Македония се оказа по-голяма от политическите страсти и партийните ежби. И слава Богу!

Всички политици постъпиха мъдро и показаха, че могат да се обединят зад една национална кауза.


Премиерът спази парламентарната процедура и представи проекта на договора първо в Комисията по външна политика, после дойде и в парламента, за да убеди депутатите, че документът е полезен за България. Накрая, когато получи „благословията“ им, ги обсипа с благодарности. С основание! Без да е поискал, 43-ото Народно събрание фактически му даде мандат, за да се изправи на 1 август с гордо вдигната глава пред македонистите в Скопие и да им каже ясно: За да имаме общо европейско бъдеще, както имаме обща история, трябва да разчистим сметките си с миналото, да нормализираме отношенията си и да бъдем добри съседи.

 

С Договора Македония се отказва от претенциите си за македонско малцинство у нас, няма да допуска действия насочени срещу България, няма да предявява териториални претенции. Започва процес на научно, обективно, автентично тълкуване на историческите събития, които често ни изправяха един срещу друг от двете страни на границата.

 

БСП реагира далновидно на клаузите в договора, макар някои депутати да са „скърцали“ със зъби, когато са го разглеждали. Вероятно са търсили повече „българщина“ в текстовете на документа. Истината обаче е, че балансът е улучен. Усилията на Нинова и Цветанов, за да стиковат и общата декларация, заслужават да бъдат подкрепени. 

 

И патриотите замълчаха делово, притъпявайки страстите си да бранят всичко българско в македонските земи.

Даже и проф. Божидар Димитров се усмири: „Подкрепям договора. Рано или късно това трябваше да се случи. Този договор е начало на един край – той слага капитулацията на македонизма“.

За този договор работиха и Костов, и Първанов.

Но шансът се усмихна на Борисов.
Някои казват, че сегашният резултат по решаването на македонския въпрос е постигнат преди всичко, защото се смени властта в Скопие. Има логика. Люпчо Георгиевски, Борис Трайковски, Георге Иванов бяха радетели за нормализирането на отношенията ни, но усилията им не бяха достатъчни, за да влязат в синхрон с българските власти.

След тях дойде 10-годишната ера на Георгиевски, когато смразяването от двете страни на браздата доби невиждани размери.


С идването на Заев нещата се промениха. Борисов успя да уцели точния момент с точния човек в Скопие, да използва политическата конюнктура на Балканите и Европа.

Процесът беше активиран и отвън – и това също има значение. Но така е на Балканите - някой трябва отвън да ни подтикне, за да си свършим работата.

Договорът ще има и своите противници. По-малко у нас, повече - в Скопие. Заев твърди, че Договорът няма да навреди на страната му по никакъв начин, но ще направи България „по-приятелска“. Това ще превърне София в лоялен адвокат на Македония, когато България поеме председателството на ЕС от януари 2018 г., очаква Заев.

 

В ляво у нас вече отчетливо се чуват упреците, че Договорът изтласква Македония от руското влияние и че НАТО става пълновластен господар на Балканите. И това звучене ще се усилва. В политиката обаче водещо е не желаното, а това, което е възможно да постигнеш.

Ще бъде поставен отново въпросът и за "македонсия" език. Но и на това има отговор -  декларацията от 1999 година, подписана на двата езика от Костов и Георгиевски.

 

Някои от текстовете на Договора не са докрай изпипани, но тези забележки бледнеят пред голямото историческо постижение, че България и Македония имат шанс за общо бъдеще, че могат да загърбят враждите си. И това няма да е лесно. Два подписа, пък били те и на министър-председатели, едва ли ще изтрият като с гъба наслоените с години тежки изкривявания на общата ни история.


Предстоят и сериозни дебати по време на ратификацията в парламентите на двете страни, където всяка дума ще бъде анализирана под лупа.

Всичко това ще е дълъг процес, в който ще има и провокации, и наранени интереси, и кървави спомени от миналото.


Важното е, че генералният интерес на България е защитен в Договора.

И че Борисов и Заев дадоха блестящ пример - след общия им поклон пред паметника на цар Самуил в София, в Скопие ги чака паметника на Гоце Делчев.

 


От категорията

Петрова нива преди 116 години - непобедимият възроден български дух

Героите на Илинденско-Преображенското въстание-1566023773.jpg

Въстаниците наричат своята освободена земя „Странджанска комуна“. В крайна ...

17 авг. 2019 | 09:30

Кеворк Кеворкян: Всички чуми

-1520884212.jpg

След новите изборни правила, как ще преглътнем тази пък чума? ББ ще си остане ...

15 авг. 2019 | 15:31

Евростат: 25 души са се удавили у нас само за първите 5 месеца на тази година

-1548501838.jpg

Чисто математически това означава, че при 7 млн. души население, у нас през ...

17 авг. 2019 | 09:46

Лий Камп: Военните на Тръмп хвърлят по една бомба и убиват хора на всеки 12 минути!

Лий Камп-1565876925.jpg

По времето на Джорд Буш военните хвърлиха 70 000 бомби върху пет държави, но ...

15 авг. 2019 | 16:42

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Борис


2 авг. 2017 | 15:02Не му приписвай на Борисов неприсъщи заслуги, защото това е поредната изпълнена поръчка на Вашингтон. Той няма мисъл за държавническите дела, а е просто на дистанционно управление, както и калинките след него. Целта на Краварите е обединение на всички страни от Балканите в НАТО, за да бъдат всички под общата шапка на Вашингтон, с което ще им е лесно да ударят Русия и по точно Газпром. Всичко отдавна е планирано и Бойка и Заев са просто едни пионки, които само изпълняват. Нормално е, те си ги слагат и трябва да правят това което им се нареди. Поне като го слагат краде като за последно, а националния интерес му е последна грижа. Него така си го устройва


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Васил Здравков


27 юли 2017 | 21:01Бас ловя, че истерясалите "македонци" покрай Вардар ще торпилират този договор. Надеждата е не в родоотстъпниците, а , изненадващо, в албанците. На тях им писна вече простотията на нашите сънародници и поеха нещата в свои ръце. Всички албански фракции натискат за ускоряване на европейската интеграция и този път вече няма да допуснат шикалкавене.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


OFFche Welle


27 юли 2017 | 18:52Така и не се разбра защо тиквите криеха договора и го осветлиха, чак след като изтече от македонския парламент ?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.