Кой набута БСП в будната кома? И кой я вади сега от там?

Валерия Велева: Е, пак искайте оставката на Нинова!

53700 | 30 окт. 2019 | 15:26

След всеки вот, след всеки партиен форум, в който вътрешнопартийните скандали захлупват политиките, представителите на тази вътрешна опозиция плъзват по медиите. И хулят. Не противника, не опонента. Не властта. Хулят лидера си.


Бях решила да пиша този анализ след втория тур на изборите в неделя. Но ме провокира изказването на Георги Божинов от преди два дни, с което той продължава да атакува лидера на БСП Корнелия Нинова и я призовава "да освободи партията от своето присъствие". Божинов настоява Нинова да поеме отговорност и да подаде оставка.

Сега да видим за какво Нинова трябва да поеме отговорност.

През 2015 година БСП с председател Михаил Миков беше буквално разгромена в местния вот (25 октомври-1ноември). Партията остана без нито един областен град, като отстъпи на ГЕРБ властта върху 3/4 от територията на страната. Присъствието на левицата в местната власт се сведе до 34 кметове на малки общини и около 900 съветници
"Това е тежка загуба, която обаче не кореспондира с внушенията за заличаването на БСП от политическата карта на страната", каза тогава Миков и това бе мотивът му да не подава оставка като лидер на БСП.

Година преди това, през май 2014 година, БСП със същия председател претърпя пълен крах на предсрочните парламентарни избори. Столетницата се срина до 15%, регистрирайки най-слабия си резултат от началото на прехода. Зад партията застанаха 505 527 избиратели, които вкараха едва 39 депутати в парламента. "Това е най-тежката загуба на БСП на парламентарни избори", призна Миков и пак се измъкна, като този път прехвърли отговорността за катастрофалните резултати от вота върху съвместното управление с ДПС. Тогава на призивите за неговата оставка Мая Манолова излезе в защита:"Най-лесно е да се хвърли вината върху един новоизбран председател".

Това бе наследството, което Миков остави на Нинова - изборен погром; разбити структури; уплашена партия, загубила престиж и обществено влияние.


Днес всичките критици на Нинова, които се точат за главата й, ги е хванала амнезията за тези факти. Цялата вътрешна опозиция, придобила този статут заради раздялата си с постове и влияния, нито веднъж не се  върна в онези драматични времена, за да намери отговор за своето място в тези процеси.

Никой от нейните гласовите представители не е поел отговорност, не се извинил на партията за катастрофата, която й причиниха.

Напротив, след всеки вот, след всеки партиен форум, в който вътрешнопартийните скандали захлупват политиките, представителите на тази вътрешна опозиция плъзват по медиите.

И хулят. Не противника, не опонента. Не властта. Хулят лидера си.
И отсега чувам коментари и присъди: БСП удари дъното, БСП се сгромоляса, БСП изчезва. И отсега се шушне, че вътрешната опозиция вече се е приготвила още в понеделник след балотажа да атакува, изправяйки Нинова на "позорния стълб".

Да, не могат да ѝ простят, че в желанието си да обнови партията, ги отстрани.
И са слепи да видят, че за три години, откакто Нинова пое партията, БСП спечели президентски избори; удвои присъствието си в парламента;  на европейските изпрати в ЕН един депутат повече; след първия тур на местните консолидира 100 000 гласа в повече и се появи отново на картата на България, оцветена от ГЕРБ в синьо в годините, когато Миков беше председател.


И е eдна от малкото леви партии в Европа, която бележи ръст и показва възход.

Сега БСП се връща като коректив на ГЕРБ в местната власт с два пъти повече общински съветници. В 91 общини БСП е втора политическа сила. Социалистите печелят в 35 общини, отиват на балотаж в още 55 и в 9 областни града, в два от които имат водещи позиции (Русе, Разград). И то при тоталната доминация на управляващите; при страха, който владее хората; при беднотията, в която са натикани; при окастрени субсидии и всеобщо отчуждение на хората от партийците.

Впрочем най-точното определение за днешното състояние на БСП даде преди дни Харалан Александров "БСП се завръщат, след като бяха в будна кома и нокаут".

Кой набута БСП в будната кома?
И кой я вади сега от там?

Да, резултатът можеше да бъде и по-добър. Щеше да бъде силно, ако левицата беше извоювала знакова победа.

Но колко от критиците на Нинова се ангажираха персонално с предизборната кампания? Нинова прекоси четири пъти държавата, изненадващо направи дори вълна, вдъхна на много места кураж на обезверените. Не се спря да говори, да мобилизира, да атакува управлението на ГЕРБ. Тази емоция не успя да се излее изцяло в урните, но пробивът е направен. София удвои съветниците си и за първи път от 14 години отива на балотаж.

За това ли ще ѝ искат оставката на Нинова?


Или за това, че изпрати в Русе Пенчо Милков, който има реални шансове да стане кмет? Може би ще ѝ искат оставката за проф.Анелия Клисарова, която въпреки раздорите на БСП във Варна, удвои подкрепата си. Е, за малко не стигна до балотаж, но даде всичко от себе си. И Весела Лечева в Търново не успя да се пребори с партийната машина на ГЕРБ, но се бори мъжки. 

А какво направи в това време Георги Божинов във Враца, който цял живот е бил депутат от там? Как допусна кмета на ГЕРБ да спечели със 72%?
Какво направи Михаил Миков във Видин, където БСП е трета?
В Добрич, бастинът на Красимир Янков, БСП отново е трета!
И Явор Куюмджиев в Търговище не успя да извади партията от третото ѝ място.
Тях просто ги нямаше на терен. Сега чакат като от засада да мине балотажът и да "заръфат" Нинова. 
В Пловдив Георги Гергов вдигна с 2100 гласа повече подкрепата за БСП, но това така и не можа да изведе партията до балотаж, която остава като че ли абонирана за четвъртото място. 

Няма друга партия в момента, която да е толкова безпощадна към лидера си. Само си представете някой в ГЕРБ да поиска оставката на Борисов, заради София, или на Карадайъ заради Дулово.
А в БСП с неистово ожесточение неколцина искат да късат ризи публично, за да скрият личните си комплекси и нереализани стремежи за власт.
Само че ако я нямаше Нинова, Столетницата щеще да последва пътя на френската левица и всички те отдавна щяха да са в политическото небитие.
Е, пак ѝ искайте оставката!

 


От категорията

Валерия Велева: БОРИСОВРАДЕВСПРЕТЕСЕ !

-1448546816.jpg

Хората седят затворени по домовете си, стискат зъби с пламнали от проблеми и ...

8 апр. 2020 | 01:53

Проф. Петър-Емил Митев: Ген. Мутафчийски показва лидерски качества - решения, харизма, резултати

-1479297140.jpg

Мястото на нашата страна е в Европейския съюз, а мястото на самия ЕС не е ...

5 апр. 2020 | 14:40

The Times: Дойде ли краят на Pax Americana

Снимка: YouTube-1586355674.jpg

Коронавирусът не се респектира от никого и не се спира пред никакви граници. ...

8 апр. 2020 | 17:18

Финансист: Икономиката не е спортна кола - да спира и тръгва, когато искаме. По-скоро е товарен влак

Питър Шиф, финансист-1586354265.jpg

Живeeм в cтpaнeн cвят, в ĸoйтo бюpoĸpaтитe ни ĸaзвaт, чe тpябвa дa ce жepтвaмe, ...

8 апр. 2020 | 16:55

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Звездаров


6 ноем. 2019 | 23:03Основен главен най голям принос БСП да я има още на политическата сцена е ... малката голяма ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА! ........... Тази СМЕЛА доблестна и с много висока гражданска позиция БЪЛГАРКА Елена Йончева извади социалистическата партия от комата, от летаргията. При това БЕЗ да е член на БСП!!! ........... И благодарение само и единствено на Елена Йончева хората знаят, че има и социалистическа партия в България! И благодарение на Елена Йончева тази лява партия БСП е "удвоила резултати от избори"!!! Каква Корнелия Нинова, какви 5 лева?! ... Една корупционна схема не можа ли да разкрие Нинова?! Ми там в БСП то има още журналисти депутати, членове на партията при това. Те страхливци ли или некадърници?! ........... И е хубаво Вие г жо Велева да преанализирате анализа си, имате собствена медия и много лесно можете да проверите, че ЗАСЛУГАТА за "изборните успехи" на БСП са благодарение на Елена ЙОНЧЕВА! И евроизборите и местни


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


КОМУНИСТ


1 ноем. 2019 | 15:25Кой дава право на видната клакьорка на самозваната председателка да дава оценки на БСП? Откъде това самочувствие, госпожо В.? По добре посъветвайте любимката Ви, да дава парите си на партията, а не на Вас. За Ваще сведение ще кажа, че 64 члена на Националния съвет поискаха извънреден пленум преди изборите. Това не са неколцина, а повече от една трета от НС, които не могат да гледат безучастно унищожаването на партията.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


2 ноем. 2019 | 13:39Като сте Комунист защо се занимавате със социалистическата партия, а не с комунистическата? Тези 64 члена са малцинство, а в устава на БСП решенията се вземат от мнозинството, а не от малцинството. И какво щяха да правят на този извънреден пленум тези хора преди изборите? Какво щяха да анализират? Нинова не е самозвана, а избрана с мнозинство според устава на БСП. Тя въведе два мандата за председател на партията и догодина на редовния конгрес и избори на всички нива, който има претенции и амбиции да се явява. А това за унищожаване на партията не почива на никакви факти, а са голи заключения. Фактите и числата преди Нинова и след Нинова говорят точно обратно. Ако можете хайда да Ви видим как ще ги оборите тук. А това че Нинова финансира Сайта Епицентър не сте доказали с никакви факти и засега е клевета до доказване на твърдението Ви. А иначе, всеки български гражданин има право да дава оценки на БСП и в това не виждам нищо лошо, а ед емократ


Стилиян Бурханларски


1 ноем. 2019 | 12:27Браво Валерия!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


31 окт. 2019 | 16:57С централните избори става по лесно, но най голяма трудност ще има за местните избори. Да оставим БСП. Погледнете какъв срив е в останалите партии. Там е още по лошо. И се дължи на 10 годишното вкопаване на ГЕРЕБ във всички власти. БСП ги извади от президентската и ги доближи в евроизборите и парламентарните избори. В местната власт ги изтиква по трудно поради феодализацията и би трябвало да получи подкрепа и от останалите партии, но видяхме реакцията на ВМРО. Затова да не очакваме от БСП чудеса за нула време. Тук на местно ниво борбата ще е най трудна и продължителна. Борбата срещу ГЕРБ трябва да се води не само от БСП, а и от останалите партии, а те реално помагат на ГЕРБ, което в Европа е точно обратно. Пример Унгария и Будапеща, както и Истамбул и Турция.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


31 окт. 2019 | 16:55Ако доста отпаднали от балотажите в областните градове подкрепят ГЕРБ то естествено БСП няма шансове. Но ако не стане така имат шансове. Това представяне на БСП не е много успешно, защото напоследък хората от левицата малко излизат за местни избори. Дали от неверие, дали от апатия, дали от страх. Трябва да се анализира този факт, защото е имало времена, когато БСП е печелила убедително местната власт Забелязва се, че в цели райони, които са били червени крепости сега има огромен спад за БСП. Това са Видинско, Врачанско, Плевенско, Монтанско, Сливенско, Ямболско, Смолянско, Кюстендилско, Старозагорско и т.н. Това се обяснява с обедняването, обезлюдяването и от там лумпенизацията на населението. Има и друга тенденция. В много села и малки градчета феодализацията от ГЕРБ променя картината поради страх и натиск. И тези процеси не могат да се спрат и обърнат за 3 години от идването на Нинова. С централните избори става по лесно, но най голяма тру


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


31 окт. 2019 | 14:42Поздравления г жо Велева ,за точния и обективен анализ!Г.Божинов и други като него с неадекватните си изказвания са вредни за Столетницата и трябва да им се каже директно !!! То бива егоизъм и партийна завист и инфантилни амбиции за вождизъм ,но някои бивши функционери на Левицата просто са загубили всякаква мярка за самокритичност и реалност!! Добре е ,да им се напомня ,че е време да отстъпват място на по млади и по способни лица!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


31 окт. 2019 | 16:40Те вече не са в първите позиции. А догодина за първи път ще има избори на всички нива по новия устав с избор на председател от цялата партия и тогава ще видин какви ще са нивата на промените в БСП.


Омуртаг


31 окт. 2019 | 12:59Г жо Велева, относно "(БСП) е единствената лява партия в Европа, която бележи ръст и показва възход" опасявам се, че това не е факт. Социалистическата партия на Португалия е на власт и управлява с премиер социалист. Резултатите и от последните парламентарни избори са следните: 2011 28,1%; 2015 32,3%; 2019 36,3%. Поздрави, О


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


31 окт. 2019 | 16:38Да, в Португалия и Испания социалистите бележат успехи. Други са Кипър, Румъния и България. Испанските социалисти започнха да печелят точно когато започнаха да избират председателя си от цялата партия. Така ще избират и в БСП догодина. Но БСП е на 5 то място по успех в евроизборите в ПЕС. От тези 5 две от държавите са доста по малки от България.


Mari Paunova


31 окт. 2019 | 09:02Точно, поздравления!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Иво Иванов


31 окт. 2019 | 06:58"след първия тур на местните се появи отново на картата на България, оцветена от ГЕРБ в синьо"...Бърка Валерия, ГЕРБ оцвети картата на България не в синьо, а в лайняно!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Durankev


30 окт. 2019 | 21:32Напомпана и пренапудрена статия. Естествено, медия на Н.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Енчев Илия


30 окт. 2019 | 21:13Легенда предупреждава жените че; "Единственият най сигурен способ против зачатие е, Никога да не се срещат с Българи" На първо место като първопричина за разводите и неуспехите в брака е факта че, срещуположната двойка индивиди под влияние единствено на чувства, търси приятното удоволствие в отношенията си. Така повече от 86% младежите, замаени от това взаимно удоволствие, неподготвени интелектуавно и морално, установяват че са жертва на несвоевременно поколение. Така започва трагедията с разводите! А истинската им причина следва от факта че, двойката няма абсолютно никакво образованиа за родителство, много преди да създадат поколение! На второ место като първопричина за разводите е факта че напълно липсва предмета "педагогическо РОДИТЕЛСКО образование"в образователната система. Не става въпрос за посредственото обучение по биология за разликите м у мъжа, жената и противоположните индивиди в природата, както


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


antimultikulti


30 окт. 2019 | 20:34Другарката Велева пропусна, може би "неволно", ФАКТА, че Корнелка се издъни във Варна. Издъни се и то ЯКО, защото при съгласувано обединение на на тамошната опозиция срещу ГЕРБ и подкрепа за кандидата на Възраждане (Костадин Костадинов) включително и от местното БСП, тя, Корнелка, си СРА на ината и налагайки кандидат на БСП и така разводни вота и подари победата на ГЕРБ. Този гаф на Корнелка няма как да бъде забравен! Бях и фен, но вече не. Sorry!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


30 окт. 2019 | 23:14Съвсем не се е издънила Нинова, а обратно. Костадинов колко взе? Колкото Клисурска. Тя от 6% в 2015 вдигна листата на БСП на 14% сега. Сега БСП ще подкрепят Костадинов, но той ще привлече ли националистите, които са в коалиция с ГЕРБ? Силно се съмнявам. БСП правилно постъпиха и си запазиха лицето във Варна.


Боба Есемесо


30 окт. 2019 | 21:02Божинов ти ли си бре мекере или миков, гергов, бураджиева... ГЬОТСУРАТИ!!!!


Велюб


30 окт. 2019 | 19:09Аз лично харесвам стила на Нинова и борбата и да промени нещата в БСП и с това в политическата система . Но според мен нещата са предопределени от решението БСП да стане правоприемник , наследник, на БКП , което отблъсква много хора , главно млади и нечленували в Живковата партия ,че даже и част от бившите и членове . БСП трябва да търси лице като нова , лява и прогресивна партия , разграничила се от миналото на комунистическата партия. Този процес ще бъде улеснен от естествения ход на подмяната на поколенията . По естествен път ще си отидат и лакомници като Божинов и сие.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


30 окт. 2019 | 20:08Така че, БСП няма никакво основание да се срамува, че е наследник на БКП.


Димитър Степанов


30 окт. 2019 | 20:05Не споделям такава теза. От историята и миналото си няма как да узбягаш и е много по честно и почтено. БСП няма от какво да се срамува за миналото си. БКП не е псртията на Живков, а Живковже член на БКП. Не Живков, а БКП направи от мизерна селска държавица развита модерна индустриална държава с модерно селско стопанство, развита наука, култура, социална държава на 27 мо място в ООН по ИЧР. БКП участвува в антифашис тката съпротива с бобеда и бе част от световната антифашидтка съпротива, което спаси България от трета национална катастрофа. БСП е наследник точно на такава БКП, с тя е наследник на БРСДП т.с. на Д. Благоев, който е един от видните интелектуалци на Европа и ди е пишел статиите за чужди издания на френски и немски. БКП т.с. е била втора политическа сила след земеделците на Стамболийски, когато България е имала 80% селско население. БКП т.с. печели изборите в София в 1932 г единствена дотогава в Европа. така че, БСП няма никакво


първан


30 окт. 2019 | 18:50Станишевците герговистите и отрепките около тях се стремят да елиминират Нинова,а тя прави чудеса за партията си въпреки изгъзиците на тази пасмина.И не гергов, а Н.Радев беше фактора да се увеличат гласувалите за БС П в Пловдив.Нинова е на прав път.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


30 окт. 2019 | 18:25България загуби мача с Англия с 0:6. Ако следващит мач българските футболисти загубят с 6:2, това означава ли, че българският футбол бележи ръст и показва възход?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


30 окт. 2019 | 22:57Зависи и ДПС как ще гласуват в градовете, където БСП са на балотажи, а това са 12 областни града и навсякъде ДПС има гласове турци, помаци и цигани. Затова картината е много неясна. Може БСП нищо да не вземе, а може и много да вземе в зависимост как ще гласува електората на националистите и този на ДПС. Да вземем Благоевград, Смолян, Пазарджик, Шумен, Разград, Ловеч, Сливен, Ямбол, Перник, Русе, Силистра.


Димитър Степанов


30 окт. 2019 | 22:48Може и Русе да не спечели, ако останалите играят с ГЕРБ. В Русе, Перник, Смолян, Благоевград, а и други областни градове ВМРО има. доста гласове и ако ги насочат за ГЕРБ е възможно БСП да не спечели нито един областен град, но да видим. А БСП ще подкрепи със сигурност ВМРО в Пловдив и навсякъде, където ВМРО са срещу ГЕРБ. Иначе БСП има големи шансове в Русе, Перник, Разград, Ловеч. Дори в София националистите имат общо около 8%, но как ще реагират никой не знае, и лидерите им не знаят.


Димитър Степанов


30 окт. 2019 | 22:40Не оспорвам тезата ти, че София не иска червен град. И вероятността Манолова да спечели е крайно ниска. Ами нали точно това си говорим, че българите не са дорасли да виждат реално бъдещето и държавата върви към провал. Социалистоте ще гласуват във всички райони за районни кметове срещу ГЕРБ, но десните са циментови мозъци и няма да гласуват нито за червени районни кметове, нито за Манолова. Е, кои са по разкрепостени в мидленето? Социалистите или десните . Разбира се социалистите.


Лулчев


30 окт. 2019 | 21:29Ще видим и това, дали освен в Русе,БСП ще спечели в друг областен град.


Лулчев


30 окт. 2019 | 20:55Ще видиш в неделя вечерта.Манолова ще загуби, не заради това, че Фандъкова е стока, а заради това, че София не иска червен кмет.


Димитър Степанов


30 окт. 2019 | 19:38Само едно уточнение. Самите ГЕРБ заявиха, че резултатът е 2. към 1 за тях. Това е за местни избори. За президентските е 2:1 за БСП. На парламентарните е 1.2 млн : 1 млн. На Европейските е 6:5. Та, Лулчев, няма такива нещо като 6:0 и 6:2.