Кой набута БСП в будната кома? И кой я вади сега от там?

Валерия Велева: Е, пак искайте оставката на Нинова!

54015 | 30 окт. 2019 | 15:26

След всеки вот, след всеки партиен форум, в който вътрешнопартийните скандали захлупват политиките, представителите на тази вътрешна опозиция плъзват по медиите. И хулят. Не противника, не опонента. Не властта. Хулят лидера си.


Бях решила да пиша този анализ след втория тур на изборите в неделя. Но ме провокира изказването на Георги Божинов от преди два дни, с което той продължава да атакува лидера на БСП Корнелия Нинова и я призовава "да освободи партията от своето присъствие". Божинов настоява Нинова да поеме отговорност и да подаде оставка.

Сега да видим за какво Нинова трябва да поеме отговорност.

През 2015 година БСП с председател Михаил Миков беше буквално разгромена в местния вот (25 октомври-1ноември). Партията остана без нито един областен град, като отстъпи на ГЕРБ властта върху 3/4 от територията на страната. Присъствието на левицата в местната власт се сведе до 34 кметове на малки общини и около 900 съветници
"Това е тежка загуба, която обаче не кореспондира с внушенията за заличаването на БСП от политическата карта на страната", каза тогава Миков и това бе мотивът му да не подава оставка като лидер на БСП.

Година преди това, през май 2014 година, БСП със същия председател претърпя пълен крах на предсрочните парламентарни избори. Столетницата се срина до 15%, регистрирайки най-слабия си резултат от началото на прехода. Зад партията застанаха 505 527 избиратели, които вкараха едва 39 депутати в парламента. "Това е най-тежката загуба на БСП на парламентарни избори", призна Миков и пак се измъкна, като този път прехвърли отговорността за катастрофалните резултати от вота върху съвместното управление с ДПС. Тогава на призивите за неговата оставка Мая Манолова излезе в защита:"Най-лесно е да се хвърли вината върху един новоизбран председател".

Това бе наследството, което Миков остави на Нинова - изборен погром; разбити структури; уплашена партия, загубила престиж и обществено влияние.


Днес всичките критици на Нинова, които се точат за главата й, ги е хванала амнезията за тези факти. Цялата вътрешна опозиция, придобила този статут заради раздялата си с постове и влияния, нито веднъж не се  върна в онези драматични времена, за да намери отговор за своето място в тези процеси.

Никой от нейните гласовите представители не е поел отговорност, не се извинил на партията за катастрофата, която й причиниха.

Напротив, след всеки вот, след всеки партиен форум, в който вътрешнопартийните скандали захлупват политиките, представителите на тази вътрешна опозиция плъзват по медиите.

И хулят. Не противника, не опонента. Не властта. Хулят лидера си.
И отсега чувам коментари и присъди: БСП удари дъното, БСП се сгромоляса, БСП изчезва. И отсега се шушне, че вътрешната опозиция вече се е приготвила още в понеделник след балотажа да атакува, изправяйки Нинова на "позорния стълб".

Да, не могат да ѝ простят, че в желанието си да обнови партията, ги отстрани.
И са слепи да видят, че за три години, откакто Нинова пое партията, БСП спечели президентски избори; удвои присъствието си в парламента;  на европейските изпрати в ЕН един депутат повече; след първия тур на местните консолидира 100 000 гласа в повече и се появи отново на картата на България, оцветена от ГЕРБ в синьо в годините, когато Миков беше председател.


И е eдна от малкото леви партии в Европа, която бележи ръст и показва възход.

Сега БСП се връща като коректив на ГЕРБ в местната власт с два пъти повече общински съветници. В 91 общини БСП е втора политическа сила. Социалистите печелят в 35 общини, отиват на балотаж в още 55 и в 9 областни града, в два от които имат водещи позиции (Русе, Разград). И то при тоталната доминация на управляващите; при страха, който владее хората; при беднотията, в която са натикани; при окастрени субсидии и всеобщо отчуждение на хората от партийците.

Впрочем най-точното определение за днешното състояние на БСП даде преди дни Харалан Александров "БСП се завръщат, след като бяха в будна кома и нокаут".

Кой набута БСП в будната кома?
И кой я вади сега от там?

Да, резултатът можеше да бъде и по-добър. Щеше да бъде силно, ако левицата беше извоювала знакова победа.

Но колко от критиците на Нинова се ангажираха персонално с предизборната кампания? Нинова прекоси четири пъти държавата, изненадващо направи дори вълна, вдъхна на много места кураж на обезверените. Не се спря да говори, да мобилизира, да атакува управлението на ГЕРБ. Тази емоция не успя да се излее изцяло в урните, но пробивът е направен. София удвои съветниците си и за първи път от 14 години отива на балотаж.

За това ли ще ѝ искат оставката на Нинова?


Или за това, че изпрати в Русе Пенчо Милков, който има реални шансове да стане кмет? Може би ще ѝ искат оставката за проф.Анелия Клисарова, която въпреки раздорите на БСП във Варна, удвои подкрепата си. Е, за малко не стигна до балотаж, но даде всичко от себе си. И Весела Лечева в Търново не успя да се пребори с партийната машина на ГЕРБ, но се бори мъжки. 

А какво направи в това време Георги Божинов във Враца, който цял живот е бил депутат от там? Как допусна кмета на ГЕРБ да спечели със 72%?
Какво направи Михаил Миков във Видин, където БСП е трета?
В Добрич, бастинът на Красимир Янков, БСП отново е трета!
И Явор Куюмджиев в Търговище не успя да извади партията от третото ѝ място.
Тях просто ги нямаше на терен. Сега чакат като от засада да мине балотажът и да "заръфат" Нинова. 
В Пловдив Георги Гергов вдигна с 2100 гласа повече подкрепата за БСП, но това така и не можа да изведе партията до балотаж, която остава като че ли абонирана за четвъртото място. 

Няма друга партия в момента, която да е толкова безпощадна към лидера си. Само си представете някой в ГЕРБ да поиска оставката на Борисов, заради София, или на Карадайъ заради Дулово.
А в БСП с неистово ожесточение неколцина искат да късат ризи публично, за да скрият личните си комплекси и нереализани стремежи за власт.
Само че ако я нямаше Нинова, Столетницата щеще да последва пътя на френската левица и всички те отдавна щяха да са в политическото небитие.
Е, пак ѝ искайте оставката!

 


От категорията

Защо сега се появи списъкът на Бобокови. Кой кой е?

Защо сега се появи списъкът на Бобокови-1590905420.jpg

Доказани доходи, западни партньори, източни пазари – Бобокови не са били за ...

31 май 2020 | 09:05

Отстрелването на олигарсите

олигарси-1590677394.jpg

Да следим внимателно какво ще каже Валери Симеонов, който преди дни предупреди ...

28 май 2020 | 19:06

Валерия Велева: Рубиконът за курса "Нинова" и абонираните за исторически грешки

-1495117440.jpg

Отпорът срещу въвеждането на прекия избор на председател и бламирането на ...

31 май 2020 | 23:52

Георги Йорданов: Акад. Лихачов за Кирил и Методий, 24 май и България като „Държава на духа“

Георги Йорданов-1544457900.jpg

Думите на световноизвестния учен „Обичам България – и древната, и съвременната, ...

31 май 2020 | 17:22

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


BiGman1


30 окт. 2019 | 17:49Права сте Велева...никаква оставка на Ниниова...само тя е способна да подпише смъртният акт на стогодишната бабичка...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


3 ноем. 2019 | 11:55Русия в момента има само един голям държавник в лицето на Сергей Лавров, който единствен имаше скоро смелостта да обяви , че те са предали нашите социалистически държави. Аз това съм го писал от години и в руски сайтове при бясна антибългарска кампания там и отделни единици образовани руснаци ме подкрепиха. Писах им, че не ние ги предадохме, а те нас предадоха и ни разбиха икономиката, защото бяхме на 90% свързани с тях.


Димитър Степанов


3 ноем. 2019 | 11:53Ще взема отношение и за Русия. Сегашна Русия е страна с неолиберален, олигархичен капитализъм, много по жесток от тук поради размерите на страната. Не харесвам нито днешна Русия, нито Путин и управлението му. Путин е типичен ренегат, той е един посредник между враждуващи кланове. Ако Русия продължи по този път, то ще си остане икономическо джудже. Защо Русия е първа по военни технологии държава, а слаба в гражданските отрасли? Защото военният комплекс е държавен и си запази кадрите. Там има държавен капитализъм. А в гражданските отрасли олигарсите търсят бърза и лесна печалба и не искат да инвестират нови технологии, защото те не носят бързи печалби. Ако Русия иска да стане велика икономика, то тя трябва да тръгне по пъта на Китай, Япония, Южна Корея, където основата е държавния капитализъм. Русия в момента има само един голям държавник в лицето на Сергей Лавров, който единствен имаше скоро смелостта да обяви , че те са предали нашите социал


Димитър Степанов


3 ноем. 2019 | 11:37Във всяка система винаги има хубаво и лошо. При социализма хубавото беше повече от лошото спрямо сега.


Димитър Степанов


3 ноем. 2019 | 11:32Лулчев, първо се извинявам, че се намесвам в твой диалог с друг, но искам да реагирам на една твоя мисъл за БКП. Считам, че е грешка БСП да се отказва от своето наследство. То не е само БКП. Първо, така е много по морално и истинско. Второ, БКП си има своите грешки, но и своите велики постижения. Грешките са сталинисткия период, който обаче е кратък за разлика от КПСС и разбира се тоталитарната практика, която обаче тя нямаше как да избегне, защото великата държава СССР я практикуваше. А великите постижения на БКП е въоръжената борба на страната на световната антифашистка коалиция и разбира се създаването на развита, модерна индустриална, научна, културна, социална, спортна държава с модерно селско стопанство държава на 27 мо място в ООН по ИЧР. Сега след 30 години капитализъм сме деиндустриализирана, колониална държавица с два милиона по малко население нна 57 мо място в ООН и постоянно изчезващ български етнос. Във всяка система винаги им


Лулчев


31 окт. 2019 | 18:16Що се отнася до Русия , това е държава, която прави капитализъм, продава газ, петрол и оръжия.Няма братство и приятелство, а прагматизъм и правене на луди пари.Не съм против русофилите, но да реват и със сълзи да напълнят яз."Копринка", а дори и Черно море, неофициалната позиция на руската държава за България е тази, че сме предатели.Това нашите русофили добре го знаят, но дали от глупост или по поръчка, не знам как е, не говорят за това,За тях е важно да дойде руският посланик и Джуджето от ПП Атака, после ...прегръдки, целувки, речи,букети и т.н.Реалността е друга, но не е за хора с промити мозъци.Това се отнася с пълна сила и за краварофилите.


Лулчев


31 окт. 2019 | 18:08Първо трябва да се отрекат от БКП, след това да изключат доста хора от редовете си, начело с Г.Пирински, Р.Овч,, С.Станишев, К.Добрев, Божинов, Гергов и да направят нов конгрес и да си изберат председател.Бившите комунисти от съветската школа във всички бивши соц.страни са вън от властта, а нашите се напъват по хамелеонски.Второто е, че мразя ГЕРБ и Борисов, защото те също са с комунистически корени, управлението им е нахално и показно, като това на БКП.Бъдещето на България не е нито с ГЕРБ, нито с БСП.За т.н. "патриоти" не говоря, защото те са от същата глутница.


Лулчев


31 окт. 2019 | 18:06Bigman1, никога не съм бил партиен член, въпреки, че са ме навивали да стана член на БКП.Не съм станал, защото не съм искал да имам хомот на шията и второ, защото знаех какво е БКП и чл.1 от Конституцията.След преврата на 10.11.1989 г. симпатизирах на СДС, но след известно време се разделих с илюзиите си, че те са чиста монета.От дълги години наблюдавам внимателно какво се слючва в политическия живот на страната, имам познати, които са били и други, които сега са в политиката, приемам техният избор, но той не е моя избор, защото не харесвам демагогията и винаги сравнявам това, което е било и това, което се случва сега.И едно време пез соца бяхме на опашката, малко пред Румъния, но много по_зле от Чехия, ГДР, Унгария и Полша.Сега, като членове на ЕС, ситуацията е същата и едва ли ще се промени.Що се отнася до БСП, мнението ми е, че ако искат да са европейски социалисти, а не уж европейски, но от съветски тип, аърво трябва да се отрекат от БКП


BiGman1


30 окт. 2019 | 23:34Лулчев, ти си от малкото хора във форума който не е заслепен от партийни пристрастия...а кажи ми как една партия раздирана от вътрешни противоречия, без екип и останала само на старите си лаври ще управлява днешна България...ми те едни фондове не могат да усвоят...веднага почват да крадат и от ЕС им ги спират...мислят си, че като се надупят на Москва и ще тръгнат реки от мед и масло...така и не разбраха, че Русия си гледат тяхната сметка и гледат каквото могат да вземат... и си го вземат като има балъци да им го дават... Алтернативата на ГЕРБ е на друго място...и мисля, че трябва да си го забелязал на последните избори...


Лулчев


30 окт. 2019 | 21:13Ако Тикваров дамлоса или му изкарат кирливите ризи наяве, ГЕРБ ще се разпадне за не повече от една година.Както вървят слухове, че на Тиквата вече му се иска да е президент и ако това стане...ГЕРБ са пътници, а и си изиграха ролята, спечелиха местната власт, назначиха си главен прокурор, увеличиха неимоверно администрацията със свои хора, замъкнаха милиони от еврофондовете, оставиха страната на дъното на Европа...Повече какво? Чувал ли си за ниво на компетентност? Е, това, което ти написах по_горе е нивото на компетентност на партия ГЕРБ.Та заради това е дошло време и гербаджиите трябва да се спасяват, кой както може и където иска.Имат прокурорски чадър за 7 години напред и са спокойни за бягството си.


Лулчев


30 окт. 2019 | 21:03Bigman1, Степанов е прав.ГЕРБ са партия от лидерски тип,а при БСП не е така.Ако сменят Нинова, БСП ще остане, но ГЕРБ без Тикваров е като плашило без дрехи, т.е. гол прът.Царската партия НДСВ беше същата.Отиде си Симо Сакскобурготски в Испания и цирка се разбяга.


Димитър Степанов


30 окт. 2019 | 19:51Виж бе, кретенче, хем си прост, хем си неграмотен, хем си тъп. БСП не е ГЕРБ, където мутрагеньо е начело, докато не се затрие ГЕРБ, което е неминуемо. В БСП има устав, който ограничава председателя до 2 мандата. И другото. С Нинова БСП спечели безапелационно президентските избори, увеличи депутатите от 38 на 80, увеличи евродерутатите от 4 на 5, Увеличи с 100000 гласа на първи тур на местните избори. Или за 3 години БСП с Нинова непрекъснато си повишава влиянието, а ГЕРБ непрекъснато от 3 години губи голямо количество гласове. Само Фънда в София губи 80000 гласа. Всичко това сочи, че ГЕРБ върви към края си, а БСП продължава уверено възхода си, колкото и да ти е неприятно. Но за такъв анализ се иска логика, каквато ти никога не можеш да имаш, а за мен е ежедневие, поради характера на професията ми.


Незабравка


30 окт. 2019 | 19:34.идиотчооо! Hi !


Валентин Ханджийски


30 окт. 2019 | 17:02Велева,поздравления за този анализ!Всичко е точно.Дано го прочетат тези,които се връзват на истериите на "железните глави"(вътрешната опозиция) в БСП.Пътя ,който избра Нинова е правилен и ако имаше вътрешно единство ,БСП щеше да има далеч по добри резултати.И тогава щеше да стане единствената алтернатива на изцяло компрометираното и некомпетентно управление на ГЕРБ.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Катя


30 окт. 2019 | 16:57Тези юнаци, вътрешната опозиция, ако така настойчиво работеха за оставката на Борисов, сега щяхме да си говорим за него в минало време.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


30 окт. 2019 | 16:49Сега искам да коментирам анализа на отличната журналистка Валерия Велева. Анализът е много добър. Има само една фактокогична грешка. БСП имаше от 2015 г не 60, а 34 общини, които вече си ги защити в първия тур. И има още един важен момент, който е изпуснат. Вината не може да се стоварва само на Миков и неговия екип. Тя основно е на Станишев, който направи най доброто управление за тези 30 години капитализъм(2005 2009), но след това в 2014 година направи ужасна политическа грешка с Пеевскии, затова БСП още не може да си върне позициите от преди този гаф. Така че Миков има много по малка вина от Станишев за последвалите тежки събития за БСП след 2014 година. Всичко останало написано е точно.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Visitor


30 окт. 2019 | 17:42Абсолютно съм съгласен!


Валентин


30 окт. 2019 | 16:12Георги Божинов е ясен, един от бившите стълбове на статукството. Това е човека, който изкаше да заграби българския промишлен център в Москва с помоща на снахата си, която беше изпратина с цел да го приватизира. Огромните скандали и злоупотреби с имуществото и финансиите на Центъра бяха потулвани от Станишев. Неговото влияние във Враца се вижда какво е, защото и там най вероятно по същия начин е работил за себе си. Такива са няколко дузини хора в БСП. След изборите трябва да бъдат задължително изхвърлени от партията. Те сами очевидно нямат достойнството и съвестта да си отидат. Само тогава партията ще може да се отвори и да се препознае от обикновените хора, като защитник на интересите им.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


30 окт. 2019 | 22:28Не си прав. БСП има визия за България и визия за всяка община. Тези документи са доста конкретни и лесно могат да прераснат в управленски програми на национално и местно ниво.. А за написаното от мен за хубава програма, то тя се отнася до идейния облик на БСП. Това е програма на БСП за това каква партия е, какви са главните и задачи и идейни основи. Това е друго нещо и касае не управлението на държавата конкретно, а принципите, на които залага БСП като лява социалистическа партия. Ще дам конкретен пример от програмата на БСП, която я има в сайта на БСП в раздела програмни документи. Там е записано, че постоянната задача е историческо преодоляване на капитслизма.


Лулчев


30 окт. 2019 | 21:18БСП си имат хубава програма и демократичен устав и...засега толкова.Конкретна управленска политика по тази програма няма и кой знае кога ще има.


Димитър Степанов


30 окт. 2019 | 16:40Валентин, пиесата вън враговете с партиен билет са вече разигравани в историята и са довели до трагични резултати. БСП се надявам, че няма да допусне подобни тежки рецидиви. Има си устав и ще вървят по него. А опоненти да си има. И лейбъристите и консерваторите в Англия имат вътрешни опоненти , но са партии от столетие и продължават да са на политическата сцена. Да не говорим пък какво става в двете партии в САЩ. Така че БСП си имат хубава програма и демократичен устав и стъпка по стъпка ще отстранят дефицитите, като наследство от Станишев и Миков.


Манчев


30 окт. 2019 | 16:12В обобщение на материала: Една партия е ДЕМОКРАТИЧНА, само когато има силна вътрешна опозиция, която не спира да работи за интересите на опонентите. Най вече по време на избори.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Борко Димитров


30 окт. 2019 | 15:57Докато партията не се отърве от гореизброените щендерасти, и най вече Серегея, БСП няма да си върне позициите, да не говорим да вземе властта. Предателите, които плюят по Нинова трябва да са на позорния стълб, като към тях добавим и "президента" Първанов и едни други шайкаджии.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


30 окт. 2019 | 16:33Борко Първанов си има друга партийка, а призива за чистене на редиците от врагове с партийни билети вече е играно и то с трагични последици. Затова се надявам, че БСП няма да те послушат!


atanas dinkov


30 окт. 2019 | 15:53Здравейте. Нинова е идеална за противник на Герб, ще бъдем вечните "втори". С председател като Нинова Герб ще управляват и четвърти мандат. В БСП трябва да си изберем председател, който да ни направи първа политическа сила и да управлява България по нов съвременен начин, с нова конституция според новите реалности в света и в Европа.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


30 окт. 2019 | 16:30В БСП има устав. Според него догодина предстоят избори на всички нива и новият председател на партията ще се избира от цялата партия. Е, членовете на тази партия ще преценят и изберат който искат и всеки член на БСП ще гласува, а няма да се събират 2 или 3 групи от Конгреса и да се договарят кой да бъде начело. От това по демократично няма. Нинова въведе да има само два последователни мандата за председател, което важи и за нея. И при това положение не разбирам за какви вечно втори с Нинова говориш, след като тя сама се самоограничи до два мандата? Испанската социалистическа работническа партия започна да печели избори, когато въведе съшия този избор от цялата партия. Така че за каква оставка се говори сега за Нинова, когато догодина има редовен конгрес и избори на всички нива в БСП? Или сте решилинаистина да се самоубивате. Да, ама не. Социалистите в БСП няма да ви го позволят. Най много себе си да самоубиете като политици!


Димитър Степанов


30 окт. 2019 | 16:21Атанасе, аз също съм социалист по идейни убеждения. Ти разсъждаваш ли реално в каква обстановка се намираме? Очевидно не. И кой в момента е този човек, който със сигурност ще изведе БСП на първо място? Аз засега не виждам такъв. След време може да се появи от младите, но засега липсва. За каква нова конституция говориш, Атанасе? Конституцията се промена с две трети от гласовете на Велико народно събрание, избрано с две трети от обикновено народно събрание. Ако няма взаимно желание между партиите то не виждам в десетилеия напред да може да се свика Велико народно събрание и там с две трети да се промени конституцията, освен ако БСП изчезне от политическата карта на България. Така че, твоите разсъждения са невъзможни пожелания.


Иванов


30 окт. 2019 | 15:45ВЕЛИКОЛЕПЕН АНАЛИЗ ВЕЛЕВА. ТАКАВА РЕКАПИТУЛАЦИЯ НЕ Е ПРАВЕНА ОТДАВНА. ТРЯБВАШЕ ДА СЕ СПОМЕНЕ И АКТИВА НА СЕРГЕЙЧА, КОЙТО СВАЛИ ДОВЕРИЕТО КЪМ ПАРТИЯТА НА МНОГО ХОРА, НЕОБРАТИМО. Всичко това е потвърждение, жестоко и срамно за българския казан, в което липсата на здрав разум е съпровождало всяко поредно падение, всеки нов опит да се направи нещо добро за другите. Нинова е първият разумен водач на партията от 30 години насам, ентусиазъм граничещ на безумие в клоаката на ниските интереси. Какъв социалист е Първанов, Сергейчо, ГЕРГОВ велики собственик на неизброимо народно имущество, какъв е Миков и други. Това самоизяждане е проклятието върху нацията ни от векове. Там където се съберат трима българи , единият е предател.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.