Европейският шлем на Борисов

Премиерът на България става един от най-информираните политици на Европа

Валерия Велева: Европейският шлем на Борисов

25774 | 14 юли 2017 | 17:26

Във всичките си срещи, речи и пресконференции Борисов следва неотклонно трите теми, които са от първостепенно значение за нас: енергетика, сигурност, коридори


Юни и юли 2017 се оказаха горещи в международния план-график на българския министър-председател.

За месец и половина Борисов направи знакови тегели между Балканите и сърцето на Европа. Динамиката на контактите му се оказа изключително силна и с дългосрочна проекция.

Няма друг европейски лидер, който да е провел за такъв кратък период от време толкова значими разговори и срещи.


Ето какво показва беглият поглед на визитите.


На 6 юни премиерът Бойко Борисов бе посрещнат с почести в Елисейския дворец от новия му стопанин Еманюел Макрон. Българският министър-председател бе четвъртият лидер, който разговаря с Макрон след избирането му за президент на Франция. Борисов поиска балканските страни извън ЕС да получат право на европейски паспорти и покани Макрон през август да посети Бълария.
 
На следващият ден, 7 юни, самолетът на премиера кацна в Берлин, където Борисов попадна в обичайната прегръдка на Меркел. В германската столица двамата обсъдиха миниплана "Маршал" на Берлин за Балканите.

След седмица, на 13 юни - на връх рождения си ден, министър-председателят на България е в Турция - Анкара го приветства с военни почести, последвани от двучасов разговор на четири очи с президента Еродган в Белия дворец. Вечерта премиерът Йълдъръм му поднася празнична торта на изискана вечера на брега на Босфора. Визитата е определена като „ключова“ - разговорите стабилизираха както разколебаните през последните месеци отношения между София и Анкара, така и бежанският въпрос, и сигурността по границите.

 
На 20 юни Борисов е с нова силна външно-политическа изява - посреща в София новия македонски премиер Зоран Заев. Събитието влиза в хрониките като „историческо помиряване между Македония и България“. Заев изпрати ключови послания от София, които отекнаха на Балканите. Скопие поиска от България помощ и подкрепа за перспективата на Македония за ЕС и НАТО. Борисов обяви, че на 1 август ще се подпише дългоочакваният Договор за сътрудничество между двете страни.

На 10 юли Борисов отново е на път - по лична покана на Ердоган премиерът на България присъства на 22-рия Световен петролен конгрес в Истанбул и в реч пред 5000 делегати от цял свят поиска изграждането на междусистемна газова връзка между Турция и България. И пак - разговор на четири очи с Ердоган. Преди началото на конгреса Борисов участва в работна среща с президентите на Турция Реджеп Ердоган, на Азербайджан Илхам Алиев, на Сърбия Александър Вучич и с премиера на Албания Еди Рама. Разговорите са посветени на енергийните проекти в региона.

Сменяйки посоката на полетите, на 12 юли Борисов лети за Италия. По лична покана на италианския премиер Паоло Джентилони българският му колега участва като специален гост на сбирката на лидерите на „Берлинския процес“ в Триест, където седем страни членки на ЕС и шест страни от Западните Балкани провеждат ежегодна среща на високо равнище. Целта е - да засилят сигурността в региона и да изградят по-близки отношения. Премиерите на Австрия, Хърватия, Франция, Германия, Италия и Словения демонстрират изключтелното си благоразположене към Борисов и не спират да запечатат за историята прегръдките си с него. Пред тях Борисов настоява Западните Балкани да бъдат подпомогнати в най-голяма степен по оста Север-Юг и отбеляза изключителната важност на включването на Коридор №8 в Берлинския процес.

На следващият ден, 13 юли, „Спартанът“ „доставя“ Борисов в Солун. Тук той е в центъра на официална тристранна среща с гръцкия си колега Алексис Ципрас и със сръбския президент Александър Вучич. Основните теми са енергийната и транспортна свързаност на България, Гърция и Сърбия. Обсъдени са ключови проекти като изграждането на ж.п. транспортна връзка между Русе и Солун, както и газовата интерконекторна връзка между България и Гърция.

Совалката е впечатляваща. 

Европейският шлем на Борисов не може да бъде отречен.

Засилената активност на българския премиер на дипломатическия фронт е разбираема. Ситуацията с бежанците от Сирия я налага, пробремите в Европа - още повече. Нормално е да се правят визити на високо ниво, дори когато имаме резерви към водената от някои правителства политика в определени сфери.

Третият мандат на Борисов естествено стъпва на геополитическия вектор. И в това няма нищо странно. Просто Борисов показва впечатляваща реактивност на случващото се в света. А в света протичат тектонични размествания. Китай, Русия, САЩ, Близкия Изток са в тайфуна на нови прегрупирвания, които ще имат отражения върху Европа и Балканите, респективно България.

 

Картата на света се пренарежда и българският премиер търси правилните ориентири. Допреди месец-два живеехме в напрегната ситуация на един непредсказуем Ердоган, разпадаща се Европа и напрежение в страната. Великобритания потъна в Брекзит, Франция се активизира, Турция получи Катар, Русия застана зад Иран, Тръмп се разшета из Европа, Китай търси излаз към ЕС. За България настъпва благоприятното време. А премиерът се опитва умело да го използва. И тук не става въпрос дали той е пощенски гълъб, мост или крайна спирка.

 

Чрез тези срещи Борисов търси изключително важния за България баланс в момента – от една страна да отдалечава бежанския поток от границите ни, от друга, да приближава към границите ни газовите връзки Изток-Запад, от трета – да използва европредседателството ни като фактор по оста Западни Балкани – ЕС. Борисов правилно оцени, че най-добрата линия за България е подкрепа за общоевропейско решение на мигрантската криза. Желанието му да подпомогне постигането на работещо решение в тази посока допринася за международния авторитет на страната. Във всичките си срещи, речи и пресконференции Борисов следва неотклонно трите теми, които са от първостепенно значение за нас: енергетика, сигурност, коридори.


Към този момент визитите нямат икономически измерения, но дори само разговорите заедно и поотделно с лидерите на Европа правят Борисов един от най-информираните политици на Стария континент. Защото той знае от една страна, какво мисли Едродан, от друга - Меркел, докато те двамата не могат да си комуникират пряко, заради тежките обиди, които си нанесоха. Борисов се прегръща със Заев, докато Ципрас и Вучич му се цупят. Факт е, колкото и да звучи странно и изненадващо, но за Борисов няма затворени врати в Европа. Пред него падат всички бариери. И най-важното – започнаха да го слушат, а в много случаи той изпреварва европейските политици с нестандартните си идеи.


Как ще „осребрим“ всичко това, зависи само от нас. Ако не проявим единство в месеците на председателството, ще загубим. Ако допуснем скандалите да „похлупят“ историческия ни шанс да бъдем водачите на Европа, ще сме си виновни само ние.

 


От категорията

Макаров: Активират се усилията за подкопаване на многовековните връзки на Русия с балканските страни

Макаров-1526586297.jpg

Очакваме ЕК да приеме окончателно решение за хъба „Балкан“ и за потенциалното ...

18 май 2018 | 09:44

Кеворк Кеврокян: Ентусиазъм - за сметка на прозорците

-1460718675.jpg

Личната биографка на Бойко направи равносметка на първата година на третия му ...

19 май 2018 | 11:34

Междудържавните отношения между Русия и България (Обзор)

-1526993802.jpg

На 4 август 1992 г. между Руската Федерация и Република България е сключен ...

22 май 2018 | 15:54

„Таймс“: Тръмп ще върне предишното величие на НАТО

-1526223934.jpg

Руските заплахи наложиха вето върху по-нататъшното разширяване на Алианса на ...

22 май 2018 | 15:34

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Radoslav Vasilev


18 юли 2017 | 16:07Г жа Велева сигурно пак е имала конюнктивит или ечемик на окото и затова неволно е посегнала към розовия химикал. Както всички добре знаем, именно Бойко подари на Дидко за жълти стотинки Булгартабак, който сега се продаде на БАТ на баснословна цена и производството на бг цигари отива в Румъния. Та тези хора, които ще останат без хляб, какво ги е еня за Бойкоборисовите шлемове ми е въпроса. От 11 ноември 1989г. всички управляващи са добри в шлемовете на началниците си и душмани на народа си. Бизнеса иска да минава пак на сиво, защото много добре е известно, че постъпилите суми в бюджета няма да отидат за полицаи и пенсионери. Много добре се знае, че Бойко (чрез Сталийски) и Дидко чакат с нетърпение всякоя стотинка, която капне в бюджета да я откраднат с държавна поръчка например за ремонт на НДК, отводняване на малко теренче на магистрала и т.н.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошко


15 юли 2017 | 19:17Навремето имахме един висш държавник и след него тичаше В.Стоянов, който непрекъснато обясняваше какво държавникът е произнесъл и как трябва да се разбира, какво е казал, но не е бил разбран от хората.. След Б.Б. тичат не един, а двама : Т.Биков и Г.Харизанов. Първият по цял ден не спира да говори : в залата на НС, по ТВ, е медии и конференции, семинари и други публични изяви и да разяснява и обяснява нещо. Вторият е за по грубите изпълнения. Вече навлезе и друг персонаж Иванчо Йотата. Време е и за Кирияк СтеФчовците.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошко


15 юли 2017 | 19:13Това, което написах, беше съчинение по снимки. Не съм виновен, че са подбрани такива. А сега сериозно: Вие действително ли смятате,че Б.Б. ще стане, та дори вече е станал европолитик и държавник? С това образование от Магнаурската Висша милиционерска школа Г.Димитров Симеоново и с демонстрираното невисоко културно ниво?! Вижте му изказа, словата, които произнася, елементарната му граматика и въртенето му с мненията си като ветропоказател. Разбирам и съчувствам на подкрепящите го.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Станков


15 юли 2017 | 14:21Велева,това,което този път си написала е истина.Колкото и да им е мъчно на някои и да ги е яд.Н в последното си изречение трябваше да си много по конкретна.Основната пречка пред България е войнстващата истеричка,видната приватизаторка нинова.И бандата милионери и кандидати около нея.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


мм


15 юли 2017 | 12:21Прочетете материала на г н Попкутуев във Фрогнюз"Здравей, Баце, тези, които утре ще умрат, те поздравяват!" Безпощаден и верен спрямо Борисов и обръжението му!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


zmei15


15 юли 2017 | 11:24Велева,от известно време ти обяснявам ,че е добре да си спастряш грантовете от запад и да не пишеш глупости.Явно обаче онези дето ти плащат изведнъж пак си харесаха Бойко и ти добре ги обслужваш.Как да не си го харесат като е тъпо и послушно говедо при това в абсолютна зависимост от тях?И как да не го харесват неолиберастите като виждат какъв човек българите избраха за президент?Опасността България един ден да се изправи обединява цялата тази западна скотска върхушка да застане зад Бойко Борисов който си е най откровен гробокопач на България! Ето с това :"Борисов следва неотклонно трите теми, които са от първостепенно значение за нас: енергетика, сигурност, коридори" Велева влизаш в групата на венцехвалителите на Бойко достойни за Карлуково! За каква енергетика говорим госпожа Велева когато този човек стои в основата на провалянето на "Южен поток"?Да споменаваме ли Бургас Александруполис или Т.Нар. Гьол в Белене?В ис


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иванчу Йотата


15 юли 2017 | 10:45Хубав и умен дори сайт сте. Ама за да сте абсолютни, въведете си модератор, който да чисти простащини и простаци от форума ви. Въведете лозунг "само умни коментари, без персонални обиди" или нещо такова. Така "Гошко" и подобията му ще могат да пишат по огради и кенефи, а не в уважавани сайтове. Някак "Интелигентната Валерия" и " Простия Гошко" не си отиват на едно и също място не мислите ли???


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


zmei15


15 юли 2017 | 11:29Браво Иванчо,браво!Ако не беше сложил кавичките щяхме да си мислим други неща за Велева и Гошко.


Гошко


15 юли 2017 | 10:11Мадам Велева: И най важното започнаха да го слушат, а в много случаи той изпреварва европейските политици с нестандартните си идеи. Какво до го слушаш луд и прост човек?! Какво ще научиш от него? Нестандартни идеи?! Нали знаете приказката: Луд човек и пияница на чуждо вино засита нямат.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошко


15 юли 2017 | 10:06На предпоследната снимка Юнкер , както винаги, тупа ББ по вратлето, ама на Боко му се задейства друг орган. И ББ срамежливо му казва, уж на смях: Стига бе, бай Жан, че накрая ще стана за смях. На последната снимка ББ е при султана: сериозен и притеглил ръката на суверена към себе си. Демек: Много те обичам и почитам . А Ердоган показва на свитата си: Ето, пак ви доведох мечока от България. Само му свирна и той веднага тича. Наш човек си е и пак ще ни дрънка за газа и Меркел. А аз ще измъкна от него още трима политбегълци на Гюлен.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошко


15 юли 2017 | 10:05За какъв европейски шлем говорите, г жо Велева? Хайде да разгледаме заедно снимките: На първата ББ шепне на танте Меркел: Аз лъжа поданиците си, че работя за тях в Европата, а те ме лъжат,че ми вярват.Истина е. На втората ББ е прегърнал Макрон. Ще го прегърне, я, и хоро ще му играе! Брижит М. има една напъпила дъщеря, тъкмо партия за Баце. Толкова години той спи сам на втория етаж на къщата в Банкя, време му е някой да му топли гърба. Как ще се представи като мъж е въпроса. По нататък ББ се прегръща с президента на Сърбия и премиера на Гърция. Там далаверата е природният газ. Лъжат се един други и накрая прекарани ще се окажат сърбинът и Боко. Ципрас е византиец и при него геле няма.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018