Проблемите не свършват, когато покорите върха, дори напротив – умножават се!

Валерия Велева: Как гейтовете захлупиха политиката (допълнена)

20454 | 10 окт. 2017 | 16:59

Само за месец най-употребяваните думи редом с ГЕРБ станаха гейтове с трапезно-роднински обозначения: суджук, кум, кумец. Към тях сe прибавиха и три гръмовни скандала - „Радев“, „Добрев“ и „Тодоров“, които ги завъртяха в тежка спирала надолу.


За своите 11 години живот на политическата сцена в България ГЕРБ никога не е изглеждала толкова разфокусирана, разцентрирана и неадекватна в послания и в поведението си партия.

При това в разгара на третия си управленски мандат, когато би трябвало водачите ѝ да са натрупали достатъчно опит и мъдрост, а самата партия да излъчва стабилност и увереност в своите действия. 

 

Какво се случи, че изведнъж лицата на партията изглеждат така нелепо, а самата партия – обект на толкова много атаки?
Само за месец най-употребяваните думи редом с ГЕРБ станаха гейтове с трапезно-роднински обозначения: суджук, кум, кумец. И само за седмица към тях сe прибавиха и три гръмовни скандала - „Радев“, „Добрев“ и „Тодоров“, които буквално ги извадиха от обувките и ги завъртяха в тежка спирала надолу.


Причините – консумация на власт, политическо самозабравяне, високомерие.
Реакциите - отсъствие на реална преценка на ситуацията, липса на политически сетива , усещането за властта като нещо вечно, което им принадлежи.
Поведението - всичко това накуп, съчетано с арогантност или неадекватност.


ГЕРБ просто не разбра какво им се случи? И като че ли не предусещат какво се задава? Въпреки усилията на Борисов.
Почна се с тежкото противопоставяне на президента, без да се отчете високата степен на обществено доверие, което има той и ниската степен на обществен престиж на говорителите срещу него.
Наблюдатели и анализатори предупредиха – ГЕРБ ще загуби от битка с Радев.
Не чуха. Сега се е отворила война...


После дойдоха воплите “Суджук даваме, но Делян - не, защото не знаем кой ще е следващият“. Беше трагикомично, ако не бе толкова жалко. Пак не се видяха отстрани как изглеждат. Пак има казаха – правите грешка с Делян и с ината да не приемете оставката му. И пак не чуха.


Накрая съвсем се оплетоха за Антон Тодоров. От няколко дни обикалят тв студиата и говорят нелепици.
Загубили нормата за добро и лошо, за заплаха и шега, за цензура и цветист език.  Загубили усещането, че обществото има очи и уши и вече е създало свое отношение към скандалите и към лицата, които ги раждат.

И това отношение е на гняв, разочарование, дори подигравки...

Прав е Антон Тодоров в писмото си, в което посочи мотивите за оставката си, че атаката към него "повлича след себе си авторитета на ГЕРБ, на нашия лидер и цялото ръководство". Тодоров просто повлече ГЕРБ...

На фона на тези обществени настроения представителите на ГЕРБ в своите публични изяви изглеждат като от друга планета.

За да не съм голословна, вижте как водещи фигури от управляващата партия оценяват поведението на Антон Тодоров и заплахите му в ефир към водещия на „Здравей България“.

Димитър Главчев, председател на парламента: „Поведението на Тодоров е шега. Това бе предупреждение за евентуална заплаха, но не от страна на Антон Тодоров. Тя би дошла от другаде, но не и от ГЕРБ.“

Цецка Цачева, министър на правосъдието: „Антон Тодоров е по-цветист в изказа си. Човешко е да бъдеш по-цветист в изказа си. Той го умее много добре“.

Менда Стоянова, председател на комисията по бюджет и финанси:Той малко не си мери езика“.

Владислав Горанов, финансов министър:Антон Тодоров борави много прецизно с езика. Понякога го прави по много страховит начин. Проблемът е, че понякога зад лошата форма има добро съдържание. За съжаление и формата и съдържанието бяха лоши.

Томислав Дончев, вицепремиер:Г-н Тодоров е цветен, с остър език, политически некоректен – това го казвам с известна симпатия, защото понякога си мисля, че политическата коректност ще ни убие”.

Виждате ли как нямат смелост да кажат – Антон Тодоров тежко сбърка, това в едно демократично общество не е позволено, такова поведение в нашата партия и в българската политика не може да се толерира. И щяха да бъдат разбрани. И щяха да имат подкрепата на обществото. И нямаше да бъдат атакувани всички вкупом.

 

Не! Те се гънат. Снишават, мишкуват. Под имената им стоят титлите на тежките постове, които заемат, а с лицата си стоят неубедително, неадекватно, дори жалко. 

Български политици! Европейци!
Защо?
Защото нямат смелост? Защото нямат съвест? Защото са служители на партийната повеля, а не на обществената?
Защо?

Същото беше и за Делян Добрев.
И това са политици уж с тежест, с имидж, от които зависят съдбините на държавата и на всеки един от нас. След като по този учебникарски казус не могат да покажат адекватна реакция, как да очакваме от тях верни решия по държавните дела?

Защото нямат собствено лице. 

Защото се страхуват!
Защото не признаха грешката още със слагането на Тодоров в листите, после с издигането му за председател на комисията по досиетата... 
Днес някои анализатори казват „Тодоров е употребен и изхвърлен“ - да, защото сам е приел тази роля, но цената я плаща ГЕРБ! Той стана нарицателно за цензура, заплаха и омраза, но това се връща като бумеранг върху ГЕРБ!

Затова ГЕРБ сега изглеждат като в отбрана.
Демонстрирайки пълно политическо късогледство.

Вместо да потушат скандала още в мига на пламването му, те го оставиха да се разгори, кефиха се на цветистите му пламъци, ръкопляскаха на страховите му огнени езици, самозалъгваха се, че те ще подпалят чергата на противника и не усетиха как пламъците плъзнаха под краката им.

 

Сега са в тежък обяснителен режим - в което и студио да седнат депутатите от ГЕРБ, първо за Тодоров и за Шайка ги питат.

За Добрев. За роднините...

 

Гейтовете захлупиха политиката.

Още един феномен за ГЕРБ.

Това ще влезе в учебниците. 

 

Затова един урок на Макиавели.

За опасностите, породени от победата. Ситуацията, в която се намира ГЕРБ.

"Проблемите ви не свършват, когато покорите върха, дори напротив – умножават се. Ще трябва да мислите не само за собствените си гнили инстинкти и за тези на хората си, но и за всички евентуални ходове на конкуренти и врагове. Ще се наложи да водите война на два фронта – веднъж срещу онези, които искат да ви премахнат с помощта на истински оръжия или фигуративни такива; втори път – срещу собствените си най-лоши импулси".


Е, време е ГЕРБ да послушат добрите си импулси. 

Ако са им останали.

 

(Б.А. Един ден след написването на този анализ столичният кмет Йорданка Фандъкова, която е и зам.-председател на ГЕРБ, бе единственият представител на управляващите, който зае адекватна позиция. Коментирайки казуса "Антон Тодоров", тя заяви в тв ефира: "Когато има дори съмнение за нередност, трябва да се поема отговорност. Г-н Тодоров ще поеме своята".

Два часа по-късно със 153 гласа "за" парламентът прие оставката на Антон Тодоров като депутат от ГЕРБ. )


От категорията

Защо Нинова отказа снимка с Аяла?

Корнелия Нинова и Луис Аяла на конгреса на Социнтерна през март 2017 г.
Снимка Архив-1537272449.png

Единственият начин европейските ни съюзници да възприемат социалистите като ...

18 септ. 2018 | 14:29

Премиерът Борисов на тазгодишното „дефиле“ в ООН

-1505224555.jpg

Някои държавници приличат на артисти-аматьори - държат се неловко, препъват се ...

15 септ. 2018 | 20:54

Жельо Бойчев: Единствената съдържателна цел на правителството е оцеляването му!

-1525784628.jpg

При война президент - изпълнителна власт, печели държавният глава. Така показва ...

19 септ. 2018 | 15:53

Die Welt: Кому беше необходимо да се налива масло в сирийския огън?

-1521621410.jpg

Инцидентът с руския Ил-20 е сложен, многозначен и опасен. Нито една от ...

19 септ. 2018 | 15:40

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошко


14 окт. 2017 | 11:32Йорданка Фандъкова се отчете с Тончо Тодоров , но сега кой от тази лидерска партия ще каже, че В.Симеонов и Касабов трябва да си носят отговорността? Цецо Цъ jamais, Главчо и Цвета newer, Захариева и Томи Д. никогда; останалите ще стоят отпуснали долната устна и ще чакат Вожда да си каже думата. А той в такива случаи изчезва от хоризонта и се крие като партизанин в лопянската землянка..


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Борис


12 окт. 2017 | 09:19И като имаше съмнение за Добрев, г жа Фандъкова запецна като риба.....Айде моля ви


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Борис


11 окт. 2017 | 20:07То това е олицетворение на политиката им Велева. Няма как да има политика при тези Нисши корумпирани същества


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Васил Здравков


11 окт. 2017 | 17:13Жалко е когато уж опитни и уважавани журналисти като г жа Велева толкова рязко обръщат палачинката. Неотдавна тя носи баница на биби Комунисто от Банкя в МС, като на месия. За всеки независим и обективен човек, не като някоя си г жа Никоя като ваня генова по долу, от самото начало бе ясно, че герб е мафиотска структура на милиционери комунисти, създадена от олигархията и мафията да обслужва техните интереси. А сега вопли. Каква я мислехме, каква стана. биби обяви, че е прост и призова всички прости да го следват и те го правят. Последно 1174 хил. българи. Е да, ама не всички българи сме прости. И ще се радваме ако мафиотската структура рухне и главатарите й станат клиенти на прокуратурата.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


мирослав


11 окт. 2017 | 11:15гейтове,гейове....все едно!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ТИКВЕНИК


10 окт. 2017 | 21:27Оценка ОТЛИЧЕН г жо Велева. Право КУМЕ в очи . Най после някой журналист да каже, че царят е гол.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Ваня генова


10 окт. 2017 | 20:47Велева това ли ти написаха в централата на БСП


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Visitor


11 окт. 2017 | 23:28Баниците са поне ТРИ, лично омесени и занесени... Вити... Поне рецептата споделете!


proksimable


11 окт. 2017 | 09:29Ваня, миличка, не знаеш ли, че Валерия Възхваляваше Бочко и дори баница му занесе в знак на признателност за престъпленията, които постоянно сътворява спрямо народа на България.


Slavomir


10 окт. 2017 | 19:21С оставката на Антон Тодоров се прави голяма грешка. Та според високо пунктуалния и много умен вожд и учител на българския народ др. Цв. Цв. Антон Тодоров е честен, принципен и най важното високо ПУНКТУАЛЕН човек. И като такъв щеше да бъде издигнат от ГЕРБ за председател на комисията по досиетата. Дали не е правилно и другарят Цв. Цв. да се оттегли от държавната си и партийна работа? Та той издига само боклуци по шуробаджанашкия принцип.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.